Annonce
Ugeavisen Struer

Jacob husker: Flyet, der faldt ned fra himlen

To mænd omkom i et flystyrt, der blev set af masser af mennesker, da Oddesundbroen fejrede 50 års jubilæum den 15. maj 1988. Foto: Morten Stricker.
Journalist og forfatter Jacob Munkholm Jensen, der stammer fra Struer, husker i dette skriv tilbage på Oddesundbroens 50 års jubilæum i 1988, hvor han som dreng var øjenvidne til en tragisk flyulykke

Oddesund: Det er 33 år siden nu, men jeg husker det hele, som var det i går. Hver en lille bevægelse i luften, stemningen ved viadukten, hvor min far og jeg holdt hvil med vores cykler på turen ud til broen. Og jeg husker lyden af den lille flyvemaskine, en Cessna, der kræsede lavt på himlen over os. Jeg sendte lange blikke efter den maskine. Det var lidt uden for Humlum på nordsiden af byen, og landskabet var grønt og frodigt.

Min far og jeg var cyklet af sted fra Struer for at opleve feststemningen i anledning af Oddesundbroens 50 års jubilæum. Vi havde planlagt turen sådan, at vi undervejs ville standse op på Oddesundvej ved viadukten over jernbanesporet, hvor et veterantog skulle passere på sin vej ud til broen. På den måde kunne vi nyde scenariet fra forreste parket - et osende og sydende damplokomotiv fra en anden tid ville passere forbi lige under os.

En brast drengedrøm

Vi drak saftevand og så på uret, snakkede om, hvornår det mon skete. Ville man mon kunne se røgskyen på lang afstand? Jeg strakte hals og spejdede forgæves efter en stribe af sort, boblende sod mod den skyfri himmel. Igen skottede jeg op imod flyet. Vingespidserne vippede usikkert, da maskinen strøg hen over os og fulgte jernbanen et stykke for så at cirkulere rundt endnu en gang. Vi snakkede om, at han sikkert ventede på det samme som os - på toget, mens han manøvrerede sit lille fly rundt i luftrummet over odden. Han ville se det fra oven, selvfølgelig ville han det. Det var dengang, jeg stadig drømte om at blive pilot. Jeg var 13 år og kunne ikke vide, at denne drengedrøm, som havde fulgt mig så længe, ikke skulle overleve dagen.


Flyet løftede ganske kort snuden og steg et par meter. Så dykkede det pludselig lodret mod jorden og faldt som en sten.

Jacob Munkholm Jensen


Det gik sådan her til:

Flyet kom ind over os fra vest, og denne gang var det længere nede, end det havde været under tidligere overflyvninger. Jeg tror aldrig, jeg har set et sportsfly ligge så lavt i luften - ikke mere end 30 meter oppe - højest. Maskinen lå stadig ustabilt i luften, som om piloten arbejdede med ét eller andet. Han fløj langsomt nu, og motoren brølede, idet det passerede hen over hovederne på os. Jeg så det stryge langsomt hen over markerne og tænkte, at han ville være nødt til at foretage endnu et drej og komme rundt én gang til, hvis han skulle nå at se toget forfra, før det passerede viadukten. Men flyet gassede ikke op. Det fortsatte langsommere og langsommere, 50, 100 meter. Til sidst stod det nærmest stille i luften og motorstøjen hørte op. Der blev helt stille. Flyet løftede ganske kort snuden og steg et par meter. Så dykkede det pludselig lodret mod jorden og faldt som en sten. Et, to sekunder, måske. Så forsvandt det bag træerne, der stod i skellet mellem markerne ved siden af viadukten, ikke mere end 150 meter fra det sted, hvor vi stod.

Søndag den 15. maj 1988 omkom pressefotograf Tage Jensen i et flyulykke i forbindelse med Oddesundbroens 50 års jubilæum. Dagen efter skrev Dagbladet Holstebro-Struer-Herning, som avisen hed dengang, en nekrolog om pressefotografen Tage Jensen. Foto: Morten Stricker.
Annonce

Efterdønninger – stilhed og instinkt

Man havde måske ventet sig en eksplosion med flammer og røg fra antændt flybrændstof. Men der kom ikke én eneste lyd derovrefra, og der kom heller ingen røg. Det var, som om flyet var dykket ned i en anden dimension – som om det aldrig havde eksisteret. Kun en stor, tavs støvsky rejste sig over træerne i markskellet.

Jeg styrtede hen til autoværnet og var på vej hen over det og ned ad skrænten, da min far standsede mig.

- Nej, Jacob, der er ikke noget at se for en dreng derovre, sagde han medfølende.

I dag forstår jeg. I dag ville jeg have gjort det samme, hvis jeg var ham.

Men den dag for 30 år siden hamrede hjertet i mit bryst. Jeg kunne ikke begribe, hvad det var, jeg netop havde set. Et flystyrt. Et andet menneskes tragedie.

Annonce

Sammenkrøllet – knust til ukendelighed

Veterantoget måtte have passeret os umiddelbart efter, men jeg husker det ikke. Jeg husker intet som helst om det tog, og jeg husker ikke noget fra festen ude på broen.

