Annonce
Ugeavisen Struer

Kennet var tæt på at drukne: - Jeg prøvede bare at bevare roen, men det var vildt ubehageligt

Kennet Brask fra Hjerm blev under en fisketur fanget i ulovligt bundgarn og var tæt på at drukne, inden ham kom fri. Foto: Morten Stricker
Hvert år drukner mennesker i de danske farvande, og det sker ofte, når man er alene i vandet. I 2016 var Kennet Brask fra Hjerm selv tæt på at drukne på en solo-fisketur, hvor hans ben blev fanget i et uafmærket fiskegarn.

Hjerm: - Hold da kæft, det var tæt på.

Sådan tænker 52-årige Kennet Brask om den oplevelse i vandet ved Ejsingholm for fem år siden, som han stadig husker helt klart.

- Det går først op for mig bagefter, hvad det egentlig er, jeg har været ude for, husker han.

Annonce

Og det han var ude for, var at være lige ved at drukne. Det skete en dag i april i 2016. Som han havde gjort hundredvis af gange før, stod Kennet Brask ude i fjorden med sin fiskestang og fiskede efter havørreder.

Vandet var syv til otte grader.

- Og der var mange bølger den dag. Det er ifølge mig noget af det bedste vejr at fiske efter havørreder i, fordi fiskene bliver mere aktive i bølgerne, forklarer han.


Jeg tror, at jeg så tænkte "Nu må du bare ikke falde", for så kunne det godt gå galt.

Kennet Brask


Han kendte området, efter at have fisket der i omkring 30 år, så han følte sig ikke utryg ved at gå omkring 200 meter ud, til han stod i vand til knæene, ved nogle tanger med rev. Blinket blev smidt ud, fisketuren var i gang.

Men så skete der det, der ikke må ske.

Hovedet under vand

Midt derude på vandet sad Kennets ben pludselig fast i et fiskegarn i vandet. Normalt skal den slags være markeret med bøjer, men dette fiskegarn var uafmærket, og det var derfor ikke til at se fra overfladen.

- Jeg tror, at jeg så tænkte "Nu må du bare ikke falde", for så kunne det godt gå galt, husker Kennet Brask.

Og så snublede han og faldt forlæns ned i vandet. Selvom han ikke var langt ude, så kom han under med hele kroppen samt hovedet, og foden sad stadig fast i fiskegarnet. Alene - 200 meter ude på vandet.

Sådan redder du dig selv i vandet

For at kunne blive kompetent og fortrolig med vand, er det ifølge TrygFonden vigtigt, at man lærer at redde sig selv i vandet, hvis uheldet skulle være ude.

På hjemmesiden www.respektforvand.dk kommer TrygFonden med følgende råd:

- Find balancen i vandet. Har man gode balanceevner, kan man styre og kontrollere kroppens placering i vandet. På den måde kan man eksemplevis vende sig fra at ligge på maven til ryggen og rejse sig op i vandet, eller flyde i vandoverfladen.

- Svøm og bevæg dig. Når man svømmer eller bevæger kroppen i vandet forhindrer man, at man synker til bunds. Derfor er det vigtigt, at børn lærer at svømme.

- Træk vejret roligt. I en akut situation, hvor du skal redde dig selv, bliver vejrtrækningen udfordret. Men det er bedst med en rolig og kontrolleret vejrtrækning, så tag nogle dybe indåndinger og få styr på åndedrættet.

- Kom sikkert op. Det er vigtigt at træne måder at komme op af vandet på ved for eksempel havne- og bådemoler. Kig efter en stige eller lignende. Det bedste at kravle op i en båd afhænger af bådtypen, men en påhængsmotor kan benyttes som trappe, hvis den er slukket.

Hans første tanke mens han lå der med hovedet under vand, uden umiddelbar mulighed for at kunne komme op, lyder måske mærkelig.

- Jeg tænkte noget i retningen af, at min fiskestang ikke måtte knække. Det var mit yndlingsblink, jeg havde med ude, siger Kennet Brask med et lille grin.

Kennet fisker mange gange om året, og han køber heller ikke længere konventionelt kød. Det skaffer han selv i naturen på jagtture. Foto: Morten Stricker

Han prøvede at komme op, men de kraftige bølger, der skvulpede på overfladen, holdt ham nede. Kennet fik sig vendt om, så han kunne få hovedet over vand og få luft ned i lungerne, men i alt tvang bølgerne ham ned igen te til fem gange, som han husker det.

- Jeg prøvede bare at bevare roen, men det var vildt ubehageligt. Der er et overlevelsesinstinkt, der sætter i gang, og i dag er jeg glad for, at jeg kunne bevare roen. Jeg tror, det var noget af det, der reddede mig, siger han.

Annonce

Fjorden er farlig

Selvom det er de færreste badegæster, der bliver fanget i uafmærket fiskegarn på de danske strande, så er der ifølge TrygFonden tusindvis af mennesker, der årligt oplever at være tæt på at drukne. Samtidig viser de nyeste tal ifølge organisationen, at det kun er omkring halvdelen af befolkningen, der selv mener, at de kan svømme mindst 200 meter.

