Annonce
Ugeavisen Struer

Kan du løse gåderne? Ny gåtur tager dig på historisk rundtur i Struer

Kira Goul-Jensen er eventkoordinator-elev i Struer, og hun står bag en puzzlewalk, der fører deltagerne gennem Struer i 1800-tallet. Foto: Morten Stricker
På en såkaldt puzzlewalk, som kan købes på biblioteket fra den 1. maj, kan du opleve Struer i 1800-tallet gennem historier og gåder

Struer: "Åbn mig først" står der på det sammenfoldede A4-papir. Det er designet som gammelt pergament og skal åbnes ved at bryde det lille, røde klistermærke-segl, hvorpå der står "Puzzlewalk".

Ved siden af ligger en eventyrbog, et kort, en "gådeguide" og en pen. Alt sammen leveret i en stofpose med logo lavet af Mette Kirstine Hansen fra Mkay Art. Med den nye Puzzlewalk kan man tage på eventyr i Struer by og udforske lokale historier fra 1800-tallet gennem gåder.

Fra den 1. maj kan stofposen med alt indholdet købes på bibliotekets hjemmeside for 50 kroner, og så er det bare om at finde et tidspunkt, der passer en, og tage afsted. Bag projektet står 23-årige Kira Goul-Jensen, der er eventkoordinatorelev i Struer Kommune.

Annonce

Hun nåede at starte i sin nye elevstilling blot fire dage før, Danmark lukkede ned den 11. marts sidste år.

Struers fødsel

Hvordan laver man events og arrangementer i et land, der er lukket helt eller delvist ned, og hvor man helst skal undgå at være sammen med for mange mennesker? Det var noget af en udfordring, som Kira Goul-Jensen fik, da hun begyndte som eventkoordinatorelev i Struer.

- Jeg havde glædet mig til at lave events, men nu måtte jeg tænke lidt anderledes. Jeg begyndte at tænke over, hvad jeg ville kunne beskæftige mig med som hjemmearbejde, og hvilke slags aktiviteter vi kunne give os i kast med i den her specielle situation, siger Kira Goul-Jensen.

Hun var bekendt med puzzlewalks fra København. Puzzlewalks er en slags fysisk gåde, hvor man ved at følge et kort rundt til forskellige fysiske lokationer til sidst har oplysningerne til at kunne løse en gåde eller få slutningen på en historie.

Logo og design er lavet af Mkay Art, der også har hjemme i Struer. Foto: Morten Stricker

- Jeg syntes, konceptet var spændende, og tænkte, at det måske kunne overføres til Struer, fortæller Kira Goul-Jensen.

En puzzlewalk er faktisk en perfekt aktivitet til corona: Man kan gøre det, når det passer en, man kan gøre det sammen med dem, man er i bobbel med, og det er god gymnastik for både hjerne og krop, idet man skal løse gåder og fysisk gå rundt.

Men hvad skulle den struersk puzzlewalk indeholde? Kira Goul-Jensen vidste, at der skulle være en gennemgående historie, så hun tog på tur med Jesper Bækgaard, lederen af Struer Museum, rundt i Struer.

- Og han fortalte en masse historier, som inspirerede mig, siger Kira Goul-Jensen.

Hun fastlagde sig efterfølgende på, at historien skulle foregå i 1800-tallet, og at der gennem puzzlewalk'en skulle være en gennemgående historie med omfattende historiske facts. Ved hvert sted man besøger på gåturen, får man en lille, ny bid af historien, indtil man til sidst gør den færdig, og undervejs lærer en masse om Struer i 1800-tallet.


Jeg kan sige så meget, at der kommer en afslutning på historien, og det er måske noget, som man ikke havde set komme.

Kira Goul-Jensen, eventkoordinatorelev


- Jeg valgte Struer i 1800-tallet, fordi det på en måde er Struers fødsel. Jeg lærte mange ting på min gåtur med Jesper, som jeg ikke vidste, og det tror jeg, at der er mange andre, der heller ikke gør, siger Kira Goul-Jensen.

Det kan en eftermiddag med en puzzlewalk fra Struer måske rette op på.

Annonce

Godt samarbejde

Kira Goul-Jensen er påpasselig med at afsløre for meget fra den historiske gåde-vandretur.

- Men jeg kan sige så meget, at der kommer en afslutning på historien, og det er måske noget, som man ikke havde set komme, siger hun gådefuldt.

Alle, både voksne og børn, kan være med på en puzzlewalk. Posen med indholdet kan købes på bibliotekets hjemmeside, og hentes på biblioteket. Herefter bestemmer man selv, hvor mange man vil være på gåturen, og hvornår den skal finde sted.

Rutens længde er tre kilometer, og turen tager cirka to timer. Foto: Morten Stricker

Projektet har fået støtte fra "Bevæg dig for livet", og Kira Goul-Jensen har fået hjælp fra flere kante. Udover hjælp til det historiske fra Struer Museum, så har Mkay Art tegnet diverse illustrationer og gåderne i historien, og flere kolleger har været inde over eksempelvis valg af ord, gåderne og historien.

Det var vigtigt for Kira at holde det så lokalt som muligt. Hun bor selv i Struer og holder meget af byen.

- Jeg synes generelt, at der er et godt samarbejde i byen, og her sker mange ting. Det er fedt, at man kan lave sådan et projekt her og så få så meget hjælp. Jeg tror ikke, at slutproduktet var blevet så godt, hvis jeg ikke havde fået hjælp undervejs, og jeg har selv lært meget om Struers historie, siger hun.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Midt- og vestjyder pendler længere end nogensinde før

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Aktiv Onsdag bevarede sin gnist under coronaen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Forfatter til debutroman: Der er en identitet i at være fra Struer

Ugeavisen Struer

Linse Kessler valgte Lars' campingvogn: - Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi regnet med, at det ville komme så vidt

Ugeavisen Struer

Passagertal i bund: Vil sende busrute i garage

Ugeavisen Struer

Den udhulede by

Ugeavisen Struer

Medlemmerne har nu valgt ny ledelse

Ugeavisen Struer

Musik i kirke ved solnedgang

Ugeavisen Struer

Ane Kathrine slår et slag for urterne - og du må gerne besøge hendes mojitohave

Ugeavisen Struer

Per Odgaard stopper som musikskoleleder i Struer

Ugeavisen Struer

Holder ovnen varm: Bagerkæde fra Viborg har overtaget butik på Ølbyvej

Ugeavisen Struer

Hus på kæmpegrund ved fjorden kan blive til seks nye boliger

Ugeavisen Struer

Midtpunktet sparker ferien i gang

Ugeavisen Struer

Udvalg: - Intet tilskud til kystsikring til sommerhusejere på Thyholm

Ugeavisen Struer

Kulturkaravane kommer til Struer

Ugeavisen Struer

Hop du bare i havnen: Struer får nu et havnebad

Ugeavisen Struer

Manglende vind og tordenbrag udfordrede sejlere under kapsejlads

Ugeavisen Struer

Nadja boksede sin debutkamp for landsholdet

Ugeavisen Struer

Efter yogatræningen kan man se på kunst

Ugeavisen Struer

Bjarne har genåbnet lukket butik i Struer

Ugeavisen Struer

Ny budrunde: Kommunen forsøger igen at sælge nedlagt plejehjem

Ugeavisen Struer

En Google-søgning på ordene 'lyd' og 'investor' førte til Struer: Dorte opdagede en verden langt fra sure mediechefer i København

Ugeavisen Struer

Endelig kunne ældre spise sammen

Annonce