Annonce
Ugeavisen Struer

Hva' skal vi ha'? Tre børn i køkkenet på én gang

Christine assisterer fire-årige Nora Sofie i at klippe indpakningen til laksen op, hvorefter Nora Sofie koncentrerede sig om at skære kartofler. Foto: Morten Stricker
Ugeavisen er gået i køkkenet med familien Hyldal Laursen, der består af mor, far og tre børn - og en ambition om sund aftensmad hver aften.

Struer: Der er gang i køkkenet hos Christine Hyldal Laursen denne almindelige hverdagseftermiddag. Og lydniveauet.

- Moar, saksen virker ikke, lyder det fra fire-årige Nora Sofie.

- Moar, det lugter af popcorn, konstaterer seks-årige Aske, der står sammen med otte-årige Daniel og skubber rundt i græskarkernerne på panden. Nora Sofie prøver at klippe indpakningen til den store laksefilet over. Pludselig ryger to af de små søskende i et mindre skænderi:

Annonce

- Jeg vil skære den der kartoffel!

- Nej, det vil jeg!

- Moar!

Midt i det hele står "moar", 37-årige Christine Hyldal Laursen, der finder en ny saks til Nora Sofie, får stoppet uenigheden om kartoflerne og får klargjort laksen, nærmest samtidigt med at hun med overskud i stemmen og nærvær får sagt:

- Ja, dufter det ikke dejligt? Se, nu begynder de også at poppe som popcorn. Det betyder, at de er ved at være færdige, til Aske og Daniel.

Der er nok at se til, når man har tre børn, fuldtidsarbejde og samtidig prioriterer, at aftensmaden er hjemmelavet og sund. Særligt når ens mand ikke altid er hjemme. Christines mand, Dennis, arbejder som maskinmester, hvilket gør, at han nogle gange er væk et par uger ad gangen, som han var, da Ugeavisen kiggede forbi.

Sundt er godt

- Jeg er nok mor med stort M, forklarer Christine som årsagen til, at virvaret i køkkenet ikke er stressende for hende.

Det er derimod hyggeligt.


For eksempel kan jeg finde på at erstatte 20 procent af kødet i frikadeller med bønner, så man ikke kan smage det.

Christine Hyldal Laursen


- Jeg elsker, når jeg kan få børnene med i køkkenet. Det er hyggeligt og giver mig mulighed for at få mere tid sammen med dem, forklarer hun.

Christine om...

Budget: Vi bruger nok omkring 6000 kroner om måneden på mad til os alle sammen. Det lyder måske ikke af meget, men min mand studerede indtil for nyligt, så vi er vant til at have et stramt budget, og vi tænker over hvad vi køber.

Madspild: Det har vi ikke noget af. Vi er gode til at få brugt resterne.

Når det skal gå stærkt: Hver tirsdag går de to store til sport, så de dage får vi ofte rugbrød og grøntsagsstave til aftensmad. Ellers bliver det for stressende.

Madplaner: Jeg bruger det ikke rigtigt selv. Jeg improviserer ofte på selve dagen. Jeg er vist lidt impulsstyret på det punkt.

Jo mere børnene er med til at lave mad, jo bedre kan hun også vise dem de kostprincipper, som, hun synes, er de rigtige. Hos familien Hyldal Laursen er maden altid hjemmelavet og med fokus på mange grøntsager. Kød spiser de også, men Christine holder sig nogenlunde til madpyramiden, der følger de officielle kostråd. De dikterer, at man skal spise planterigt og varieret med flere bælgfrugter og fisk og mindre kød. Korn skal helst være fuldkorn, mejeriprodukterne magre, og der skal være mindre af det søde, salte og fede.

- Ja, lød det korte svar fra børnene på spørgsmålet, om de godt kunne lide at spise kartofler. Foto: Morten Stricker

- Og jeg elsker bælgfrugter. Jeg sniger dem som regel ind i madlavningen, så mine børn også får dem spist, for eksempel kan jeg finde på at erstatte 20 procent af kødet i frikadeller med bønner, så man ikke kan smage det, siger Christine.

Generelt spiser familien mange grøntsager. I dag bliver kartoflerne, som Aske og Nora Sofie har skåret, først kogt let og derefter stegt på panden sammen med grønne bønner. Ved siden af er Christine ved at hakke grønkål og rødt spidskål til en salat med pesto.

- Jeg vil gerne give mine børn de bedste forudsætninger for, at de spiser sundt og kender til de forskellige grøntsager, siger hun, og tilføjer, at hun altid skærer gulerødder og agurk til aftensmaden - hvis nu børnene ikke kan lide de grøntsager, der ellers bliver serveret.

Annonce

Large med hygge

Christine er ikke kun fortaler for sund mad derhjemme, men også på arbejdet, hvor hun er ernæringsassistent i børnehaven Bulderby.

- Der kan jeg sagtens eksempelvis lave mayonnaise fra bunden, hvis vi skal have det, siger hun, mens hendes fingre selvsikkert hakker grønkål med præcision.

Interessen for mad, især den sunde slags, har Christine nok altid haft, men hun havde ikke troet, at hun skulle leve af det.

