Annonce
Ugeavisen Struer

Hvis du har en skorsten, så kender du sikkert Michael

Skorstensfejer Michael Hestbjerg Pedersen fra Struer har været skorstensfejer i 38 år. - Jeg ville ikke være landmand ligesom min far. Foto: Morten Stricker
Tiden, hvor der kommer gang i pejsen er over os. Læs mere her om, hvad man må fyre med, og hvad man skal være opmærksom på, hvis man har en skorsten.

Struer: Den kolde tid er kommet, og de fleste af os er begyndt at skrue op for radiatoren eller fyre i brændeovnen.

Hvis du har en skorsten, så får du besøg af skorstensfejeren mindst en gang om året. Det er nemlig lovpligtigt.

- Det er blandt andet for at undgå skorstensbrande og minimere miljøskade, forklarer Michael Hestbjerg Pedersen.

Annonce

Han er skorstensfejer og indehaver af firmaet Skorstensfejerfirmaet Michael Hestbjerg Pedersen, der står for at servicere alle skorstene i Struer by samt i Vinderup. I alt over 5000 skorstene, der årligt skal have mindst et besøg.

- Og nogle får helt op til seks besøg, siger Michael.

Han startede i lære som skorstensfejer i det firma, som han nu selv driver, da han var blot 17 år. Det var en skolepraktik hos skorstensfejeren, der overbeviste ham om, at det var den vej, han skulle gå.

- Det er det frie liv for mig. Man tilrettelægger selv sin arbejdsdag, og går i det fri og passer sig selv. Og så møder man mennesker fra alle sociale lag, så der er mange at snakke med, og man lærer dem jo at kende lidt efterhånden, lyder det fra skorstensfejeren.

Michael er i dag 55 år, så han har 38 års erfaring med sit arbejde. Han fortæller, at han har et så godt forhold til nogle af husejerne, at de bare efterlader nøglen til ham, når de ved han kommer, så han bare kan gå ind og gøre sit arbejde.

Det er det frie liv for mig.

- Det er jo en stor tillid, de viser, og det gør det nemmere for både dem og mig. De skal ikke til at blive hjemme fra arbejde, og jeg kan bare gå direkte i gang.

Sod i hovedet

At rense og tilse skorstene foregår nemlig i dag ikke helt på den samme romantiske måde, som man kender det fra gamle film. I dag er skorstensfejerne sjældent oppe på tagene, da nyt udstyr gør, at meget af arbejdet kan gøres nedefra i folks stuer, eller hvor deres pejs eller brændeovn nu står.

I dag er der også skrappe regler fra Arbejdstilsynet om, at skorstensfejerne kun må gå op på taget, hvis der er påsat trin på taget op til skorstenen, og hvis de er hægtet fast med faldsikring, så de ikke kan komme til skade, hvis de skulle falde eller glide.

Det er sjældent, at Michael eller hans ansatte har fuld uniform på når de er ude at rense skorstene. Men han kan godt finde på det, hvis han er på arbejde i et sommerhusområde med mange tyskere. - De synes, det er hyggeligt, siger han. Foto: Morten Stricker

- Men jeg kan stadig få sod i hovedet, siger Michael med et smil.

Han har i dag to svende samt en lærling og en kontoransat. Han har kørt firmaet solo siden 2017. Men selvom der er nok at lave, så kan Michael og de andre i firmaet godt mærke, at huse i dag ikke bliver lavet med skorstene.

- Der er ikke så mange, der bygger nye huse, der har skorstene på mere. Derfor er vi begyndt at arbejde med at rense ventilationsanlæg. Dem har stort set alle i dag, siger Michael.

Mens klimaanlæg og varmepumper anses for at være miljørigtige, så kan en god, gammeldags brændeovn også være det, ifølge Michael.

- Hvis man ellers fyrer korrekt, så skulle det jo være CO2-neutralt at have en brændeovn.

Annonce

Tørt træ

Og hvordan sætter man så gang i pejsen eller brændeovnen på den rigtige måde? Med skovtræ eller briketter lavet til formålet og godt med luft til ilden og op gennem skorstenen.

- Forkert luft eller brændsel kan gøre skade og være årsag til skorstensbrande, forklarer Michael.

Faktisk er det forbudt at lægge det, som Michael kalder affaldstræ, i sin brændeovn. Det kan eksempelvis være spånplader eller trykimprægneret træ, som afgiver giftige dioxiner, når det brænder. Og næsten vigtigst af alt er, at træet er tørt, når det bliver brændt. Ellers ryger det for meget.

