Annonce
Ugeavisen Struer

Kender du den om den falske udstilling? Læs Rie Nyborgs tre mindeværdige episoder fra Gimsinghoved her

Rie Nyborg går på pension, og den skal nydes i hjemmet mellem Holstebro og Struer, hvor hun bor med sin mand, Jacob, der gik på pension den 1. september. Foto: Morten Stricker
Efter 22 år som leder af Gimsinghoved og Folkets Hus går Rie Nyborg på pension den 1. december. Det er lidt vemodigt, men hun glæder sig stadig - specielt til en særlig ting, som hun nu slipper for.

Struer: - Du vil helst have te, ikke?, spørger Rie Nyborg, og skubber tekanden hen til undertegnede.

- Og der er ingen mælk i kagen, tilføjer hun - henvendt til både journalisten og fotografen, som hun fra tidligere besøg ved ikke kan tåle laktose.

Det er sådan noget, hun husker. Måske fordi hun har siddet i situationen, hvor hun bliver interviewet af journalisten, der foretrækker te, mange gange før. Men også fordi hun går op i det.

Annonce

Sådan er det, når man har siddet i sit job i lang tid. I 22 år har Rie Nyborg været leder af Gimsinghoved, og i 12 af Folkets Hus, men den 1. december er det slut. Rie Nyborg går på pension.

I foråret begyndte hun at tænke, at det måske var på tide at give stafetten videre, når de to kulturinstitutioner var kommet ud af coronakrisen. I sommeren blev beslutningen formet, og da hun kom tilbage fra sommerferie, indleverede hun sin opsigelse til bestyrelsen.

- Det er stadig lidt svært at forstå, siger Rie.

Startede fra nul

Det er til gengæld ikke svært at forstå, hvis hun havde lidt svedige håndflader, da hun overtog jobbet som daglig leder af Gimsinghoved den 1. maj 1999.

- Der var stort set ingenting. Der var en egenkapital på 10.000 kroner, ingen sponsorer, ingen medlemmer, ingen hjemmeside, intet ordentligt køkken..., husker Rie med et lille suk.

Da hun i 2009 overtog ledelsen af Folkets Hus, var det en kulturinstitution uden en egentlig linje eller profil og med et underskud på to millioner.

Jacob Nyborg, Ries mand, er lærer, så parret ser frem til at kunne rejse uden for skolernes sommerferie. Blandt andet til Grønland, hvor parrets ene datter bor. Foto: Morten Stricker

- Det fik vi heldigvis slettet, så vi startede fra nul.

Men begge gange var der tale om lidt af en udfordring, som Rie tog, som hun har taget alle udfordringerne i sit arbejdsliv:

- Vi startede fra en ende af.

For Gimsinghus var visionen et kunst- og kulturhus, der skulle kunne rumme mange forskellige slags udstillinger, der rakte ud over Struer.

- Og det, syntes jeg, vi har opnået, eksempelvis da vi havde en udstilling med Jørgen Simonsens haute couture-kreationer, siger Rie.

Modeskaberen Jørgen Simonsen, der trådte sine barnesko i Struer, inden mode-interessen førte ham til verdens største tøjdesignere i blandt andet Paris og Milano, hænger også på væggene på Ries kontor i form af billeder af nogle af de modeller, han havde med, da han viste sit  modeshow i Folkets Hus.

Da Folkets Hus blev tilføjet porteføljen i 2009, var målet at skabe et koncerthus med en skarp musikprofil. Da Rie overtog styringen, trådte Folkets Hus i mange retninger med ugentlige banko-uger, kortspilsklubber og bob-spil.

Grunden til, at jeg søgte, var nok sådan en klassisk "Hvad kan jeg af andre ting end det, jeg laver lige nu?".

Rie Nyborg

I dag er den beskedne egenkapital på Gimsinghoved vendt til et solidt plus, og Folkets Hus må ofte melde udsolgt til sine koncerter.

- Jeg synes da, man kan se, at der er sket lidt, siger Rie med et lille skuldertræk.

Annonce

Bankuddannet kulturinteresseret

Men apropos ting man skal forstå, så kan det måske være svært at forstå, hvordan 66-årige Rie Nyborg i det hele taget blev leder for Folkets Hus og Gimsinghoved. Hun er nemlig oprindeligt bankuddannet.

- Men kunst og kultur har altid været en stor interesse for mig, og i min fritid tegnede jeg croquis i mine unge dage. Det med at være i en bank fandt jeg også hurtigt ud af, at det nok ikke lige var mig i mange år, lyder forklaringen.

I stedet tog hun en uddannelse som korrespondent i engelsk og fransk og arbejdede i nogle år med en blanding af regnskaber og oversættelser. Da hun søgte jobbet, som hun nu har siddet i gennem i 22 år, var hun leder af FOF i Struer.

- Jeg kom selv meget på Gimsinghoved, og grunden til, at jeg søgte, var nok sådan en klassisk "Hvad kan jeg af andre ting end det, jeg laver lige nu?". Jeg kunne se nogle muligheder i jobbet, konstaterer Rie.

Og muligheder fik hun - blandt andet for at opleve kunst og kultur på en helt anden måde end den normale tilskuer. Rie har været med til stort set alle koncerter, der har været i de to huse, siden hun blev ansat, hvilket har udvidet hendes musikhorisont væsentligt. Og det har også sine fordele at gå op og ned ad de samme udstillinger flere uger i træk på Gimsinghoved.

