Annonce
Ugeavisen Struer

Hvad skal der stå på din gravsten?

Denne uges klumme er skrevet af Ninna Pirchert, der er journalist på Ugeavisen Struer. Foto: Johan Gadegaard.

Hvad sagde jeg!

Sådan lyder teksten på hypokonderens gravsten - men hvad skal der stå på din?

Har du tænkt over det?

Annonce

Ellers var det måske en overvejelse værd, så længe der stadig er tid til at påvirke det aftryk, vi efterlader os i denne verden, når vi engang lukker vores øjne for sidste gang.

- Hvad vil folk sige om mig, når jeg dør? Vil jeg blive husket, og vil mit liv overhovedet have gjort en forskel?, kan vi jo spørge os selv.

Sidste gang, jeg dukkede op i din avis som klummeskribent, handlede det om organ-donation, og jeg skal beklage, at jeg kredser om døden som tema, men det er altså ikke, fordi jeg er træt af livet. Heller ikke fordi jeg er ved at være mæt af dage, eller fordi jeg tror, at enden er nær.

Men det eneste sikre i livet er jo altså, at vi skal dø, så vi kan lige så godt forholde os til det uundgåelige. Og så er det jo bare interessant at give det en tanke med på vejen, hvad det er, vi efterlader os - foruden alt det jordiske gods, vi har skrabet sammen gennem et langt liv, hvoraf det meste i bedste fald formentlig ender i en genbrugsbutik.

For døden tvinger os til at tage stilling til det liv, vi lever.

Det er jo bare interessant at give det en tanke med på vejen, hvad det er, vi efterlader os - foruden alt det jordiske gods, vi har skrabet sammen gennem et langt liv, hvoraf det meste i bedste fald formentlig ender i en genbrugsbutik.

Hvis dit navn, fødselsdato og dødsdato på gravstenen skal efterfølges af en lille, kort tekst, der fortæller om den måde, du har levet dit liv på, hvordan skulle den så lyde?.

Det spørgsmål har forfatteren Marlene Torm Gertsen stillet kendte danskere i bogen netop med titlen: "Hvad skal der stå på din gravsten?".

"Hellere kælling end kylling" vil forfatteren Hanne-Vibeke Holst have til at stå som sit graveftermæle. "Livet er en gave" er ordene fra den tidligere kultur- og kirkeminister Mette Bock, og skuespilleren Per Pallesen har valgt disse ord: "Det var en herlig tur”.

Da min ældste søn var lille, boede vi i nærheden af en kirke, og som lille dreng kunne han godt lide at gå tur sammen med sin mor på kirkegården, hvor vi talte om alle dem, der lå begravet der.

For man kan jo faktisk fortælle mange historier ud fra de få oplysninger og ord, der er mejslet ind i granitstenene. Om den afdøde var ung eller gammel, da han eller hun døde. Om vedkommende døde på samme egn, som han eller hun blev født, og på mindesten kan man se, hvilke pårørende der blev efterladt.

Jeg synes også, det er interessant og berigende at gå tur på kirkegårde - både der, hvor vi bor og måske kender nogle af dem bag gravstederne, men også andre og ukendte steder i landet og i udlandet, hvor man møder anderledes skikke og traditioner.

Og det sker, at man ser en gravsten, som gør indtryk og maner til eftertanke. Jeg skrev en gang en artikel om mor, der døde i en forholdsvis ung alder, og på hendes gravsten havde børnene valgt at skrive: Hun viste os livet.

Det, synes jeg, var smukt og viste, at det var en markant skikkelse, der var gået bort. Og mon ikke de fleste af os gerne vil efterlade et godt og varigt indtryk hos vores nærmeste, når vi ikke er her mere?

Jeg overlader det nu trygt til mine efterladte - når den tid kommer - at finde ud af, hvad der skal stå på min sten på kirkegården. Og er mine nærmeste hårdt pressede, kan de jo nøjes med at skrive mit navn, min fødselsdato og dødsdato.

Men hvis jeg nu skulle komme med et bud på en efterskrift på stenen, så kunne det lyde sådan:

"Hun gjorde, hvad hun kunne".

For så kan man jo ikke forlange mere.

Denne klumme er udtryk for skribentens egen mening - og afspejler ikke nødvendigvis avisens holdning.

Annonce
Ugeavisen Struer

Sæt pris på hverdagene - dem er der nemlig flest af

Annonce
Ugeavisen Struer

Borgmester om byudvikling: Boliger alene skaber ikke liv på havnen i Struer

Annonce
Ugeavisen Struer

Velbesøgt fernisering på Mississippi - med kunstnere fra hele landet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Struer Havekreds fejrer 100-års jubilæum med åbne haver

Ugeavisen Struer

Tidligere medlem af Etisk Råd på Struer Højskole: - Det er ikke et spørgsmål om smag og behag

Ugeavisen Struer

Mesterens højre hånd fundet

Ugeavisen Struer

To sejre gav perfekt start på for mestre

Ugeavisen Struer

Pop op-restaurant i en Oddesund-bunker: Tag med på Madmødet og smag på lokalområdet

Ugeavisen Struer

Struer Y's Mens Club har uddelt støtte: - Men det kan være en af de sidste gange

Annonce