Annonce
Ugeavisen Struer

Hvornår må vi komme på arbejde igen?

18-årige Nanna Sofie Rask Kralund og 19-årige Mastarn Bandian har arbejdet i Apollon i Struer i flere år. Nu er de på deres tredje ufrivillige "pause" fra arbejdet på grund af coronanedlukningerne. Foto: Morten Stricker
Nanna og Mastarn er lukkeansvarlige i Apollon-biografen, men siden midten af december har de ikke kunnet passe deres arbejde på grund af coronanedlukningen. Det er deres tredje nedlukning med jobbet, og det er ved at være frustrerende.

Struer: - Det er næsten helt underligt at være her igen, siger Nanna Sofie Rask Kralund til sin kollega, Mastarn Bandian, der er i gang med at indstille lyset i den store biografsal, så fotografen kan få ordentligt lys til billederne.

Hendes ord runger som ord nu engang gør i en stor, mennesketom sal. For Apollon-biografen har ikke haft gæster siden den 19. december, og ved denne avis' deadline var det endnu uklart, om de ville kunne vende tilbage efter den 17. januar, hvor de nuværende coronarestriktioner efter planen skulle udløbe.

Så Nanna og Mastarn har ikke været på arbejde siden midten af december.

Annonce

- Man savner det helt vildt, siger Mastarn.

Frustrerende situation

Tilbage i december 2021 blev biograferne i Danmark sammen med en række andre kulturtilbud lukket på grund af de stigende corona-smittetal. Det var biografernes tredje nedlukning siden marts 2020.

18-årige Nanna og 19-årige Mastarn har arbejdet i Apollon i Struer i henholdsvis tre og fire år. De startede begge to som ungarbejdere og har gennem tiden arbejdet sig op til at være lukkeansvarlige med op til 15-20 timers arbejde om ugen ved siden af gymnasiet.

- Folk er altid glade, når de skal i biografen, og vores gæster er altid glade. Det, tror jeg virkelig, man lærer at sætte pris på, hvis man eksempelvis har arbejdet i et supermarked, hvor folk godt kan være stressede eller travle. Her er de altid glade og spændte, giver Nanna som årsagen til, at hun godt kan lide at arbejde i biografen.

- Det er jo et kultursted her i byen, og her kommer mange forskellige typer mennesker til de forskellige typer film. Og vi har det rigtigt godt internt blandt medarbejderne, er Mastarns årsag.

En af de helt store sæsoner i biografbranchen er december, hvor mange fortrækker fra kulden og ind i biografsalens mørke, men sådan skulle det altså ikke være i december 2021. Her blev biograferne beordret ud i deres tredje coronanedlukning siden marts 2020.

- Vi har været hårdt ramt, for julen er et højdepunkt for vores billetsalg, siger Nanna.

Corona-nedlukninger

En stribe corona-restriktioner trådte i kraft søndag den 19. december 2021.

I skrivende stund er det besluttet, at restriktionerne skal vare fire uger frem til den 17. januar.

Blandt de lokaler til kulturelle aktiviteter, der lukkes, er biograferne.

I samme kategori er spillesteder, teatre, museer, kunsthaller, kulturhuse, forsamlingshuse, folkehøjskoler, selskabslokaler, zoologiske anlæg, akvarier og lokaler til menighedsarrangementer og idrætsarrangementer med betalende tilskuere.

Baggrunden for nedlukningen er, at der er særlig stor risiko for smittespredning ved store begivenheder og arrangementer, hvor mange mennesker er samlet. Derfor vurderer sundhedsmyndighederne, at der er behov for at bremse samfundsaktiviteten. Kulturlivet samler folk, og derfor er det specielt kulturlivet, som vil blive ramt af restriktionerne.

- Ja, og vi havde bare sådan et godt program, så det var så ærgerligt. Vi havde for eksempel solgt vildt mange billetter til den nyeste Spiderman-film, istemmer Mastarn.

De to unge kvinder kalder begge situationen "frustrerende".

- Det er næsten lidt svært at finde rundt i efterhånden. Så har vi lukket, så har vi åbent, men med restriktioner, så med nogle andre restriktioner, så skal vi bruge mundbind, så skal vi ikke bruge mundbind... Det er som om, det skifter hele tiden, siger Nanna.

