Annonce
Ugeavisen Struer

Hvordan er lyssætningen i dit hjem? Lys dig ud af vinterdepressionen

En lysterapilampe kan være med til at nedsætte vinterdepressionen. Butikschef i Thusgaard El-center, Lone Holm Borch, demonstrerer her, hvordan man bruger sådan en. Foto: Morten Stricker
Fem til ti procent af befolkningen har vinterdepression i større eller mindre grad, lyder det. Men der er meget, man selv kan gøre, hvis man ikke lige står foran en udlandsrejse til sol og strand.

Struer: Med det sidste farvel til julen og goddag til et nyt år, er den mørke tid for alvor over os. Den tid, hvor det er mørkt, når vi går på arbejde om morgenen, og næsten allerede mørkt, når vi går hjem igen. Hvor det er en god idé at supplere aftensmaden med et skud D-vitamin i form af en pille, fordi vi er i risiko for at få for lidt sol.

For lige så lyse som de danske somre er, lige så mørke er vintermånederne. Og det sætter spor i nogle mennesker i form af vinterdepression.

- Årsagen til vinterdepression er blandt andet, at vores hjerner udskiller mindre serotonin, forklarer Lone Holm Borch.

Annonce

Hun er butikschef i Thusgaard El-centers lysforretning, og hun har gennem de seneste par år oplevet et større salg og en stigende interesse for de såkaldte lysterapi-lamper.

-Folk begyndte at interessere sig mere for lyssætningen i deres hjem, da vi gik fra glødepærer til LED, og de fandt ud af, hvor mange muligheder der er, siger hun.

Lux til morgenmaden

Lysterapi er ikke en ny metode at få bugt med vinterdepressionen på.

- Men der er flere og flere, der bliver opmærksomme på, at de findes, siger Lone Holm Borch, mens hun sætter et lysterapi-apparat til stikkontakten.

De kommer i forskellige former og størrelser, men vigtigst er det, at de lyser med 10.000 lux, forklarer butikschefen. Lux er en måleenhed, der måler koncentrationen af lys. En lysterapi-lampe udskiller masser af lys samt en smule UV-stråler, der sætter gang i serotonin-produktionen i hjernen.

Hvad er vinterdepression?

- Man regner med, at fem til ti procent af befolkningen har vinterdepression i større eller mindre grad.

- Man definerer vinterdepression som tilbagevendende depressive episoder, som begynder og bedrer sig omtrent på samme tid i mindst tre år. For at lægen skal stille diagnosen vinterdepression kræver det også, at man ikke er depressiv på andre tider af året.

- Vinterdepression er ikke en officiel medicinsk diagnose. Men du bør overveje at søge læge, hvis du føler dig nedtrykt i længere tid uden grund og ikke er motiveret for aktiviteter, som du normalt er glad for.

- Vinterdepression kaldes også for sæsonafhængig stemningsforstyrrelse og er en psykisk lidelse.

- Fælles for symptomerne er, at de begynder om efteråret og forsvinder om foråret. De mest almindeligste symptomer er blandt andet: Mangel på energi, nedtrykthed, øget appetit - især for søde sager, mindre sexlyst.

- Men der er ikke noget farligt ved det, understreger Lone Holm Borch.

Hun anbefaler, at man sætter sig et stykke fra lampen. På denne måde kan man få gavn fra lampen uden at få ubehag i øjnene, som nogle godt kan opleve ved at sidde så tæt på så kraftigt et lys. Og så er det bedst at gøre det om morgenen, da man som regel får et skud energi efter behandlingen.

Man skal veksle mellem pærer med varmt og koldt lys, alt efter hvad lyset skal bruges til, lyder det fra butikschefen. Foto: Morten Stricker

- Men man skal altid følge anbefalingerne fra producenten, som står beskrevet, når man køber produktet, siger Lone Holm Borch.

Annonce

Bland lyset

Generelt kan lyssætningen i ens hjem, med eller uden et højt lux-tal, gøre underværker for ens humør, siger hun.

- Der er mange, der vælger lyssætningen i deres hjem ud fra, hvilke lamper de godt kan lide. Og det er også vigtigt, at man har nogle lamper, der falder i ens smag, men det er også vigtigt at kigge på, hvilket behov man har, forklarer Lone Holm Borch.

Lyssætningen har virkelig stor betydning, og godt belyste omgivelser har en god effekt på vores humør.

Med det mener hun, at lyskilder har forskellige funktioner, alt efter hvilket lys de udskiller. Et koldt lys er eksempelvis godt til et kontor, mens et varmt og blødt lys indbyder til afslapning og hygge. Jo mere man skal koncentrere sig, jo mere koldt lys skal man have. Som udgangspunkt bør der i en stue være mellem fem og syv forskellige lyskilder med forskellige funktioner for at det er optimalt - alt efter stuens størrelse.

