Annonce
Ugeavisen Struer

- Jeg begynder at spise risengrød i oktober: Mød julemanden - eller er det Leif?

Når du ser julemanden i Struer, så er det højst sandsynligt Leif Madsens alter ego. Foto: Morten Stricker
Hjemme hos Leif Madsen og Hanne Bested i Struer er der to måneder om året en ekstra beboer: Ingen ringere end selveste julemanden. Som Leif kender rigtigt godt.

Struer: Det er svært ikke at smile, da Leif Madsen åbner døren til sit hjem i midtbyen. Han er nemlig slet ikke Leif Madsen, men sit alter ego; selveste julemanden.

Iklædt de rigtige gevandter fra top til tå, fra det hvide, bølgende hår og skæg, til de lange, sorte støvler. Komplet med bæltet, der omkranser hans julemandsvom.

- Jeg begynder at spise risengrød i oktober, så jeg kan nå at blive godt tyk. Det er julemanden jo. Håret og skægget tryller jeg frem med julemandsmagi, siger han.

Annonce

450-årig lærling

Der står to navne på postkassen til Leifs hjem. Udover hans eget, så er det Hanne, hans samlever, der har fået sit navn med. Men der bor altså en tredje beboer i lejligheden, i hvert fald mellem oktober og december, og det er altså julemanden.

Men det er lidt svært at finde ud af, hvor længe han har været en del af Leif.

- Jeg er 622 år gammel. Man kan først komme i lære som julemand, når man er 450 år, så jeg har efterhånden en del år på bagen. Men en julemand kan sagtens holde 200-300 år, og jeg har endnu ikke fundet en, der er blevet 450 år. Julemand har jeg været i så mange år, at jeg slet ikke husker længere hvornår jeg startede, lyder det.

Allerede fra starten af november er der fuldt tryk på hos Leif - eller er det julemanden?

- Så snart jeg har tændt lyset i Struer (hvilket han gjorde den 19. november, red.), så er julen begyndt i Struer. Og så skal jeg direkte til Grønland og sørge for, at de 1000 nisser, der bor der, får lavet alle børnenes julegaver. Jeg hører jo fra børnene, hvad de ønsker sig, og så er det op til nisserne at få det lavet, og derefter op til mig at få det leveret.

Den store dag er selvfølgelig juleaften, men julemandens arbejde begynder allerede den 23. december. For julemanden er jo nødt til at tage ud i god tid, så han er sikker på at kunne nå forbi alle husene.

Han har kun en enkelt gang oplevet et barn, der forsøgte at afsløre ham ved at hive i skægget. - Men julemanden kan godt blive sur, advarer han. Foto: Morten Stricker

- Og så skal jeg afsted igen dagen efter, for der er jo nogle steder, hvor de først fejrer jul den 25. december, forklarer han.

Man bliver ikke rig af at være julemand, men det er man indstillet på, når man begynder sin træning, lyder det. Til gengæld bliver man glad, hvis der efterlades lidt mælk og småkager, som man kan indtage, inden man skal videre til næste hus, lyder det.

Lidt som det plejer, og som man altid har hørt, at det foregår med julemanden. Men én ret væsentlig ting er ændret:

- Nye huse i dag bliver jo ikke lavet med skorstene, så mange steder kan man ikke komme ned gennem skorstenen for at aflevere pakkerne. Men så må man bruge sin julemandsmagi.

Annonce

Venligere end Leif

Julemanden holder en kort pause for at lade Leif Madsen komme til. Modsat sit alter ego, er han blot 69 år gammel. Nu er han pensioneret, men i sit arbejdsliv beskæftigede han sig blandt andet med journalistisk og grafisk arbejde.

Hvor mange år det er siden, han købte sit julemandskostume, som tager cirka en halv time at få på, kan han ikke huske.

Men han kan huske, hvordan det hele startede.

- I Holstebro var det engang Claus Dalby, der plejede at tænde lysene i gågaden som julemand. Og det så så hyggeligt ud, at jeg tænkte, at det ville jeg også. Så det er Claus Dalby, der har oplært mig, kan man sige, lyder det fra Leif.

Engang var der en lille dreng, der så mig i gågaden, så han løb hen til mig, slog armene om mit ben og udbrød "Julemand!"

Han begyndte at blive julemanden, der startede julen i Struer, og en overgang gik han i gågaden hver lørdag og spredte juleglæde hos børn og voksne.

Og ja, man skal oplæres i at være julemand. "Ho-ho-ho"et skal lyde helt perfekt. Glædeligt, rungende og helt nede fra maven. Man skal have overskud til at vise alle børn opmærksomhed - og overbevise skeptikerne, når sådan en dukker op.

En værdig aftager skal blandt andet bevise, at de kan styre kanen og holde snor i drillenisserne i Grønland, lyder det fra julemanden. Foto: Morten Stricker

- Det er hyggeligt at være julemand. Børnene bliver altid glade, når de ser en. Engang var der en lille dreng, der så mig i gågaden, så han løb hen til mig, slog armene om mit ben og udbrød "Julemand!", siger Leif og griner.