- Ved koncerterne er det hektisk lige op til, og når musikken først starter, så kan man slappe af. Det er en fantastisk følelse. Ved udstillingerne får man hele tiden øje på nye ting, når man ser på de samme ting, og man kommer bag om kunstnerne på en helt anden måde, siger hun.

Annonce

Ikke flere billeder, tak

- Gad vide, om jeg fortryder, var Ries første tanke, da hun først havde taget beslutningen om at gå på pension.

Det sværeste var at sige det til medarbejderne i de to institutioner. Men mavefornemmelsen er god indtil videre.

- Nogle gange har jeg næsten haft lyst til at overnatte herude, hvis vi havde virkelig værdifulde ting på udstilling, siger Rie Nyborg. Foto: Morten Stricker

- Man skal også holde, mens legen er god, og selvom det på sin vis er vemodigt, så glæder jeg mig til at få mere tid til venner og familie. Der er mange ting, jeg har været nødt til at sige nej til på grund af arbejde gennem årene, siger Rie, der blandt andet har børnebørn i Grønland samt i København.

Hun glæder sig også til at komme mere ud i de kajakker, som hende og hendes mand, Jacob, købte sidste år, og vinterbade og dyrke de ikke mindre end to bogklubber, hun er med i. Og til stadig at komme i Folkets Hus og på Gimsinghoved - men som gæst. Måske endda med mulighed for at nyde en fadøl til musikken, fordi hun ikke er på arbejde.

Og det, hun næsten glæder sig mest til?

- Rie, vi skal jo have taget nogle billeder..., starter undertegnede, da interviewet er forbi.

Rie ryster på hovedet, og griner.

- Dét glæder jeg mig til at slippe for!

Tre mindeværdige episoder

Efter 22 år på posten som daglig leder af Gimsinghoved, og 12 af Folkets Hus, når man at opleve et og andet. Rie Nyborg fortæller her om tre mindeværdige episoder:

Den samvittighedsfulde tyv: På et tidspunkt havde Kunstforeningen Limfjorden en udstilling hos os, og der forsvandt et tørklæde fra en af kunstnernes værker. Og vi kunne på overvågningen se en kvinde gå helt tæt på tørklædet, kigge på det, liste det ned i sin taske og gå ud. Vi efterlyste det, og et par dage efter dukkede det op i vores postkasse. Vi ved ikke hvem, der tog det eller hvorfor, men personen kom da heldigvis på bedre tanker.

Den falske udstilling: Da vi havde en stor B&O-udstilling om design, lånte vi en masse gamle modeller og apparater fra B&O her i byen. Men en nat var der indbrud, og nogle af dem blev desværre stjålet. Vi havde alarm og det hele, men tyvene var hurtige. Vi fik at vide af politiet, at vi ligeså godt kunne lade være med at stille nye modeller op, for de ville med garanti blive stjålet igen. Vi spurgte B&O, om vi kunne låne bare skallen af nogle af modellerne, for det var designet vi var interesserede i, ikke indmaden. Det kunne ikke lade sig gøre, så vi endte med at stille nogle ægte op, men med et lille skilt foran, hvor der stod, at der var tale om attrapper, selvom de var ganske ægte. Det virkede!

Tiggerpigen: Vi indkøbte skulpturen af en lille pige i en papkasse, da vi havde en udstilling om hjemløshed, og i samme ombæring købte vi en skulptur af en pige, der har hånden frem og tigger. Skulpturen stillede vi nede foran rådhuset. Folk lagde rent faktisk penge i hendes hænder, selvom det jo bare var en figur, så der var en, der meldte sig til at tømme hænderne hver dag og komme op med pengene. Da den blev fjernet noget tid efter, var der mellem 500 og 1000 kroner indsamlet, som vi gav til Parasollen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Vær visionær og drop sognerådspolitikken

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Mads har vundet guld i noget, vi alle har gjort på et værtshus

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Ti år som borgmester: Familielivet har fungeret - takket være min kone

Ugeavisen Struer

Ausumgaard kunne melde udsolgt på en måned

Ugeavisen Struer

Taiyo skal være model, mens mor kæmper for et ordentligt liv for ham og hans venner

Ugeavisen Struer

Besked fra konen: Så plant da den æbleplantage

Ugeavisen Struer

Til Milles fødselsdag kommer sandheden frem

Ugeavisen Struer

Johanne droppede ud af gymnasiet og gik i butikslære: Nu har hun fået en pris

Ugeavisen Struer

Skytte vandt hele fem guldmedaljer ved én turnering

Ugeavisen Struer

Oplev nedtonede versioner af Peter Sommers sange

Ugeavisen Struer

Når ny udstilling åbner, bliver det med masser af indslag

Ugeavisen Struer

Hør om biologien bag sundhed og trivsel

Ugeavisen Struer

Nye embedsmænd i broderlogen

Ugeavisen Struer

Tv-dommer kommer til Thyholm

Ugeavisen Struer

Test og vaccination i samme ramme: Bliv stukket i gågaden

Ugeavisen Struer

Sogneaften om allehelgen og halloween

Ugeavisen Struer

En by med midterskilning

Ugeavisen Struer

Golf reddede Jeanettes liv: - På golfbanen er der ikke nogen der kan se, at du er skør i bolden

Ugeavisen Struer

Minister klipper den røde snor ved ny nærpolitistation

Ugeavisen Struer

Åbner selvbetjening: Køb blomster og gaver hver dag året rundt

Ugeavisen Struer

Hør kunstnere introducere deres egen kunst

Ugeavisen Struer

Forsangeren fra Carpark North giver solokoncert

Ugeavisen Struer

Se på fugle hos bilforhandleren

Annonce