- Hvis jeg kommer ud til et sted, hvor jeg kan se, at de har fyret med noget, som de nok ikke skulle, så kan jeg godt finde på at sige det. Også for deres egen skyld. Meget af det kan jo være giftigt, og det skal man ikke gå rundt i, siger Michael.

I stedet for den klassiske stålkost bruger skorstensfejerne i dag mest specielle støvsugere, der kan klare arbejdet nedefra. Michael gik dog velvilligt op på taget til ære for fotografen. Foto: Morten Stricker

Der er også meget, man kan gøre selv for at vedligeholde sin skorsten. Michael anbefaler, at man holder øje med, om skorstenen forbliver tæt, hvis den er muret, så der ikke er risiko for vand. Har man en skorsten i stålkonstruktion, kan man også holde øje med, at den ikke er utæt eller sidder løst.

Skorstensfejerfirmaet kommer også forbi mindst en gang om året, hvis du har et pillefyr. Så der er stadig nok at lave for skorstensfejeren med de 38 års erfaring, selvom fjernvarmen er hans værste fjende.

- Og der er stadig mange, der synes, det er hyggeligt eller romantisk med ild i pejsen, siger Michael.

Det har du pligt til som husejer

- Du har pligt til at holde rent på områder for gående, hvis du har en ejendom ud til en offentlig vej eller sti. Det gælder blandt andet fortovet, men også at fjerne eksempelvis affald og evt. ukrudt, der kan genere færdsel eller er forurenende. Du har også pligt til at holde træer og anden bevoksning nede.

- Loven om vintervedligeholdelse beskriver, at du har renholdelsespligt. Generelt skal du sørge for, at fortov og indkørsel skal være ryddet for is og sne. Du har også pligt til at sørge for at salte. Manglende vintervedligeholdelse kan straffes med bøde, og dem, der fører tilsyn med, at grundejerne overholder deres forpligtelser, kan lade sne og is fjerne for din regning. Man forventer, at der er ryddet fra klokken syv om morgenen til 22 om aftenen.

- Du har pligt til at sørge for, at man kan se dit husnummer tydeligt, enten over eller ved hovedindgangen ud til vejen, medmindre kommunalbestyrelsen i din kommune har besluttet noget andet. Brevkassen skal placeres i skellet ud mod vejen. Forsendelser skal let kunne afleveres uden særlige vanskeligheder direkte fra offentlig adgangsvej. Brevkassen skal opstilles, så afstanden mellem brevindkastets underkant og terræn, fortov eller vej er mindst 100 centimeter og højst 120 centimeter. Der skal på postkassen synligt stå modtagernes navne, og helst alle medlemmer af husstanden skal være nævnt. Hvis bestemmelserne om opstilling af brevkasser ikke er opfyldt, kan Post Danmark undlade at omdele post til husstanden.

- Du har pligt til at holde dine bygninger i forsvarlig rottesikret stand, og du har pligt til at underrette kommunen, hvis du ser rotter på din ejendom eller har mistanke om det.

Regler for skorsten og oliefyr

Du har pligt til at lade skorstensfejeren komme forbi og rense din skorsten mindst en gang om året af hensyn til brandsikkerhed.

Installerer du brændeovn eller pejs i dit hus, skal skorstensfejeren også syne den, inden den tages i brug. Prisen for skorstensfejerens besøg betales over ejendomsskatten.

Har du oliefyr, forlanger Miljøministeriet, at du mindst en gang om året får foretaget en kontrolmåling af oliefyret. Det skal forebygge, at oliefyret forurener mere end højst nødvendigt og forpester luften for naboerne.

Annonce
Ugeavisen Struer

Hanne og Bent er imponerede over den opbakning, de har fået

Annonce
Holstebro Onsdag

Tag cyklen med i bussen

Annonce
Ugeavisen Struer

Bliver du også misundelig?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Jens havde en hård start med elbil - men han fortryder ikke

Ugeavisen Struer

I Struer mangler byrådet noget helt essentielt: - Det er meget ærgerligt

Ugeavisen Struer

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Ugeavisen Struer

Hvornår må vi komme på arbejde igen?

Ugeavisen Struer

Er der et godt, nyt år i vente?

Ugeavisen Struer

- Jeg gider ikke blive sat i bås - kun som 'hende SF'eren'

Annonce