Min videre hukommelse hæfter sig ved hjemturen, hvor vi drejede af Oddesundvej og cyklede et stykke ned ad et hjulspor, som førte op langs markskellet og ud til det sted, hvor flyet måtte ligge. Vi smed cyklerne i grøften og gik hen til den menneskemængde, som havde samlet sig et stykke fra vraget. Det var blevet afspærret af politiet, og jeg så det kun på afstand. Cessnaen så ganske lille og sammenkrøllet ud, som den lå dér – knust til ukendelighed med næsen boret ned i jorden – på marken lige foran træerne. Der lå et flysæde i nærheden. Man sagde, at piloten var omkommet i styrtet. At der havde været to mennesker om bord, og at begge var døde.

Annonce

Pressefotografen og hans svigersøn

Dagen efter var der en artikel i avisen, hvor journalisten citerede et vidne: ”Øjenvidne til flystyrt uden for Humlum i går: De fløj lavt og langsomt og var pludselig væk.”

Mange havde bemærket flyet, og flere af dem havde set det falde ned – det bevidnede de følgende dages artikler i Dagbladet og Struer Lokalavis.

To livløse skikkelser sad fastklemt i det knuste cockpit, og sammen med andre tililende fik vidnet løftet vingesættet til side, så falckredderne kunne bjærge dem ud af vraget. Men deres liv stod ikke til at redde.

I avisen kunne vi læse, at de døde var en 46-årig pressefotograf og pilot ved navn Tage Jensen og hans 29-årige svigersøn, Ronnie Lage. Fotografen havde ganske rigtigt været i luften den dag for at fotografere veterantoget, og billedet skulle have været bragt i Dagbladet den følgende dag. I stedet blev det et billede af et knust sportsfly, der prægede avisens forside. En grusom familietragedie.

Jacob Munkholm Jensen er opvokset i Struer, men bor i dag i Risskov ved Aarhus, hvor han arbejder som onlineredaktør for Jægerforbundet. Arkivfoto: Jens Thaysen/Scanpix

Da Havarikommissionen nogle uger senere kunne aflevere sin rapport, konkluderede man, at flyet var styrtet på grund af ringe fart i lav højde. Vingerne havde ikke ydet opdrift til flyet, fordi det i et drej ikke havde tilstrækkelig flyvefart. Flyet var stallet i luften, som det hedder, når opdriften under vingerne pludselig forsvinder. Så vil flyet falde som en sten, og er det for lavt nede, kan piloten ikke nå at rette det op.

Jeg forestiller mig, at panikken må have været kortvarig om bord, og at døden var nådig og øjeblikkelig. Indtil få sekunder før dykket indtraf, må de to deroppe have glædet sig over udsynet over odden. Og jeg, en 13-årig dreng, som stod og spejdede efter flyveren, drømte stadig om friheden i skyerne.

Det skulle aldrig blive det samme igen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Midt- og vestjyder pendler længere end nogensinde før

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Aktiv Onsdag bevarede sin gnist under coronaen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Forfatter til debutroman: Der er en identitet i at være fra Struer

Ugeavisen Struer

Linse Kessler valgte Lars' campingvogn: - Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi regnet med, at det ville komme så vidt

Ugeavisen Struer

Den udhulede by

Ugeavisen Struer

Passagertal i bund: Vil sende busrute i garage

Ugeavisen Struer

Medlemmerne har nu valgt ny ledelse

Ugeavisen Struer

Musik i kirke ved solnedgang

Ugeavisen Struer

Ane Kathrine slår et slag for urterne - og du må gerne besøge hendes mojitohave

Ugeavisen Struer

Per Odgaard stopper som musikskoleleder i Struer

Ugeavisen Struer

Holder ovnen varm: Bagerkæde fra Viborg har overtaget butik på Ølbyvej

Ugeavisen Struer

Hus på kæmpegrund ved fjorden kan blive til seks nye boliger

Ugeavisen Struer

Midtpunktet sparker ferien i gang

Ugeavisen Struer

Udvalg: - Intet tilskud til kystsikring til sommerhusejere på Thyholm

Ugeavisen Struer

Kulturkaravane kommer til Struer

Ugeavisen Struer

Hop du bare i havnen: Struer får nu et havnebad

Ugeavisen Struer

Manglende vind og tordenbrag udfordrede sejlere under kapsejlads

Ugeavisen Struer

Nadja boksede sin debutkamp for landsholdet

Ugeavisen Struer

Efter yogatræningen kan man se på kunst

Ugeavisen Struer

Bjarne har genåbnet lukket butik i Struer

Ugeavisen Struer

Ny budrunde: Kommunen forsøger igen at sælge nedlagt plejehjem

Ugeavisen Struer

En Google-søgning på ordene 'lyd' og 'investor' førte til Struer: Dorte opdagede en verden langt fra sure mediechefer i København

Ugeavisen Struer

Endelig kunne ældre spise sammen

Annonce