Annonce
Ugeavisen Struer

Køb julegaverne brugt og spar penge: Sådan gør du

Gamle duge kan nemt få nyt liv med lidt kreativitet og snilde, og derfor er de populære varer i genbrugsbutikker - og måske et godt bud til en brugt julegave. Foto: Morten Stricker
Genbrugsbutikkerne har kronede dage, og de bugner med mulige julegaver. Læs her, hvad der måske kan vække glæde juleaften.

Struer: Julesagerne var allerede kommet frem, da ugeavisen var forbi Danmissions genbrugsbutik Genbrugsland på Fælledvej i begyndelsen af november.

- Genbrug er blevet populært, det kan vi helt klart konstatere. Vi har kunder som aldrig før og især unge, siger Linda Josefsen.

Hun er udviklingskonsulent hos Danmission, og var denne dag i genbrugsbutikken i Struer, da ugeavisen kom forbi for at få nogle gode tips til genbrugsgaver.

Annonce

For det er nemlig også blevet populært at bruge lidt færre penge på julegaverne ved at købe dem brugt, men til gengæld købe noget, der er lige i øjet og samtidig skåner klimaet en smule.

Og det mærker de i Genbrugsland, der rummer omkring 700 kvadratmeter med alt, hvad hjertet kan begære lige fra elektronik og tøj til legetøj, nips og køkkenting.

- Der kommer flere og flere, der fortæller, at det, de køber, enten er til en julegave eller en mandelgave. Det er også populært at købe pakkerne til børnenes pakkekalendre i genbrug, forklarer Linda Josefsen.

Kreativitet er vigtigt

Hvad enten du er vant til at følge en ønskeseddel eller kører mere frit spil, når julegaverne skal købes, så kan det dog være lidt af en udfordring at finde det helt rigtige i en genbrugsforretning. For det første er der som oftest mange flere varer, af mange forskellige slags kvalitet og udgaver og ting fra flere forskellige årtier.

- Vi plejer at sige, at vi har varer fra alle årtier, lyder det fra Linda Josefsen.

Og hun hjælper gerne med et par gode bud på genbrugsjulegaver. Det første, hun finder frem, er et stativ med gamle duge - både juleudgaverne og dem, der kan ligge på bordet hele året.

Børn ønsker sig tit meget specifikke ting. - Og vi kan jo ikke trylle. Vi har de varer, vi har, siger udviklingskonsulent Linda Josefsen. Men hun kommer med brætspil som et bud på en brugt gave til et lidt ældre barn, og stort set alt med Disney til de lidt mindre. Foto: Morten Stricker

- Gamle duge har fået et kæmpe comeback. De unge er virkelig dygtige og kreative, og de syr det blandt andet om til tøj, men det er også populært at have på sit bord igen. Så det går man nok ikke helt galt i byen med, foreslår hun.

Dugene kan bruges som de er, eller upcycles til eksempelvis tasker eller tøj, hvis man er ferm til at sy. At upcycle betyder, at man giver en genstand nyt liv og funktion ved at reparere det eller ændre på det, så det bliver til noget andet, og det er blandt andet noget af det, der er populært i dag. Gamle spiseborde bliver til små, fikse natborde, duge bliver til tøj, og tekopper og vinflasker bliver til lysestager.

Vi plejer at sige, at vi har varer fra alle årtier.

Linda Josefsen, udviklingskonsulent, Danmission

- Det er virkelig kun fantasien, der sætter grænser, og det er noget af det, der er så fedt ved genbrug. Man kan virkelig sætte sit eget præg på indretningen, siger Linda.

De tre største sællerter i forretningen er dametøj, isenkram og møbler, og det har det været i mange år. Men ifølge udviklingskonsulenten, så er herretøj også på vej til at blive en bestseller. Det er nemlig både mænd og kvinder, især blandt de yngre generationer, der går på jagt i genbrugsbutikkerne.

- Det med at genbrugsbutikker var pinlige at gå og købe i, det er for længst slut. I dag er det super moderne, og de unge fører an. De vil gerne gå i genbrugstøj. Det er hele paletten, der kommer her, og vi har en bred kundegruppe, siger Linda Josefsen.

