Annonce
Ugeavisen Struer

Julen starter på Hjerl Hede

Der er masser af god julestemning på Hjerl Hede. Privatfoto
I de 3 første adventsweekender er Frilandsmuseet åbent med levende historie. Her kan hele familien opleve og genopleve mange juletraditioner.
Annonce

HJELR HEDE: På Frilandsmuseet Hjerl Hede holdes den gode gamle jul i hævd. I de 3 første adventsweekender er museet atter åbent med levende historie.

Her kan hele familien opleve og genopleve mange juletraditioner.

Julen er noget helt særligt på Hjerl Hede, og derfor kommer mange gæster igen og igen - fordi det er først rigtig jul, når man har været på Hjerl Hede.

Den levende historie viser museet i de tre første advents weekends d. 30. november, 1. december, 7. – 8. samt 14. og 15. december fra kl. 10-16.30.

I værksteder, stuer og køkkener og mange andre steder er der fyldt med folk og mange frivillige, som er vilde med at vise og fortælle om de gamle traditioner.

- Vi slagter gris kl. 11 og lam kl. 14, og I kan komme tæt på, hvis I vil. Vi laver blodpølse, julemedister og finker. Der broderes i stuerne, klippes julepynt, og snedkere og drejere er i gang i deres værksteder, og alle er i gang med juleforberedelserne, rundt i museet. Gåsen plukkes, der destilleres brændevin, og man kan købe nykogte klejner, bolcher eller stærk ost med hjem fra Købmanden.

Mange af de gamle traditioner holdes i hævd - og man kan komme helt tæt på. Privatfoto
Annonce

En historisk jul

Der er pyntet op til jul, som man gjorde det tidstypisk i de historiske huse, og det er selvfølgelig forskelligt, for eksempelvis kan man se, hvordan en Julenat i 1600-tallet så ud, hvor alle husets beboere sov sammen på gulvet i stuen, og hvor der var strøet halm. Skikken skal minde om, hvordan også Jesus sov på et leje af strå den nat, han kom til verden.

Bordet er dækket med hvid dug, og i juledagene måtte bordet aldrig stå tomt. Det vises i Vinkelgården, som er Jyllands ældste bondegård fra 1546. I nogle af de andre bygninger på Hjerl Hede findes også juleudstillinger fra andre tidsaldre, kig ind og se jer omkring efter julen.

Kom i rigtig julestemning med en tur i hestevognen rundt i museet eller med damptoget, når det kører igennem skoven ud mod Flyndersø - der lyder et tut-tut fra lokomotivet. Og hjul er der også på de historiske væltepetere, som I med spænding kan prøve i legeområdet.

I år har en musefamilie gemt sig inde i Vandmøllen - find alle musene og deltag i konkurrencen. Et must er også at gå forbi på Præstegården og kigge ind i Nissebo. Her bor nisserne, og I kan lege med i deres julelege, lege i høet og klatre i deres store møbler.

På Restaurant Skyttegaarden kan man spise en dejlig julebuffet eller købe sig til lidt varme i form af gløgg og æbleskiver i teltet udenfor. Medbragt mad kan altid nydes i madpakkehuset tæt på legeområdet.

I kan næsten få hele julen med hjem, for på Hjerl Hede sælges også juletræer og pyntegrønt.

I museumsbutikken kan alskens julepynt, brugskunst, bøger, gaver, sennep og dram købes med hjem.

I de første weekend og den sidste weekend holder museet også stort julemarked i visitorcenteret, hvor hyggelige og kreative boder sælger alt fra uld og keramik til økologisk mad.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Venø Færgen fylder 10 år

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Har du set Max?

Ugeavisen Struer

Dagcentrene åbner op igen

Annonce