Annonce
Ugeavisen Struer

- Hun virker da så sød. Hvorfor har de ikke fundet en familie til hende endnu?

Lotte og Hans Jørgen forsøgte at viser 22-årige Hager fra Egypten på andre måder end muséer og lignende under corona. Og så kan en fisketur ved Oddesund noget, hvis man aldrig har prøvet det før. Privatfoto
Lotte Lassen Schmidt og hendes mand, Hans Jørgen Madsen, har de seneste ti måneder været værtsforældre for 23-årige egyptiske Hager Abosedaira. En oplevelse, som de stærkt kan anbefale andre at prøve.

Hjerm: Det startede med en artikel i avisen. Der stod, at organisationen ASF Midt- og Vestjylland, der arrangerer udvekslingsrejser mellem unge og værtsfamilier i hele verden, netop stod og manglede en værtsfamilie til en ung, egyptisk kvinde, der gerne ville lære mere om dansk kultur.

-"Hun lyder da spændende," kan jeg huske, at jeg tænkte. Jeg tænkte også, at de nok snart ville finde en familie til hende, siger Lotte Lassen Schmidt.

Men nogle måneder senere så hun, at det ikke var tilfældet.

Annonce

- "Hun virker da så sød. Hvorfor har de ikke fundet en familie til hende endnu?" tænkte jeg. Og så gik jeg direkte op til Hans Jørgen, fortæller Lotte Lassen Schmidt.

Hans Jørgen Madsen er hendes mand, og Lotte behøvede ikke at sige mange ord.

- Jeg havde selv læst artiklen, så jeg sagde bare ja. Jeg syntes også, vi skulle være værtsfamilie, siger Hans Jørgen med et lille grin.

Ikke en fremmed

Lotte og Hans Jørgen har to børn, drenge, der ikke længere bor hjemme, og der var derfor plads nok i hjemmet til egyptiske Hager. Men det var en af de ting, som parret havde som bekymring, inden deres nye værtsdatter ankom.

- Vi gjorde både hende og organisationen opmærksomme på, at vi altså boede alene uden børn, og at hun nok ville blive afhængig af toget for at komme til og fra ting. Men det var hun helt med på, siger Lotte.


Man holder jo op med at være fremmed på et tidspunkt.

Lotte Lassen Schmidt


Men det, som ingen af dem kunne have været forberedte på, var corona. Da Hager ankom i Hjerm sidste sommer, var pandemien på tilbagetog. Men der gik ikke længe, før caféen, som Hager arbejdede hos, samt Lottes arbejde, foregik hjemme fra huset i Hjerm, og før alt det som turister normalt ser, som muséer, var lukkede igen.

- Vi nåede at vise Hager lidt forskelligt, inden det meste var lukket igen. I stedet gik vi en masse ture og kørte rundt til udendørs steder, hvor vi gik rundt. Eksempelvis tog vi hendes veninde med os på en tur til Hvide Sande, Skagen og Himmelbjerget, siger Hans Jørgen.

Generelt havde parret ikke så mange bekymringer omkring det at skulle have en fremmed boende i ti måneder.

Hager boede hos Lotte og Hans Jørgen i ti måneder. Nu skal hun snart rejse lidt rundt i Europa, inden hun vender tilbage til Danmark for en kort stund, inden turen går tilbage til Egypten. Privatfoto

- Man holder jo op med at være fremmed på et tidspunkt, siger Lotte.

- Hun kommer jo herop for at møde vores kultur, og vi ville gerne møde hendes, så vi tænkte, at det ikke kunne gå helt galt uanset hvad, istemmer Hans Jørgen.

Det betyder ikke, at der ikke var forståelsesvanskeligheder eller kultursammenstød. Men dem husker parret mest tilbage på nu som morsomme.

- Hun gjorde ting, vi undrede os over, og omvendt. Hvis vi havde rester fra aftensmaden dagen før, gik Hager eksempelvis ud fra, at man spiste det til morgenmad, for det var det hun var vant til, siger Lotte.

- Eller tid..., starter Hans Jørgen.

- Ja, tid! siger Lotte med et grin.

Det viser sig, at man i Egypten ikke tager det med et mødetidspunkt helt så bogstaveligt, som man gør i Danmark. Familien mærkede hurtigt, at et bestemt tidspunkt for Hager sagtens kunne betyde en halv time senere, uden at det gjorde noget.