Nanna og Maston har arbejdet i Apollon i henholdsvis tre og fire år, og de savner både arbejdspladsen, deres kolleger og ikke mindst biografgængerne. Foto: Morten Stricker

Ingen af de to trofaste medarbejdere er som sådan afhængige af deres løn, selvom det da med lønnen fra biografen er nemmere at betale for diverse abonnementer og spare op til rejser efter gymnasiet. Ved de tidligere nedlukninger fik de med hjælp fra lønpakker det samme udbetalt som før, selvom de ikke kunne gå på arbejde.

- Det føltes også lidt mærkeligt. Bare sådan at modtage penge, som man jo egentlig ikke havde arbejdet for, siger Mastarn.

Annonce

Kom som et chok

Den første nedlukning kom som et chok for de unge kvinder, ligesom det nok gjorde for stort set resten af nationen.

Det kan godt være lidt frustrerende, at restauranter må holde åbent, men vi ikke må.

Mastarn Bandian

- Man vidste jo ikke, hvad det var, og alle var lidt bange, husker Nanna.

Tidslinje

Corona lukkede første gang biograferne ned fra marts 2020 til juni 2020. Herefter åbnede biografere igen med restriktioner, der blandt andet begrænsede antallet af tilskuere.

Anden gang corona tvang biograferne til at lukke, var fra december 2020 til maj 2021. Biograferne åbnede igen med brug af coronapas.

I august 2021 blev restriktionerne om afstandskrav i biografer ophævet.

Tredje gang biograferne måtte corona-lukke var fra den 19. december 2021 til den 17. januar 2022.  

Dengang var de okay med den første nedlukning. Det gav mening, syntes de.

Det, synes de ikke, helt i samme grad længere med nedlukning nummer tre.

- Det kan godt være lidt frustrerende, at restauranter må holde åbent, men vi ikke må. Vi kan jo også sagtens lave mellemrum mellem gæsterne i salene og sørge for afstand ellers, lyder det fra Mastarn.

- Vi har også et velfungerende ventilationssystem, som lufter godt ud, siger vores chef, og vi tørrer konstant af og gør godt rent. Jeg kan ikke helt se, at der skulle være større risiko ved at gå i biografen end for eksempel ved at gå i et supermarked, tilføjer Nanna.

Annonce

Håbet lever

Den 17. januar ophører de nuværende restriktioner for blandt andet landets biografer, medmindre regeringen melder noget andet ud. Om den plan holder, ved de to medarbejdere ikke helt, om de tør tro på. De håber, men:

- Jeg tvivler godt nok lidt. Især nu når smittetallene er så høje, siger Mastarn, og tilføjer:

- Det føles lidt, som om vi lever i uvished om rigtigt mange ting. Arbejde, skole, venner... Det er lidt kaotisk ind i mellem.

Nanna nikker.

- Og det værste er næsten, at det gik rigtig godt før den seneste nedlukning, også med restauranten (Restaurant Limone, red.). Man kan godt mærke, at når der er restriktioner, så bliver folk mere væk end normalt. De bliver bange, tror jeg. Men det gik virkelig godt. Jeg håber bare, at der snart kommer normale tilstande igen, så vi kan få nogle glade biografgængere, slutter hun.

Annonce
Ugeavisen Struer

Forfatter fortæller om barndommens skygger

Annonce
Ugeavisen Struer

Derfor stiger din elregning - og sådan får du den ned igen

Annonce
Ugeavisen Struer

Du har det jo godt, hvis du gider at gå op i naboens bede

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Erlings lille hund blev bidt bagfra en sen aftentime: - Det er et større rovdyr, som har haft fat i den her hund

Ugeavisen Struer

Hanne og Bent er imponerede over den opbakning, de har fået

Holstebro Onsdag

Tag cyklen med i bussen

Ugeavisen Struer

Bliver du også misundelig?

Ugeavisen Struer

Jens havde en hård start med elbil - men han fortryder ikke

Ugeavisen Struer

I Struer mangler byrådet noget helt essentielt: - Det er meget ærgerligt

Ugeavisen Struer

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Annonce