Ifølge Rådet for Større Badesikkerhed mistede mindst 72 mennesker livet i drukneulykker i Danmark sidste år. Ulykker, hvor mennesker faldt i vandet ved et uheld eller var alene i vandet er de tilfælde, der er flest af. Og niveauet er stort set det samme som tidligere år. Tendensen er altså hverken op- eller nedadgående.

- Fjorden er farlig. Måske jeg skulle have haft redningsvest på, og måske jeg burde have været afsted med en kammerat, så jeg ikke var alene, da det skete, men jeg nyder friheden ved at kunne tage ud og fiske, når lysten lige melder sig, siger Kennet Brask.

Han panikkede ikke i vandet, og efter lidt tid fik han viklet foden fri og kom op af vandet. Han tror, at det at han holdt hovedet koldt og samtidig var i god fysisk form, er grunden til, at han i dag kan sidde ved bordet på terrassen og fortælle historien.

- Jeg går på jagt, sejler og fisker i havet, og naturen har aldrig bekriget mig på den måde før. Men det viser jo bare, at det blot kræver et øjebliks ubetænksomhed for, at det kan gå grueligt galt, siger han.

Fiskegarnet, som Kennets ben blev viklet ind i, var ikke afmærket på vandoverfladen som reglerne beskriver. Foto: Morten Stricker

Det er ulovligt at have fiskegarn så tæt på land i vandet, uden at de er afmærkede. Efter at være kommet hjem og have sundet sig, kontaktede Kennet Fiskerikontrollen, der tog det uafmærkede fiskegarn ind. Hans bedste gæt er, at den person, der havde sat garnet ud, ikke tænkte over, at det ikke kunne være til fare for nogen.

- Jeg var fuldstændig gennemblødt og frøs bagefter. Først da jeg kom hjem, begyndte det at gå op for mig, hvad det var, jeg havde været ude for, husker Kennet.

Oplevelsen har ikke ændret hans adfærd. Han fisker stadig, når lysten melder sig.

- Jeg er typen, der altid har gang i ting. Hvis jeg sidder ned, så plejer folk at sige, at der må være noget galt, siger Kennet Brask med et smil.

De otte baderåd

1. Lær at svømme og springe rigtigt

2. Bad aldrig alene

3. Bad kun hvor det er tilladt

4. Gå kun ud til navlen

5. Spring kun på hovedet, hvor vandet er dybt nok

6. Svøm langs kysten

7. Bad aldrig med alkohol og euforiserende stoffer i blodet

8. Gå op, når du begynder at fryse

Her må du ikke bade:

I havne, i nærheden af moler, bølgebrydere eller fiskernes bundgarnspæle.

I moser og småsøer. Her står vandet næsten altid stille og kan være meget koldt lige under overfladen.

I søer og åer med vandplanter.

Alle steder, hvor der står badning forbudt.

Annonce
Annonce
Kultur

Tak for blodet: For tredje gang er donorerne inviteret til fest

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Christophers talent supplerer SU'en - og nu skal han til verdensmesterskaberne

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Har du guld i gemmerne? Dine gamle ting kan give gysser

Ugeavisen Struer

Du er selv en dyr pige

Ugeavisen Struer

Har stået tomt i ti måneder: Hvem vil åbne en forretning i Struer?

Ugeavisen Struer

Et halvt år efter ny lov: I dag er vi næsten alle "posedamer"

Ugeavisen Struer

Bøger er ikke noget, man smider på bålet

Ugeavisen Struer

Han har allerede kompetencerne - nu bruger han dem bare på en anden måde

Ugeavisen Struer

Den store troubadour vender tilbage til Thyholm

Ugeavisen Struer

Malou vandt juniorbagedysten - nu kommer hun til Struer

Ugeavisen Struer

Nedslidt legeplads på Thyholm skiftes ud

Ugeavisen Struer

Hvem er det, der har bestemt, at det er federe at bo i København?

Ugeavisen Struer

Festival satser på at sælge 950 billetter

Ugeavisen Struer

Kennet var tæt på at drukne: - Jeg prøvede bare at bevare roen, men det var vildt ubehageligt

Ugeavisen Struer

I uge 29 kan man ikke komme i kontakt med borgerservice eller jobcentret: Kommunen ferielukker

Ugeavisen Struer

Kurs mod Struers kyster

Ugeavisen Struer

Hos Per har der ikke været kød på bordet i 25 år - til gengæld er han kendt som Kryddermanden

Ugeavisen Struer

Her holder Erik øje med indbrudstyvene

Holstebro Onsdag

Politiet står klar med hjælp, hvis du har været udsat for kriminalitet

Ugeavisen Struer

Engelsk fodboldstjerne indgår samarbejde med B&O

Ugeavisen Struer

Hvordan føles den første bog i dag?

Ugeavisen Struer

Tv-vært: Det er en livskvalitet at spise ordentlig mad

Ugeavisen Struer

Hellere leve på en halvdårlig deal end slet ikke at være i live?

Annonce