- Det betød, at hun nogle gange måtte løbe rigtigt stærkt for at nå toget, siger Hans Jørgen.

- Ja. Hager siger selv, at det værste, man kan bede en egypter om, er at være punktligt. Hun plejer at sige, at det er nemmere for en egypter at bestige Himalaya uden ilt end at være punktlig. Men nu har hun lært, at hun er nødt til at tænke over tiden, for ellers kører toget, siger Lotte med et grin.

Annonce

Gode måltider

Egentlig skulle Hager være hjemme i Egypten nu, men hun endte med at forlænge sit ophold med et par måneder. Lige nu er Hans Jørgen og Lotte på cykeltur, så Hager bor i Holstebro hos venner, men det bliver parret fra Hjerm, der kører hende til lufthavnen og tilbringer hendes sidste dage i Danmark med hende.

De er nemlig blevet tætte med den unge kvinde.

- Man får kigget på sig selv på godt og ondt, når man lige pludselig har en fremmed boende i længere tid, som man skal inddrage i sit liv. Man kan ikke have gæster i ti måneder, så man ender med at blive en beskuer af sig selv, og det er smaddersundt, siger Lotte.

Parret fortæller, at det har gjort godt for dynamikken i hjemmet, at der har været en tredje deltager ved middagsbordet om aftenen, og at snakkene har været anderledes, end hvis det blot havde været de to.

Lotte og Hans Jørgens ene barn har tidligere været udvekslingselev i Chile, og parret havde før snakket om, hvorvidt de selv skulle prøve at have et værtsbarn. Privatfoto

- Det har givet vores tosomhed et spark, og vi har haft nogle gode måltider sammen, siger Hans Jørgen.

Man lærer at være åben over for nogen, som ser helt anderledes på eksempelvis religion, og generelt er anderledes end det, man møder i hverdagen, ved at være værtsforældre, lyder konklusionen.

- Man lærer at være åben og alligevel gå i spænd, selvom man ikke altid ser ens på tingene, siger Lotte.

Parret har allerede besluttet sig for, at kontakten med Hager skal holdes. De håber at kunne besøge hende i Egypten allerede senere i år.

- Det er enormt berigende at være værtsforældre. Og i dag kalder hun Hans Jørgen "den far, hun aldrig har haft." Og det varmer da, siger Lotte.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Simmi dyrker blå kartofler og lilla bønner - nu har hun brug for din hjælp

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Lokal julegaveordning presser priserne i bund for butikkerne

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Ugeavisen Struer

Hent aftensmaden i skoven: Sådan sanker du bær

Ugeavisen Struer

Læg dine feriedage strategisk og få størst gavn af dem

Ugeavisen Struer

Jo, far skal tvinges på barsel for ligestillingen

Ugeavisen Struer

Annette ville gå 100 kilometer på 20 timer, men undervejs måtte hun ringe til lægen

Ugeavisen Struer

Brug sensommeren på at frostsikre huset

Ugeavisen Struer

Giftig plante spreder sig: Sådan får du bugt med den

Ugeavisen Struer

Bliv klogere på sukker og sundhed

Ugeavisen Struer

Hvordan er det at være barn af en psykopat?

Ugeavisen Struer

Endnu en organisation er på jagt efter flere indsamlere

Ugeavisen Struer

Pia er dagplejer for sit eget barn: - Det er et kæmpe privilegie

Ugeavisen Struer

Nederst på listen: Ivan stiller op for fjerde gang, men han vil slet ikke ind

Ugeavisen Struer

Folkemusik møder jazz på Venø

Holstebro Onsdag

Symfoniorkester spiller musik fra kendte film

Ugeavisen Struer

Din gamle cykel kan blive både dyr og livsfarlig

Ugeavisen Struer

Dansk-irsk sanger giver akustisk koncert

Ugeavisen Struer

En hævn uden udløbsdato

Ugeavisen Struer

Jeg kan godt - jeg vil bare ikke

Ugeavisen Struer

Ejendomsmæglerkæde åbner butik i gågaden

Ugeavisen Struer

700 kom til deres fester - nu råber forening på hjælp

Ugeavisen Struer

Et nyt motionstilbud til børn og unge

Annonce