Annonce
Ugeavisen Struer

Kronprins Frederik læser også for sine børn

- Nu behøver man ikke være hverken dronning eller prins for at være interesseret i litteratur. Det er nemlig vigtigt, at alle forældre tager denne opgave på sig. Forældre er de bedste rollemodeller, når der skal øves ord og vendinger og knyttes kendskab til det skrevne ord, skriver bibliotekar Berit Olesen Vang. Privatfoto
Bibliotekar på Struer Bibliotek Berit Olesen Vang forklarer i sin kulturklumme, hvorfor det er vigtigt, at forældre forsøger at styrke deres børns læselyst.
Annonce

Struer: "Fantasien har ingen begrænsninger hos børn, men den skal næres og dyrkes gennem kunst og litteratur af høj kvalitet. Det hjælper børn med at blive klogere på verden, på sig selv og deres medmennesker. Og den bedste børnelitteratur kan medvirke til at styrke børns empati og forestillingsevne og skabe kulturel og social sammenhængskraft."

Sådan skriver H.K.M. kronprins Frederik i forordet i "Alle tiders bøger vi læser sammen". En spritny bog, som landede på mit skrivebord for nyligt.

Kronprins Frederik slår på tromme for, at forældre skal læse højt for deres børn, for den nærhed og fordybelse, der opstår mellem barn og voksen, er af stor betydning for barnets interesse for at læse senere i livet.

Han mindes blandt andet, da hans mor dronning Margrethe læste Tolkiens bøger om Ringenes herre højt, og der åbnede sig en fascinerende verden for den lille Frederik.

Det er i "Alle tiders bøger vi læser sammen", at kronprins Frederik har skrevet forordene. Privatfoto

Nu behøver man ikke være hverken dronning eller prins for at være interesseret i litteratur. Det er nemlig vigtigt, at alle forældre tager denne opgave på sig. Forældre er de bedste rollemodeller, når der skal øves ord og vendinger og knyttes kendskab til det skrevne ord.

Annonce

Gode råd til forældre

Hvordan står det til med børns læselyst?

Desværre viser flere undersøgelser, at både piger og drenges læselyst falder, jo ældre de bliver. Det kan være svært at motivere unge til at læse, da bøgerne er i skarp konkurrence med andre medier. Der er nogle gode råd, som kan hjælpe forældre med at styrke børnenes læselyst.


Vælg sammen gode bøger til højtlæsning. Der skal være forskel på skolelæsning og lystlæsning. Det er ikke sjovt at blive presset til at læse, så lad barnet selv vælge emne og skab gode rammer om læsningen, så det bliver en hyggestund.

Berit Olesen Vang, bibliotekar


Børn skal blandt andet præsenteres for mange forskellige titler. Ofte finder man bøger, der ikke er spændende eller sjove nok. Vi kender det selv. Så går læsningen i stå. Forældre glemmer tit at læse højt for børn, når de bliver større, for nu kan de jo læse selv.

Vælg sammen gode bøger til højtlæsning. Der skal være forskel på skolelæsning og lystlæsning. Det er ikke sjovt at blive presset til at læse, så lad barnet selv vælge emne og skab gode rammer om læsningen, så det bliver en hyggestund.

Børnebibliotek har et ansvar for at stille materiale til rådighed, som løfter børns lyst til at læse, og vi arbejder hele tiden med forskellige tilbud til børn. Vores seneste idé til forældre og børn er "Læseposer-to-go", som minder meget om vores tilbud til børn i sommerferien.

Vi har været rundt på næsten alle skoler i kommunen i september og anbefale gode bøger, vi kan li' i forbindelse med, at FN hvert år markerer International Læsedag. Vi inviterer også elever ned på biblioteket, hvor vi fortæller om bøger og viser rundt på biblioteket. Det kan virke uoverskueligt at finde rundt, men får man først overblikket, vil man kunne se meningen.

Annonce

Hvor stammer min læselyst fra?

Jeg kommer ikke fra et hjem med mange bøger, men bøger har altid haft en særlig værdi. Skete det, at jeg fik en bog i gave, blev den modtaget med en vis andægtighed og blev passet godt på.

Æselører var forbudt. Jeg fik læst højt af Anders And-blade og bøger, mine søskende havde efterladt.

Da jeg var 12 år, fik jeg Bent Hallers Katamaranen. Bogen blev bandlyst på bibliotekerne i det ganske land på grund af det stødende indhold. Den blev gemt væk i dækketøjsskabet, indtil min mor mente, jeg var klar til at læse den. Bogen beskrev en helt anden verden end den, jeg voksede op i.

Mine forældre havde et abonnement på Reader's Digest - på dansk kaldet "Det Bedste". Brune rygge med guldskrift. Det pyntede pænt på reolen men blev ikke så ofte læst.

En sommer i teenage-årene var min første læseoplevelse med en rigtig "voksenbog" Mario Puzos Mafia. Jeg var helt opslugt.

På et tidspunkt kom bogbussen ud til min barndomslandsby, Fjand. Litteraturen kom bogstavelig talt rullende ud til landmænd, fiskere, husmødre og børn, og man var et skarn, hvis ikke man tog imod sådan et tilbud. Og det gjorde folk også. Bogbussen var fyldt med interesserede og nysgerrige læsere. Sikke et slag for litteraturen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Flere medaljer end dansere

Ugeavisen Struer

Ugens ord: Kig op

Annonce