Annonce
Ugeavisen Struer

Hent aftensmaden i skoven: Sådan sanker du bær

Klosterheden er et godt sted at finde mange forskellige slags bær. Foto: Morten Stricker
De danske skove vrimler med bær lige for tiden, men hvordan er det nu lige det hænger sammen, det med at sanke? Og hvorfor handler det om mere end gratis mad? Kom med naturvejleder Karsten Lund Jensen på sanketur.

Struer: Sommeren er officielt gået på hæld, mørket er ved at indtage både morgener og aftener, og snart kommer tiden, hvor regnvejr og blæst mere er reglen end undtagelsen.

Men naturens spisekammer er ikke lukket ned for sæsonen. Tværtimod. Lige nu bugner skovbund- og top med alskens lækkerier, lige fra svampe og vildæbler til bær og hasselnødder. Men hvordan skal man gribe det an det med at samle ingredienser til aftensmaden i naturen, eller at sanke, som det også hedder?

Det kan Karsten Lund Jensen, naturvejleder hos Naturstyrelsen Vestjylland fortælle meget om. Han har været ansat hos Naturstyrelsen siden starten af 1990'erne, og han har dermed travet tusindvis af kilometer gennem de vestjyske skove. Denne regnvejrsfyldte dag tog han Ugeavisens udsendte med på bær-sankning på et af Naturstyrelsens arealer nær Naturskolen Kjærgårdsmølle.

Annonce

Snyde-kapers

Der går ikke længe, før Karsten spotter den første sanke-mulighed: Et hyldetræ fyldt med sorte, modne bær

- Vi kender nok alle sammen hyldeblomstsaft, som jo både kommer i børne- og voksenudgaver, men hyldebær kan bruges til meget andet, siger Karsten Lund Jensen.

Hjemme hos ham laver de blandt andet "snyde-kapers" af grønne hyldebær, der endnu ikke er modne, ved at sylte dem.

- Det giver en virkelig god smag, fortæller Karsten.

Faktisk er hylden brugbar stort set hele året rundt. Før der kommer bær, har træet de fine, hvide blomster, som man både kan lavet saft af, som skrevet, men også dyppe i pandekagedej og stege eller fritere. Hyldebær kan også bruges til hyldebærsuppe eller spises rå.

Hyldebær, eller blomsten fra hyld, kan bruges til mange formål. Foto: Morten Stricker

- Men det sidste skal man være lidt varsom med. Man kan godt få ondt i maven af for mange rå hyldebær. Det er et gammelt lægemiddel mod hård mave, og så kan du selv gætte dig til, hvad der sker, hvis man spiser for mange, fastslår Karsten venligt.

Annonce

Hattereglen

Generelt skal man vide, hvad man laver, når man går på madjagt i naturen, siger Karsten.

- Det er vigtigt, at man er klar over, hvad det er, man tager med hjem, for det kan være farligt at spise noget, man ikke helt er klar over, hvad er, tilføjer han.

Og så skal man huske hattereglen: Sank kun til dit eget forbrug, og efterlad resten af spisekammeret til dem, der kommer efter dig.

Tre ting du kan sanke i efteråret

Der er meget andet at gå på jagt efter end bær og svampe i naturen i efteråret. Blandt andet:

1. Vilde æbler. Smagen varierer fra træ til træ, og sæsonen varer til et stykke ind i oktober.

2. Gråbynke. Kaldes også fattigmandspeber, og sæsonen varer til oktober. Vær dog lidt varsom, hvis du har allergi.

3. Brændenælde. Kan bruges i mange retter, som man ellers ville bruge spinat til, og sæsonen varer til november.

- Som hovedregel siger man, at man må tage det, der kan være i ens hat, siger Karten, og tager sin kasket af for at illustrere.

Men en hat kan selvfølgelig have mange størrelser... Og hattereglen gælder pr. tur, så i princippet må man hver eneste dag gå ud på offentlige områder i naturen og tage gratis mad med hjem i ens hat. Bare husk det med at tænke på, at andre måske også gerne vil have lidt.

Turen er kommet til brombærrene. De er nemme at kende, med deres lidt aflange form og mørke farve. Og man er ikke i tvivl, hvis man stikker sig når man prøver at samle dem: Så er der tale om brombær. Brombærbuske har nemlig små torne, så Karsten anbefaler, at man har lange ærmer og bukser på, hvis man vil have fat i den slags bær.

Karsten plejer at lave brombærlagkage i naturen, når han har børn med på tur. Foto: Morten Stricker

Brombær er gode at sanke, for de har en lang sæson, der går helt fra juli til oktober. Og så er de perfekte til den ret, som Karsten nyder at lave, når han har skoleklasser og mindre børn med ude i naturen:

Saml nogle brombær og mos dem. Så smører du det ud på en lagkagebund, pisker noget fløde og lægger det ovenpå brombærrene, og topper af med lidt knuste makroner eller kammerjunker.

- Børnene er vilde med det, og alting smager bare bedre, når man selv har samlet det og endda spiser det i naturen, siger Karsten.