- Lyssætningen har virkelig stor betydning, og godt belyste omgivelser har en god effekt på vores humør, lyder det fra Lone Holm Borch.

En af de mange lyskilder, man kan bruge i stuen, er et fokuseret lys, som dem over Lone Holm Borchs hoved her. Foto: Morten Stricker

En god lyssætning kan blandt andet åbne mørke hjørner og områder i et stort rum op, og dermed gøre det mere behageligt at være i, forklarer hun videre. Lys er ikke blot, så man kan se for sig eller læse i den bog, man sidder i sofaen med. Det er også med til at skabe atmosfære og stemning - især i en mørk tid, lyder konklusionen.

Men sidder du nu og kigger på lyset i stuen og tænker, at der måske er noget at kigge på, men uden at have lyst til at skifte alle lamperne ud, så bare rolig.

- Meget vil kunne klares med et pæreskift, siger Lone Holm Borch.

Ti gode råd mod vinterdepression

Her er ti gode råd, der kan lette humøret i de mørke måneder.

1. Tal med din læge

Selv om symptomerne passer, kan din tilstand skyldes andre sygdomme end vinterdepression. Derfor skal du altid starte med at tale med din læge.

2. Gå udenfor

Grib chancen til at suge dagslys, når du kan. Spis din frokost udenfor. Gå en tur ved middagstid, hvor lyset er stærkest.

3. Tænd lyset indendørs

Lys giver velbehag. Sørg for at tænde godt med kunstigt lys både derhjemme og på arbejdet. Køb de el-pærer, som har et bredere lysspektrum og giver et bedre lys end de billige sparepærer.

4. Luk lyset ind

Lys, der kommer ind af vinduerne, har også en effekt. Så træk gardinerne fra. Spis din morgenmad ved vinduet, så du får mest mulig glæde af det lys, der kommer ind i dit hjem. Flyt din gode stol hen til vinduet, og flyt skrivebordet hen til vinduet på din arbejdsplads.

5. Bevæg dig

Fysisk aktivitet og motion har en god effekt på vinterdepression. Når dine muskler arbejder, frigøres stoffet serotonin, som gør os i bedre humør. Gå eller løb en tur udenfor, når du har fri. Lav et walk-and-talkmøde, så du og dine kollegaer får frisk luft og lys.

6. Husk en god nattesøvn

Det er individuelt, hvor meget søvn vi har brug for. Nogle har brug for ni timer per nat, andre kan nøjes med seks. Mange vinterdeprimerede beretter, at de har behov for ekstra søvn. Men pas på, at du ikke sover for meget. Undlad at sove om dagen, det kan forstærke din nedtrykthed og ødelægge din nattesøvn.

7. Prøv en lys-terapi-lampe

Lysterapilamper skaber et kunstigt dagslys og har dokumenteret effekt på vinterdepressioner. Gå efter en model med en lysstyrke på 10.000 lux, det svarer til lyset på en overskyet sommerdag. Sæt den foran dig, mens du læser avis eller drikker morgenkaffe, og kig ind i den et par gange i minuttet.

8. Rejs efter sol og varme

Hvis du har mulighed for det, så læg en ferie sydpå i sol og varme.

9. Udskyd store projekter

Erkend, at du har mindre energi. Hvis du kan, så udskyd store projekter i hjemmet og på jobbet til foråret, når du har flere kræfter.

10. Spis sundt

Spis fede fisk, som for eksempel laks, der har masser af D-vitaminer. D-vitamin kaldes også solskinsvitaminet, fordi kroppen selv danner det, når vi er udsat for sollys. Vitaminet styrker immunforsvaret og kan påvirke humøret i gunstig retning.

Annonce
Ugeavisen Struer

Forfatter fortæller om barndommens skygger

Annonce
Ugeavisen Struer

Derfor stiger din elregning - og sådan får du den ned igen

Annonce
Ugeavisen Struer

Du har det jo godt, hvis du gider at gå op i naboens bede

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Erlings lille hund blev bidt bagfra en sen aftentime: - Det er et større rovdyr, som har haft fat i den her hund

Ugeavisen Struer

Hanne og Bent er imponerede over den opbakning, de har fået

Holstebro Onsdag

Tag cyklen med i bussen

Ugeavisen Struer

Bliver du også misundelig?

Ugeavisen Struer

Jens havde en hård start med elbil - men han fortryder ikke

Ugeavisen Struer

I Struer mangler byrådet noget helt essentielt: - Det er meget ærgerligt

Ugeavisen Struer

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Annonce