Annonce
Ugeavisen Struer

Hos Per har der ikke været kød på bordet i 25 år - til gengæld er han kendt som Kryddermanden

Der bliver hakket grøntsager og brugt soyasauce som umami til den store guldmedalje hos veganeren Per Fogsgaard. Foto: Stine Kjærside
Per Fogsgaard har været vegetar i 25 år, og blev for nogle måneder siden 100 procent vegansk. Det betyder dog ikke, at aftensmaden er hverken fantasiløs eller kedelig.

Struer: Per Fogsgaard finder en bøtte med tandoori-krydderi frem og åbner den. Tager den op til næsen og snuser godt ind.

- Det dufter fantastisk. Tandoori er et fantastisk krydderi. Sammen med oregano tror jeg, at det er mine yndlings. Man kan bruge det til alt, siger Per Fogsgaard med et saligt smil.

Han holder bøtten over det tilhørende låg, og hælder så meget af det røde krydderi ud på låget, at det er dækket med top. Så smider han det over i den boblende gryde.

Annonce

- Der skal bare en lille smule i, konstaterer han.

Kryddermanden

Per Fogsgaard, som Ugeavisen denne uge er gået i køkkenet med, er glad for krydderier. Mange krydderier.

- Der er nogle, der kalder mig Kryddermanden, siger han med et smil, og det er til at forstå hvorfor.

Når Per Fogsgaard snakker om forskellige retter, bliver det altid suppleret med en sætning i retningen af "Og så kunne man jo putte lidt karry i, sammen med spidskommen, paprika, timian, oregano, basilikum, godt med peber og så en lille smule herbes de provence."

Masser af krydderier skal der også i den curry, han er i gang med i køkkenet. Til gengæld skal der ikke noget kød i, og heller ingen mejeriprodukter.

- Folk spørger tit om man nu mangler proteiner eller noget andet, fordi man ikke spiser kød. Men jeg oplever ofte, at veganere faktisk er meget uddannede på næringsværdier og den slags, netop for at være sikre på, at de ikke mangler noget. Det gælder også mig selv, siger Per Fogsgaard. Foto: Stine Kjærside

Per Fogsgaard har været vegetar i 25 år, og har i lang tid spist omkring 80 procent vegansk. For fire måneder siden tog han springet ud i at blive helt vegansk i køkkenet, hvilket betyder, at han ikke spiser produkter, der stammer fra dyr. Hverken æg, mælk, fisk eller ost.

- Og jeg har det så godt med det. Jeg har aldrig set mig tilbage, konstaterer han, mens han rører i gryden.

Pers Plantecurry

Retten, som Per kreerede, mens Ugeavisen var forbi, lyder således, men du kan udskifte med de grøntsager du nu engang har, eller vælge andre krydderier. For Per bliver mad ofte kun bedre af, at man eksperimenterer med det.

Til 2-4 personer:

Du skal bruge: 4 fed hvidløg, 4 rødløg, 200 gram svampe, 2 peberfrugter, et halvt spidskål, 1 lille dåse tomatpuré, 1 liter grøntsagsbouillon, 1 dåse kikærter/bønner eller linser, 1 dåse kokosmælk, 1 dåse hakkede tomater, 1 æble, karry, spidskommen, oregano, fennikelfrø, tandoori, chili, soyasauce, citronsaft og sukker efter smag.

Sådan gør du:

Skær løgene i halve og i skiver og finthak hvidløgene. Skær peberfrugterne og svampene i mindre stykker, og rist det hele i en gryde i olie i 5-10 minutter.

Tilsæt kokosmælk, dåsetomater, grøntsagsbouillon og tomatpuré. Få det op at koge.

Tilsæt nu det hakkede spidskål samt den bælgfrugt, du har valgt at bruge (kikærter, bønner eller linser). Rør godt rundt i gryden.

Tilsæt karry, tandoori, spidskommen, oregano, fennikelfrø, æbletern, chili, soyasauce, citronsaft og et nip sukker efter behov.

Tilsæt til sidst salt og peber, og lad retten simre i minimum 30 minutter.

Server med ris, bulgur eller quinoa.

Det hele startede, da han havde en kæreste, der selv var vegetar, og Per konkluderede, at han jo ligeså godt kunne spise med på den mad, i stedet for at der skulle laves dobbelt.

- Hun lavede god mad. Og jeg har aldrig været den store kødelsker, det var ikke sådan, at der absolut skulle stå kød på bordet, og jeg oplever ikke noget afsavn, siger han.

Da Per Fogsgaard begyndte at lære mere om, hvorfor nogle vælger ikke at spise kød, blev han endnu mere vild med idéen.


Jeg har aldrig set mig tilbage.

Per Fogsgaard om beslutningen om ikke at spise kød


- Det handlede om etik for mig. Og så har det gjort virkelig gode ting for min fordøjelse, siger han.

Noget af det, man som oftest får spørgsmål om, når man har valgt en vegansk livsstil, er, hvad man dog spiser, når man undlader kød og mejeriprodukter? Blandt andet en god plantecurry er en af Pers favoritter.

