Annonce
Ugeavisen Struer

Jo, far skal tvinges på barsel for ligestillingen

Ugens skribent er Stine Kjærside, journalist på ugeavisen. Foto: Johan Gadegaard

- Du er jo i den fødedygtige alder, sagde hun, mens hun kiggede på mig med et gennemborende blik.

Jeg sad på den anden side af bordet med svedige håndflader, og vidste ikke helt, hvad jeg skulle sige. Kvinden var mellemleder hos en dansk dyrevelfærdsorganisation, der søgte en kommunikationsmedarbejder og på trods af, at de ifølge eget udsagn havde fået mere end 200 ansøgninger, så havde de indkaldt mig til samtale.

Det passer ikke helt. Jeg vidste godt, hvad jeg havde lyst til at sige. Jeg havde lyst til at sige, at ja, det var da skarpt observeret, men at jeg ikke kunne forstå, hvordan det, at jeg var udstyret med en fungerende livmoder fra naturens side, skulle kunne påvirke min evne til at skrive gode pressemeddelelser og være opsøgende over for pressen.

Annonce

Men det sagde jeg ikke, for jeg var desperat efter et nyt job, og jeg blev ærlig talt taget lidt på sengen. Kvinden fortsatte med at fortælle, at det var noget, de var opmærksomme på, fordi de tidligere havde oplevet to medarbejdere, der kort tid efter deres ansættelse "gik hjem" på barsel. Nå. Hvad har det med mig at gøre?

Jeg fik ikke jobbet. Om det havde noget med min pulserende livmoder at gøre ved jeg selvsagt ikke, men jeg fandt efterfølgende ud af, at jeg ikke er den eneste i min udvidede venindegruppe, der har haft den slags oplevelser til ansættelsessamtaler. Som veninden, der på flere forskellige måder til samme samtale blev spurgt, om hun mon boede alene og havde tænkt sig at blive ved med det?

Eller hende, der skulle komme med et navn på en eventuel vikar, hvis nu hun "af visse årsager" ikke ville være i stand til at varetage sit arbejde i cirka et års tid. Eller dem, som påtaget nonchalant bliver spurgt efter samtalen, om der så er en kæreste eller mand, der venter på dem derhjemme. Eller hende, der fik jobbet, men som i røret fik at vide, at det var på trods af, at hun jo nok skulle på barsel om få år.

Men vi lever i en verden, hvor der kan sidde en arbejdsgiver på den anden side af bordet, som tænker "Gad vide, om hun snart skal på barsel?".

Og det, venner, er årsagen til, at jeg hilser den nye barselslovgivning velkommen. Den nye lovgivning, der tvinger mor og far til at dele et vist antal barselsuger ligeligt mellem sig, hvis de ikke skal miste ugerne, er blevet kritiseret voldsomt af både forældre og politikere. Det største argument lader til at være, at det skal være op til familierne selv at finde ud af, hvordan barslen skal fordeles.

Og det er jeg helt enig i, at en barsel skal - i en idéel verden. Men vi lever i en verden, hvor der kan sidde en arbejdsgiver på den anden side af bordet, som tænker: "Gad vide, om hun snart skal på barsel?". Og hvorfor tænker en arbejdsgiver sådan? Fordi det i langt de fleste tilfælde er moren, der tager alt barslen, og dermed kvinderne, der er "ustabile medarbejdere". Jeg har i hvert fald aldrig hørt om en mand, der til en jobsamtale er blevet spurgt, om han har en kæreste derhjemme, eller om han regner med at være væk fra sin arbejdsplads i et års tid.

Derfor ser jeg lovgivningen som et nødvendigt onde, indtil vi som samfund når dertil, hvor vi rent faktisk har ligestilling. Så længe der findes arbejdsgivere, der kan sidde på den anden side af bordet med sådan nogle tankere om kvindelige kandidater, så er lovgivningen nødvendig. Tvingende, faktisk.

For hvad nu, hvis barslen var mere ligeligt fordelt, så man ville tænke det samme om både mandlige og kvindelige kandidater, eller, hold nu fast, ingen af dem? Hvis en jobsamtale handlede udelukkende om kandidatens fagligheder?

Naturligvis bør vi mennesker være i stand til at råde over vores egen tid og selv bestemme hvem, der skal tage hvilken del af barslen. Men indtil vi kommer til et sted, hvor det ikke spiller ind i, hvordan vi bliver set på, på arbejdsmarkedet, så ser jeg ingen anden udvej end den løsning, der nu forhåbentlig er på vej fra regeringen.

Denne klumme er udtryk for skribentens egen mening - og afspejler ikke nødvendigvis avisens holdning.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Vær visionær og drop sognerådspolitikken

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Mads har vundet guld i noget, vi alle har gjort på et værtshus

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Ti år som borgmester: Familielivet har fungeret - takket være min kone

Ugeavisen Struer

Ausumgaard kunne melde udsolgt på en måned

Ugeavisen Struer

Taiyo skal være model, mens mor kæmper for et ordentligt liv for ham og hans venner

Ugeavisen Struer

Besked fra konen: Så plant da den æbleplantage

Ugeavisen Struer

Til Milles fødselsdag kommer sandheden frem

Ugeavisen Struer

Johanne droppede ud af gymnasiet og gik i butikslære: Nu har hun fået en pris

Ugeavisen Struer

Skytte vandt hele fem guldmedaljer ved én turnering

Ugeavisen Struer

Oplev nedtonede versioner af Peter Sommers sange

Ugeavisen Struer

Når ny udstilling åbner, bliver det med masser af indslag

Ugeavisen Struer

Hør om biologien bag sundhed og trivsel

Ugeavisen Struer

Nye embedsmænd i broderlogen

Ugeavisen Struer

Tv-dommer kommer til Thyholm

Ugeavisen Struer

Test og vaccination i samme ramme: Bliv stukket i gågaden

Ugeavisen Struer

Sogneaften om allehelgen og halloween

Ugeavisen Struer

En by med midterskilning

Ugeavisen Struer

Golf reddede Jeanettes liv: - På golfbanen er der ikke nogen der kan se, at du er skør i bolden

Ugeavisen Struer

Minister klipper den røde snor ved ny nærpolitistation

Ugeavisen Struer

Åbner selvbetjening: Køb blomster og gaver hver dag året rundt

Ugeavisen Struer

Hør kunstnere introducere deres egen kunst

Ugeavisen Struer

Forsangeren fra Carpark North giver solokoncert

Ugeavisen Struer

Se på fugle hos bilforhandleren

Annonce