- Det var først, da jeg mødte min mand, Dennis, at jeg fandt ud af, at der var en uddannelse, der hed ernæringsassistent. Det lød som noget for mig, for jeg ønskede ikke at blive kok, fortæller hun.

Christines hemmelige våben i køkkenet er æblecidereddike. Hun bruger det til stort set alt, blandt andet sin famøse "kold sovs". Foto: Morten Stricker

Det er derfor ofte hende, der står for madlavningen, mens Dennis som regel sørger for indkøbene. Christine forsøger altid at sammensætte retterne sådan, at alle de fem smagssanser bliver stimulerede - og så laver hun som oftest aftensmad til to dage ad gangen, så hun ikke behøver at stå i køkkenet hver aften.

- Det er ikke altid, ungerne er vilde med det, men det gør det nemmere for os alle sammen. Til gengæld er jeg ret large omkring slik og generel "hygge", når hovedmåltidet er sundt, og alle børnene er aktive, siger hun.

Annonce

Sundt er nemt

Ifølge Christine er det nemmere for hende at sørge for, at aftensmaden lever op til madpyramiden, når hun har den uddannelse, hun har. Derfor forstår hun godt, at den gennemsnitlige småbørnsfamilie kan have svært ved at indføre det grønne. Men:

- Det behøver slet ikke at være så indviklet. Man kan finthakke noget hvidkål og smide det i kødsovsen, og gulerodsstænger er altid et hit. Frosne kyllingefileter kan komme direkte i ovnen, uden at man skal tø dem op, og det er faktisk sådan, jeg synes, de bliver bedst tilberedte, siger hun.

Og så opfordrer hun forældre til at tage børn med i køkkenet.

- Når jeg kan få mine børn med, så synes de, at det er sjovt, og det er super hyggeligt, siger hun.

Grillet citronlaks med stegte kartofler og grønkålssalat

Til 4 personer

Du skal bruge:

600 gram laks, citronsaft, salt, citronpeber, 700 gram nye kartofler, 200 gram grønkål, 250 gram rød spidskål, 50 gram græskarkerner, 200 gram friske asparges, 50-75 gram grøn pesto, 300 gram creme fraiche 5%, 75 gram ketchup, 5 gram sukker, paprika, æblecidereddike, salt, peber, soyasauce.

Sådan gør du:

Laksen lægges i et ildfast fad. Citronsaften hældes over, og laksen drysses med salt og citronpeber. Grilles i ovnen ved 270/300grader i ca. 15 minutter, eller til kernetemperaturen er 62 grader.

Kartoflerne skrælles og skæres i tern, derefter koges de i ti minutter i letsaltet vand. Varm en pande godt op med smør/margarine. Dræn kartoffelternene, og læg dem på panden. De steges i omkring 25 minutter.

En gryde med tre dl. vand bringes i kog. Samtidig skylles aspargesene. Aspargesene blancheres i det kogende vand i et minut og skylles derefter i koldt vand, til de er helt kolde.

Græskarkernerne kommes på en opvarmet pande med fint salt. Vendes ofte, så de ikke brænder på. Når de begynder at poppe, skrues der ned på moderat varme, hvorefter der stadig holdes godt øje med dem.

Grønkålen og det røde spidskål snittes meget fint, og blendes derefter sammen med de blancherede asparges, græskarkernerne og grøn pesto.

Kold sovs: Creme fraiche, ketchup, paprika og sukker blandes sammen. Smages til med æblecidereddike, soya, salt og peber.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Simmi dyrker blå kartofler og lilla bønner - nu har hun brug for din hjælp

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Lokal julegaveordning presser priserne i bund for butikkerne

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Ugeavisen Struer

Hent aftensmaden i skoven: Sådan sanker du bær

Ugeavisen Struer

Læg dine feriedage strategisk og få størst gavn af dem

Ugeavisen Struer

Jo, far skal tvinges på barsel for ligestillingen

Ugeavisen Struer

Annette ville gå 100 kilometer på 20 timer, men undervejs måtte hun ringe til lægen

Ugeavisen Struer

Brug sensommeren på at frostsikre huset

Ugeavisen Struer

Giftig plante spreder sig: Sådan får du bugt med den

Ugeavisen Struer

Bliv klogere på sukker og sundhed

Ugeavisen Struer

Hvordan er det at være barn af en psykopat?

Ugeavisen Struer

Endnu en organisation er på jagt efter flere indsamlere

Ugeavisen Struer

Pia er dagplejer for sit eget barn: - Det er et kæmpe privilegie

Ugeavisen Struer

Nederst på listen: Ivan stiller op for fjerde gang, men han vil slet ikke ind

Ugeavisen Struer

Folkemusik møder jazz på Venø

Holstebro Onsdag

Symfoniorkester spiller musik fra kendte film

Ugeavisen Struer

Din gamle cykel kan blive både dyr og livsfarlig

Ugeavisen Struer

Dansk-irsk sanger giver akustisk koncert

Ugeavisen Struer

En hævn uden udløbsdato

Ugeavisen Struer

Jeg kan godt - jeg vil bare ikke

Ugeavisen Struer

Ejendomsmæglerkæde åbner butik i gågaden

Ugeavisen Struer

700 kom til deres fester - nu råber forening på hjælp

Ugeavisen Struer

Et nyt motionstilbud til børn og unge

Annonce