Annonce

Ind med naturen

Hun er nået videre til isenkram-afdelingen. I Genbrugsland er tingene, som i de fleste genbrugsbutikker i dag, sirligt opdelt i forskellige sektioner og kategorier, så det er nemt at finde rundt i ligesom i "rigtige" detailbutikker.

- Vi går meget op, at her er pænt og rent og nemt at finde rundt. Der må heller ikke "lugte" af genbrugsbutik, sådan som de godt kunne lugte engang, understreger Linda Josefsen.

Har du 70'er-keramik stående derhjemme, så kan der måske være penge i det - eller mulighed for at give et familiemedlem glæde af det. Foto: Morten Stricker

I isenkram-afdelingen bugner det ligefrem med potentielle gaver, der vil bringe glæde hos modtageren. Ligesom stort set alt andet i livet, så er der også mode og trends inden for genbrug, der kommer og går. Hvor det for nogle år siden var teak-møbler, der var det helt store, er det nu særligt 70'er-keramik, der kan få mundvandet til at løbe hos genbrugsskattejægerne.

- Keramik og nips til boligen fra 70'erne er in lige nu. Det er kendetegnet ved keramik i jordnære naturfarver, så man kan trække naturen ind i boligen. Alt med et naturelement er hot, siger Linda Josefsen.

Sådan shopper du tøj på genbrug

Vil du gerne shoppe genbrugt, men mangler råd til, hvordan du kommer i gang? Redaktionen har indsamlet en række gode råd til, hvordan du kommer godt i gang:

Tag komfortabelt tøj på

Når du ude at shoppe, skal du regne med at prøve en masse tøj. Derfor er det en god idé at være iklædt tøj, du hurtigt kan tage af og på. Du kan med fordel også samle flere stykker tøj, før du smutter i omklædningsrummet. Så sparer du tid, som du kan bruge på at kigge på mere tøj.

Vær forberedt på at gå tomhændet

Hvem har ikke prøvet at bruge op mod 30 minutter på at kigge tøjstativer igennem uden at finde noget spændende. Det kan være utilfredsstillende, for du vil jo gerne belønnes for dit arbejdet. Når du shopper genbrugt, må du være forbedret på at gå tomhændet fra butikken. Køb kun tøj, som du ikke kan leve uden. Hvis du er det mindste i tvivl, skal du lægge det tilbage. Mange genbrugsbutikker tager ikke varer retur. Derfor skal du være sikker på dit køb.

Kend din garderobe

Vi har ofte en tendens til at gå i den samme type tøj. Derfor er det en god idé at gennemgå din garderobe, før du tager af sted. De fleste mennesker er vanedyr og bliver tiltrukket af de samme ting. Har du en farve, du foretrækker, kan du med fordel gå efter den. Med mindre alt dit tøj har den farve. Hvis det er tilfældet, er det fornuftigt at forsøge at skabe variation. Spørg dig selv, hvorfor du foretrækker noget tøj frem for andet? Svarene kan være med til at pejle dig ind på, hvad du skal gå efter. Tjek også om du har favoritmærker.

Kend dig selv

Er du isvaffel, trekant, æble, rompe eller søjle. Hvad end du er mand eller kvinde, er det en god idé at kendte din kropstype. Gør du det, kan du klæde dig så du fremhæver din figur. Det skaber balance. Hvis du ved, at korte nederdele ikke klæder dig, er der ingen grund til at købe en kort nederdel. Den ender sikkert bare med at optage plads til dit garderobeskab.

Sorter og doner

Mens du er i færd med at gennemgå din garderobe, kan det være, du støder på tøj, du aldrig bruger. Grib chancen og få ryddet ud. Put tøjet i en pose og aflever det i genbrugsbutikken. Så er der også plads til det nye tøj, du måtte finde undervejs.

Læg en plan

Find ud af, hvad du er på udkig efter, så du får det maksimale ud tiden i butikken. Lav eventuelt en huskeliste. Den kan være en god rettesnor, men husk at du stadig har mulighed for at prøve spændende tøj, du falder over undervejs. Husk dog at holde fokus. Mangler du bukser, men er ved at svømme over i sweatre, er det fjollet at komme hjem med endnu en sweater.