Julemanden er også venlig over for alle. Meget mere venlig end Leif Madsen, forlyder det. Og han snakker med alle børn.

Skriv til julemanden

Mange børn sender stadig breve til julemanden med deres ønskesedler. Og det kan faktisk lade sig gøre at skrive til julemanden - og få svar. PostNord har ansatte, der tager imod julehilsner til julemanden og sender et svar tilbage til børnene.

Adressen er:

Julemanden

Julemandens Postcenter 24

0900 København C.

Husk at sende barnets adresse med, så de kan få et svar tilbage.

Julemandens historie

Myten om julemanden, som vi kender ham i dag, stammer sandsynligvis fra historien om biskoppen Sankt Nikolaus, som levede i byen Myra i det, der i dag er Tyrkiet, i det 4. århundrede.

Han skrev sig ind i kirkehistorien på grund af sin gavmildhed ved at give gaver til fattige ubemærket. Derudover var han skytshelgen for søfarende, og hollandske udvandrere tog traditionen om "Sinterklaas" med til USA i 1600-tallet, hvor han er blevet til Santa Claus eller julemanden. Han kom ind i den danske jul i slutningen af 1800-tallet fra især USA.

Det første billede af den amerikanske Santa Claus er fra 1810. I 1823 beskrev et amerikansk digt ham som en leende mand med et stort hoved og en stor mave, der julenat kører gennem luften i en kane trukket af rensdyr, hvorefter han lander på taget og via skorstenen går ind i huset med gaver til de artige børn.

- Jeg spørger dem altid, hvad de ønsker sig. Det sjoveste svar kom fra en lille pige, der sagde "En, der kan lave mine lektier".

Han har selv opdigtet historien omkring julemandens alder og lærlingekravene.

- Der er lidt af en gøgler i mig. Så om sommeren, så er jeg lirekassemand. Noget skal julemanden jo lave om sommeren, siger han.

Leif har også altid selv været glad for jul, selvom han ikke er vokset op med, at julemanden kom på besøg.

- Julen er en fantastisk fest. Det er ren glæde og fornøjelse, siger han.

Sammen med Hanne har han i alt 11 børnebørn - men Leifs alter ego kommer ikke frem for dem.

- De har regnet den ud, lyder det.

Coca-Cola og julen

Historien om Coca-Cola reklamerne, der har gjort julemanden til en hyggelig, rød og hvid skikkelse verden over, går næsten 100 år tilbage.

1920: Coca-Cola lancerer de første julereklamer i 1920’erne. I reklamerne ses en strengt udseende julemand i stil med tegningerne fra den amerikanske karikaturtegner Thomas Nast.

1930: Kunstneren Fred Mizen tegner en julemand, der drikker en Coca-Cola, omgivet af mennesker ved verdens største sodavandsapparat. Reklamen bliver brugt til trykte annoncer den jul.

1931: Efter flere forsøg på at finde den helt rigtige illustrator, som kan fange den sande essens af julemanden, falder valget på Haddon Sundblom. Sundblom lader sig inspirere af sine svenske rødder og tegner en rødklædt julemand, der er en venlig og hyggeligt buttet mand.

1964: Sundblom færdiggør sin udgave af julemanden. I flere årtier efter benytter Coca-Cola Haddon Sundbloms version af julemanden i sine reklamer.

1995: De oplyste Coca-Cola lastbilkaravaner bliver introduceret i en ny reklamekampagne kaldet ”Christmas Caravans”. Special effects bliver udviklet af George Lucas’ Industrial Light and Magic Studio, der også har været med til at skabe Star Wars-filmene. På siderne og bag på lastbilerne bruger man Haddon Sundbloms tegninger af julemanden. Reklamefilmen bliver optaget i Vancouver i Canada over over fire dage og involverede 40 statister og 30.000 lyspærer.

1998: Lastbilkaravanerne bruges i ”Christmas Caravans III”, som bliver sendt i mere end 100 lande. Det er den dag i dag én af de mest anvendte af Coca-Cola-reklamer nogensinde.

2011: Den ikoniske julelastbil besøger Danmark til stor begejstring for danskere over hele landet.

Annonce
Ugeavisen Struer

Hanne og Bent er imponerede over den opbakning, de har fået

Annonce
Holstebro Onsdag

Tag cyklen med i bussen

Annonce
Ugeavisen Struer

Bliver du også misundelig?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Jens havde en hård start med elbil - men han fortryder ikke

Ugeavisen Struer

I Struer mangler byrådet noget helt essentielt: - Det er meget ærgerligt

Ugeavisen Struer

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Ugeavisen Struer

Hvornår må vi komme på arbejde igen?

Ugeavisen Struer

Er der et godt, nyt år i vente?

Ugeavisen Struer

- Jeg gider ikke blive sat i bås - kun som 'hende SF'eren'

Annonce