Per har ikke noget imod at lave mad, selvom det ofte bare er til ham selv. Skulle han en dag stå uden motivation, så spiser han gerne en "rubber" - gerne med kartoffelskiver, eller det veganske pålæg Tartex som han altid har i skabet. Foto: Stine Kjærside

-Mit kælenavn var for mange år siden Kilroy, så i lang tid hed det en "Kilroygryde". Men ellers er jeg glad for snasket mad som flødekartofler, nogle gode veganerdeller eller en super snasket lasagne med masser af "oste"sovs, siger Per.

Annonce

Ingen opskrift

Til daglig arbejder Per Fogsgaard som kok på Venø Kro, der også har flere veganske retter på menuen.

- Og jeg har ikke noget problem med at stege Venøbøffer, selvom jeg ikke spiser dem. Men jeg har sagt til dem, at hvis jeg skal stege en hakkebøf, så bliver de lige nødt til at lære mig det, for efter så mange år har jeg simpelthen glemt, hvordan man gør, siger Per Fogsgaard og griner.

Mad er vigtigt for Per og noget, der gerne må tage god tid. For eksempel bliver en plantecurry bedst, hvis man lader den stå på komfuret og simre i minimum fem kvarter, siger han.

- Jeg elsker at lave mad, der tager lang tid. Sådan noget med at sætte noget god musik på, tænde en røgelsespind og så bare slappe af, mens jeg hakker grøntsager, lyder det med et smil.

Til gengæld er han ikke god til det med at følge en opskrift. Alt for ofte kommer Kryddermanden frem og begynder at eksperimentere med krydderierne eller tilføjer ingredienser.

Ind i mellem kigger nabohunden Anton forbi, når han kan lugte, at Per er ved at lave aftensmad. - Men jeg har aftalt med naboen, at jeg ikke giver ham noget, for han kan ikke selv føle mæthed. Men han elsker, når jeg laver mad, siger Per. Foto: Stine Kjærside

- Det kan godt komme til at tage overhånd, griner Per Fogsgaard.

Der er dog et krydderi, som du formentlig aldrig vil kunne finde i Per Fogsgaards grønne køkken. Krydderiet, der deler vandene i to, hvad enten du spiser kød eller ej. Jeps, du gættede rigtigt: Koriander.

- Frisk koriander er i mit hoved en straf, konstaterer Per.

Sådan har Per det med...

Økologi:

- Jeg spiser helst økologiske varer, men det er måske i virkeligheden 80 procent af det jeg køber, som er økologisk. Jeg så gerne, at det blev mere, men der er også prisen at tænke på.

Økonomi:

- Jeg aner faktisk ikke, hvad jeg bruger på mad, for det går jeg ikke rigtig op i. Jeg er også en skovl til at lægge budget. Jeg køber det, jeg har lyst til den pågældende dag, men jeg vil hellere bruge penge på få ting, som til gengæld er god kvalitet.

Madspild:

- Jeg elsker rester! Der er ikke noget madspild i mit køkken. Det er så nemt at tage nogle rester, og lave det til noget andet i køkkenet. En rest fra en curry kan komme i butterdej og en tur i ovnen, eller man kan smaske nogle grøntsager sammen og lave en fyldt kartoffel.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Bente og Gustav bor på ti kvadratmeter halvdelen af året

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Tid til en timeout!

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Byen er fuld af lycra - en guide til dig, der heller ikke fatter det fede ved cykelløb

Kultur

Tak for blodet: For tredje gang er donorerne inviteret til fest

Ugeavisen Struer

Christophers talent supplerer SU'en - og nu skal han til verdensmesterskaberne

Ugeavisen Struer

Har du guld i gemmerne? Dine gamle ting kan give gysser

Ugeavisen Struer

Du er selv en dyr pige

Ugeavisen Struer

Har stået tomt i ti måneder: Hvem vil åbne en forretning i Struer?

Ugeavisen Struer

Et halvt år efter ny lov: I dag er vi næsten alle "posedamer"

Ugeavisen Struer

Bøger er ikke noget, man smider på bålet

Ugeavisen Struer

Han har allerede kompetencerne - nu bruger han dem bare på en anden måde

Ugeavisen Struer

Den store troubadour vender tilbage til Thyholm

Ugeavisen Struer

Malou vandt juniorbagedysten - nu kommer hun til Struer

Ugeavisen Struer

Nedslidt legeplads på Thyholm skiftes ud

Ugeavisen Struer

Hvem er det, der har bestemt, at det er federe at bo i København?

Ugeavisen Struer

Festival satser på at sælge 950 billetter

Ugeavisen Struer

Kennet var tæt på at drukne: - Jeg prøvede bare at bevare roen, men det var vildt ubehageligt

Ugeavisen Struer

I uge 29 kan man ikke komme i kontakt med borgerservice eller jobcentret: Kommunen ferielukker

Ugeavisen Struer

Kurs mod Struers kyster

Ugeavisen Struer

Hos Per har der ikke været kød på bordet i 25 år - til gengæld er han kendt som Kryddermanden

Ugeavisen Struer

Her holder Erik øje med indbrudstyvene

Holstebro Onsdag

Politiet står klar med hjælp, hvis du har været udsat for kriminalitet

Ugeavisen Struer

Engelsk fodboldstjerne indgår samarbejde med B&O

Annonce