Annonce
Ugeavisen Struer

Kvinder ”skal” ikke noget som helst – men du skal tie stille

Ugens klummeskribent er Stine Kjærside, journalist på Ugeavisen Struer. Foto: Johan Gadegaard.
Vi opnår ikke ligestilling før vi alle stopper med at have meninger om, hvad kvinder skal og ikke skal gøre, lyder det fra skribenten i denne uges klumme.

”Kvinder skal knuse glasloftet med aktier”, lød overskriften på en kronik i en landsdækkende, dansk avis op til Kvindernes Kampdag den 8. marts.

Nå. Jeg er selv privatinvestor og har været det i lang tid, men jeg var ikke klar over, at der var krav om, at jeg skulle rende rundt og smadre glaslofter med mine investeringer, bare fordi jeg er kvinde. Eksemplet er bare et af rigtigt mange, man får smidt i hovedet, hvis man kigger lidt omkring i de danske medieoverskrifter og hos diverse meningsdannere:

Kvinder skal overgive dele af barslen til mænd. Kvinder skal ikke gå på deltid, selv hvis de gerne vil, for det er undertrykkende. Kvinder skal lade være med at have højhælede sko på, når de går på arbejde, hvis de vil tages seriøst. Kvinder skal gå uden makeup, fordi det er undertrykkende. Kvinder skal gå med mere makeup, fordi de skal være ligeglade med, hvad andre synes. Kvinder skal snakke om deres menstruation. Kvinder skal ikke snakke om deres menstruation.

Annonce


For mig lyder det mest af alt som om, at der stadig er rigtigt mange mennesker, der har rigtigt mange meninger om, hvad kvinder skal og ikke skal gøre.

Stine Kjærside, journalist


Og så videre og så videre. Nok er vi i det 21. århundrede, og på sin vis er det godt, at vi stadig diskuterer vigtige emner som sexisme og ligestilling. Og hos de fleste, der har mange af disse meninger, er det naturligvis velment og tænkt som en peptalk til kvinder og en måde at bane vej for færre fordomme. Men for mig lyder det mest af alt som om, at der stadig er rigtigt mange mennesker, der har rigtigt mange meninger om, hvad kvinder skal og ikke skal gøre.

Og hvordan er det ligestilling?

Som kvinde er jeg faktisk ved at være virkelig træt af det. Det er som om, at kvinders gøren og laden stadig er noget, som vi alle skal diskutere i plenum - gerne henover hovederne på dem, det rent faktisk handler om, i stedet for at lade valgene være op til den enkelte kvinde. Ikke alt man bruger sin tid på som kvinde (hvis noget overhovedet), er et kønspolitisk statement eller noget, der skal hæves til et højere niveau.

Misforstå mig ikke. Jeg anser mig selv som værende feminist, men mine aktieinvesteringer handler ikke om, at jeg vil ind på et mandsdomineret marked og bevise mit værd på vegne af alle kvinder. Det handler om, at jeg synes, det er spændende, og hellere vil se mine penge yngle end bruge dem på Kähler-vaser. Intet andet.

Det er heller ikke et udtryk for klassiske kønsroller i mit hjem, at det mest af alt er mig, der laver mad. Det handler mere om, at jeg har en interesse for det, og at min kæreste derimod så tager opvasken og støvsuger – hvilket jeg selv hader at gøre.

Hvis vi for alvor vil have ligestilling, så skal vi lade være med at have alle mulige meninger om, hvad kvinder bør og gør, så længe alle parters gøren og laden naturligvis sker helt frivilligt.

Og det skal i hvert fald ikke diskuteres i plenum eller være emner, der dukker op i kronikker i landsdækkende medier.

Så måske det i virkeligheden ikke så meget er kvinderne, der skal gøre dit eller dat, men os alle sammen, der lige skal tie stille, bare en gang i mellem, og så lade kvinderne passe sig selv?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Midt- og vestjyder pendler længere end nogensinde før

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Aktiv Onsdag bevarede sin gnist under coronaen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Forfatter til debutroman: Der er en identitet i at være fra Struer

Ugeavisen Struer

Linse Kessler valgte Lars' campingvogn: - Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi regnet med, at det ville komme så vidt

Ugeavisen Struer

Passagertal i bund: Vil sende busrute i garage

Ugeavisen Struer

Medlemmerne har nu valgt ny ledelse

Ugeavisen Struer

Den udhulede by

Ugeavisen Struer

Musik i kirke ved solnedgang

Ugeavisen Struer

Ane Kathrine slår et slag for urterne - og du må gerne besøge hendes mojitohave

Ugeavisen Struer

Midtpunktet sparker ferien i gang

Ugeavisen Struer

Per Odgaard stopper som musikskoleleder i Struer

Ugeavisen Struer

Holder ovnen varm: Bagerkæde fra Viborg har overtaget butik på Ølbyvej

Ugeavisen Struer

Hus på kæmpegrund ved fjorden kan blive til seks nye boliger

Ugeavisen Struer

Udvalg: - Intet tilskud til kystsikring til sommerhusejere på Thyholm

Ugeavisen Struer

Kulturkaravane kommer til Struer

Ugeavisen Struer

Manglende vind og tordenbrag udfordrede sejlere under kapsejlads

Ugeavisen Struer

Nadja boksede sin debutkamp for landsholdet

Ugeavisen Struer

Efter yogatræningen kan man se på kunst

Ugeavisen Struer

Hop du bare i havnen: Struer får nu et havnebad

Ugeavisen Struer

Bjarne har genåbnet lukket butik i Struer

Ugeavisen Struer

Ny budrunde: Kommunen forsøger igen at sælge nedlagt plejehjem

Ugeavisen Struer

Endelig kunne ældre spise sammen

Ugeavisen Struer

En Google-søgning på ordene 'lyd' og 'investor' førte til Struer: Dorte opdagede en verden langt fra sure mediechefer i København

Annonce