Annonce

Populært

Sankning er ved at blive populært igen. Det er ikke unormalt at se Hr. og Fru Danmark på jagt i naturen efter Karl Johan-svampe, og blandt andet er den danske restaurant Noma, der netop har fået tre Michelin-stjerner, kendt for at hente flere af restaurantens råvarer i det fri.

Og Karsten forstår godt, hvorfor beskæftigelsen er populær.

Det er godt på alle parametre at sanke.

Karsten Lund Jensen, naturvejleder

- Når man sanker sin mad, så får man en helhedsoplevelse. Man oplever naturen, man indsamler selv sin mad, hvilket giver en tilfredsstillelse, og det giver en anderledes oplevelse at spise noget, man selv har hentet, end hvis man bare havde købt det i supermarkedet, siger han.

Samtidig får man motion, nye sanseindtryk hele tiden, og det er afstressende og afslappende at gå rundt i naturen.

- Det er godt på alle parametre at sanke. Man får motion og frisk luft, hjernen får en pause, ens motorik bliver trænet, og man udnytter naturens ressourcer, fortæller Karsten.

Annonce

Blå eller hvid

Ikke så langt fra brombærrene kan man på heden, hvor køerne græsser, finde blåbær, og dens nært beslægtede søster mosebøllebær i bevoksningen i jordbunden.

- De ser umiddelbart ens ud, men man kan alligevel godt se forskel, siger Karsten om de to bær, der begge er spiselige.

Og den helt store forskel ligger i farven, hvis du skærer bærret over. Blåbærret er - tro mod sit navn - blåt eller rødt indeni, mens mosebøllebærret er hvidligt.

Til højre ses blåbær, til venstre mosebøllebær. Foto: Morten Stricker

- Så hvis din tunge bliver blå, så er det blåbær, du har spist, fastslår Karsten.

I samme område kan man også finde revling, der bærer på små, sorte bær. Derfor kaldes planten, meget passende, ofte for sortbær. De er også spiselige, men meget bitre i smagen.

- Jeg lader dog tit børnene smage på dem alligevel, når vi er på tur. Jeg synes, det er vigtigt, at de også lærer, at det ikke er alt i naturen, der smager godt, siger Karsten.

Sankeregler

- På tværs af naturtyper og ejerforhold gælder, at man må færdes i naturen fra kl. 6 og til solnedgang og sanke urter, bær, frugt, svampe og blomster til eget brug. På private arealer må du dog kun sanke, hvad du kan nå fra vej og sti medmindre andet er aftalt. Du må ikke sanke erhvervsmæssigt og heller ikke opgrave, oprykke og beskære planter. I offentlige skove og på Naturstyrelsens arealer må man sanke døgnet rundt, men det er svært at få noget ud af det om natten.

- Undlad at sanke nær en mark lige efter den er blevet sprøjtet med gylle, gødning eller sprøjtemiddel.

- Orientér dig om fuglenes yngleperiode og undgå at forstyrre dem.

- Undlad at sanke nær veje med meget trafik.

- Hvis du er i tvivl, lad det stå.

- Spiser du en vild vækst og får mistanke om, at det var giftigt, skal du kontakte Giftlinjen på 82 12 12 12. Gem noget af væksten du har indtaget, så sundhedspersonalet lettere kan vurdere situationens alvor.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Vær visionær og drop sognerådspolitikken

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Mads har vundet guld i noget, vi alle har gjort på et værtshus

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Ti år som borgmester: Familielivet har fungeret - takket være min kone

Ugeavisen Struer

Ausumgaard kunne melde udsolgt på en måned

Ugeavisen Struer

Taiyo skal være model, mens mor kæmper for et ordentligt liv for ham og hans venner

Ugeavisen Struer

Besked fra konen: Så plant da den æbleplantage

Ugeavisen Struer

Til Milles fødselsdag kommer sandheden frem

Ugeavisen Struer

Johanne droppede ud af gymnasiet og gik i butikslære: Nu har hun fået en pris

Ugeavisen Struer

Skytte vandt hele fem guldmedaljer ved én turnering

Ugeavisen Struer

Oplev nedtonede versioner af Peter Sommers sange

Ugeavisen Struer

Når ny udstilling åbner, bliver det med masser af indslag

Ugeavisen Struer

Hør om biologien bag sundhed og trivsel

Ugeavisen Struer

Nye embedsmænd i broderlogen

Ugeavisen Struer

Tv-dommer kommer til Thyholm

Ugeavisen Struer

Test og vaccination i samme ramme: Bliv stukket i gågaden

Ugeavisen Struer

Sogneaften om allehelgen og halloween

Ugeavisen Struer

En by med midterskilning

Ugeavisen Struer

Golf reddede Jeanettes liv: - På golfbanen er der ikke nogen der kan se, at du er skør i bolden

Ugeavisen Struer

Minister klipper den røde snor ved ny nærpolitistation

Ugeavisen Struer

Åbner selvbetjening: Køb blomster og gaver hver dag året rundt

Ugeavisen Struer

Hør kunstnere introducere deres egen kunst

Ugeavisen Struer

Forsangeren fra Carpark North giver solokoncert

Ugeavisen Struer

Se på fugle hos bilforhandleren

Annonce