Annonce
Ugeavisen Struer

Hvis du skal have et nytårsforsæt, så lad det være det her

Ugens klumme er skrevet af Stine Kjærside, journalist på Ugeavisen Struer. Foto: Johan Gadegaard.

Nytårsaften, når krudtet er gået ud af både fyrværkeri og fest, så kommer samtalen.

Den er næsten sikker hvert år.

- Har du nogen nytårsforsæt?

Annonce

Der er altid de klassiske. Nogen vil stoppe med at ryge, andre vil spise flere grøntsager eller bruge mindre tid på mobilen. Der er også altid mindst én, der har et meget ambitiøst (og i nogle tilfælde meget urealistisk) nytårsforsæt som at bestige Mount Everest eller vinde i Lotto.

Det er stort set altid noget, der gælder vores egne ambitioner, vi laver nytårsforsæt om. Det er sjældent mere jordnære mål som at blive bedre til at trække vejret dybt ind, inden man hidser sig op i køen i Netto, eller lade være med at skrive dumme beskeder i kommentarsporet på Facebook. Behandle andre mennesker lidt bedre, sådan helt generelt.

Det gør mig trist, for det er vigtige og gode mål at have. Hvordan vi opfører os over for andre kan bevæge sig som vilde og stædige ringe i vandet langt ind i vores liv. Og hvis du ikke tror mig, så bare læs det her:

I min klasse i folkeskolen gik der en pige, som vi her kan kalde Louise. Louise var egentlig sød nok, men hun var endt som et af klassens mobbeofre.

Jeg var selv lige startet i den klasse, efter at være kommet fra en anden skole som mobbeoffer, og det var måske derfor, jeg så anderledes på Louise end mine klassekammerater. Jeg mobbede hende i hvert fald ikke. Nuvel, jeg bad heller ikke ligefrem de andre om at stoppe, men hvilken 12-årig usikker, tidligere mobbet teenagepige gør lige det? Jeg behandlede Louise som jeg behandlede de andre i min klasse. Men ret beset var jeg nok en medløber, der bare lod stå til.

Hvordan vi opfører os overfor andre kan bevæge sig som vilde og stædige ringe i vandet langt inde i vores liv.

Nogle år senere gik Louise ud af klassen, og siden har jeg ikke set hende. Indtil en efterårsdag i 2010, hvor min farmor var blevet beboer på et plejehjem. Hun havde kræft, der ikke kunne helbredes, og vi vidste alle godt, at det lille værelse på plejehjemmet nok var hendes sidste stop. Det gjorde ondt helt indeni mig at se hende blive mere og mere lille og svag, og til sidst kunne hun nærmest kun ligge i sengen.

En dag besøgte jeg hende på plejehjemmet, og mens jeg sad ved hendes side, kom en plejehjemsmedarbejder ind.

Det var Louise. Jeg kunne se på det lille gib, hendes krop gav, at hun også kunne genkende mig, men at hun, ligesom mig, ikke vidste hvad hun skulle gøre. Men hun var kærlig og kompetent over for min farmor, mens jeg sad der og ikke vidste, hvad jeg skulle sige. Hun plejede min syge farmor, mens jeg trådte over mine egne tæer og mest af alt havde lyst til at synke i jorden. Og da min farmor døde, gav hun min hånd et medfølende klem. Som hun nok selv havde haft brug for, dengang i folkeskolen.

Og nu til pointen. Jeg siger ikke, at Louise ville være ondskabsfuld over for andre mennesker på grund af noget, der skete da hun gik i folkeskole for at få hævn. Men hold op, hvor er jeg glad for, at jeg dengang ikke gik med på bagtaleriet eller var med til at fryse hende ude af fællesskabet. Og at Louise var i stand til at se ud over vores smålige og barnlige opførsel og beholde sin respekt for andre. Og endda bevare sin selvrespekt.

Vores opførsel overfor hinanden har konsekvenser. Måske ikke lige nu, men en dag. Så derfor håber jeg at du, ligesom jeg selv, vil overveje at bruge det her som nytårsforsæt, hvis du skal have et:

Vær god mod andre. Hvis ikke for din egen skyld, så for andres. Du aner ikke, hvem der en dag skal passe din døende farmor.

Annonce
Ugeavisen Struer

Forfatter fortæller om barndommens skygger

Annonce
Ugeavisen Struer

Derfor stiger din elregning - og sådan får du den ned igen

Annonce
Ugeavisen Struer

Du har det jo godt, hvis du gider at gå op i naboens bede

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Erlings lille hund blev bidt bagfra en sen aftentime: - Det er et større rovdyr, som har haft fat i den her hund

Ugeavisen Struer

Hanne og Bent er imponerede over den opbakning, de har fået

Holstebro Onsdag

Tag cyklen med i bussen

Ugeavisen Struer

Bliver du også misundelig?

Ugeavisen Struer

Jens havde en hård start med elbil - men han fortryder ikke

Ugeavisen Struer

I Struer mangler byrådet noget helt essentielt: - Det er meget ærgerligt

Ugeavisen Struer

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Annonce