Kend genbrugsbutikkerne

Det er svært at vide, hvor du skal shoppe, hvis ikke du kender butikkerne i dit lokalområde. Derfor er det en god idé at bruge tid på at lære dem at kende. Især de klassiske genbrugsbutikker kræver arbejde. Du kan helt sikkert finde skjulte skatte. Du skal bare grave, før de dukker op.

Og det gælder stort set al form for keramik - om det er gryder, sukkerskåle, kopper eller vaser. Og der er jackpot, hvis der står et godt mærke i bunden, som Kähler eller Bing & Grøndahl, der var en porcelænsfabrik, der i 1987 blev sammenlagt med konkurrenten Royal Copenhagen.

- Og i en genbrugsbutik vil man stort set altid give mindre for det, end hvis man købte hos en samler, pointerer Linda Josefsen.

Tøj er også altid populært til stort set alle aldre. Også her hjælper det, hvis der står et godt mærke i nakken, som Cos, Ganni eller Samsøe Samsøe.

Annonce

God signalværdi

Men i en normal tøjbutik eller isenkramforretning får man jo som regel byttemærke med når man køber en gave, hvis det nu er den forkerte størrelse eller farve. Hvordan hænger det sammen i en genbrugsbutik?

- Hvis man har købt noget, der ikke lige var det rigtige, eller måske noget elektronik, der ikke virker, så tag det med op i butikken og så finder vi en løsning, siger Linda Josefsen, der understreger, at alt elektronik tjekkes inden det sættes til salg i butikken.

Ugeavisen bad Linda Josefsen om at finde tre bud på brugte julegaver: En til mor, en til far og en til barnet. Mor skal have keramik i naturfarver, som moden dikterer, til i alt 55 kroner, mens far får en snapseflaske fra Holmegaard, også til 45 kroner, og barnet får brætspil og en Disney-bog til sammenlagt 20 kroner. Det er da lige til at overkomme prismæssigt. Foto: Morten Stricker

Der er ikke længere noget skam forbundet med at gå i genbrug - og heller ikke at give en gave, der er brugt.

- Der er god signalværdi i en brugt gave. Den viser, at man går op i miljø og klima. Samtidig ligger der noget kærligt bag selve det, at man ikke "bare" gik ned i en etableret forretning og købte noget, som ekspedienten har sagt er på mode, men i stedet har brugt på at finde noget, som man tror modtageren virkelig vil blive glad for, lyder det fra Linda Josefsen.

Mere om genbrug

Danmark fik sin første genbrugsbutik i foråret 1972 i Gl. Munkegade 8 i Aarhus. Butikken eksisterer stadigt og drives af Folkekirkens Nødhjælp.

I Danmark findes der i dag omkring 800 genbrugsbutikker landet over.

Omkring 80 procent af alt det tøj, som indleveres, bliver sendt til Afrika og solgt igen, så forskellige nødhjælpsorganisationer kan tjene penge på tøjet.

I 2013 havde Røde Kors 232 butikker og omsatte for 126,9 millioner kroner og Kirkens Korshær havde 245 butikker om en omsætning på 109 millioner kroner og en indtægt på 30,5 millioner kroner i 2012.

Generelt har omsætningen været stigende, men samtidig er mængden af indsamlet tøj faldet.

Der findes også såkaldte byttebutikker, hvor kunder kan komme med ét stykke tøj og bytte det til et andet.

Genbrugsting som julegaver bliver i stigende grad anvendt ligesom brugt børnetøj også har oplevet en stigning.Annonce
Ugeavisen Struer

Hanne og Bent er imponerede over den opbakning, de har fået

Annonce
Holstebro Onsdag

Tag cyklen med i bussen

Annonce
Ugeavisen Struer

Bliver du også misundelig?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Jens havde en hård start med elbil - men han fortryder ikke

Ugeavisen Struer

I Struer mangler byrådet noget helt essentielt: - Det er meget ærgerligt

Ugeavisen Struer

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Ugeavisen Struer

Hvornår må vi komme på arbejde igen?

Ugeavisen Struer

Er der et godt, nyt år i vente?

Ugeavisen Struer

- Jeg gider ikke blive sat i bås - kun som 'hende SF'eren'

Annonce