Annonce
Ugeavisen Struer

Lars billeder løste delfingåde

De tre delfiner, der også har boltret sig i Venø Bugt i sommeren 2020, er nu identificeret takket være billeder af naturfotograf Lars Mikkelsen fra Hjerm. Foto: Lars Mikkelsen
Naturfotografen Lars Mikkelsen fra Hjerm tog i oktober en serie fotos af delfiner i Limfjorden ved Thyborøn - billederne viste sig at være uvurderlig hjælp for skotske forskere
Annonce

Struer: 2020 har været et helt specielt år. Pandemien har sat dagsordenen, men ud over coronavirussen har der også i den danske zoologiske kalender været grund til at sætte kryds ved årstallet.

For 2020 blev nemlig året, hvor sejlere og gæster på fjorden for første gang i mands minde har kunnet nyde synet af en vaskeægte sensation: delfiner, der legesyge har boltret sig over og under vandoverfladen.

De smukke dyr er blevet fanget på mange videoer og faste billeder.

Annonce

En sensation

Tilbage i juni blev en flok på tre delfiner optaget på video af en østjysk familie, der var på sejlerferie ved Venø Bugt. De tre delfiner er af arten øresvin, og de eneste konkrete spor efter øresvin i Limfjorden er knoglerester, der kan dateres 7000 år tilbage.

Biolog og hvalekspert Carl Christian Kinze har heller ikke tøvet med at kalde det for en zoologisk sensation, at øresvinene er set i fjorden.

Han siger, at delfinerne er kommet for at kolonisere de danske farvande, der er blevet attraktive for delfinerne på grund af klimaforandringer, højere havtemperaturer og bedre muligheder for at finde føde.

Annonce

Billeder løste gåden

Zoologer, eksperter og alle vi andre har sommeren over stillet spørgsmålet: hvor kommer delfinerne fra?

Det svar har skotske forskere fra Aberdeen University nu givet. Sammen med navnene på de tre delfiner, der ud over at boltre sig i Venø Bugt også er spottet ved blandt andet Ho, Skagen og Thyborøn.

Men før de kom så langt, måtte forskerne have en hjælpende hånd fra naturfotografen Lars Mikkelsen fra Hjerm.


Mit arbejde med blandt andet spækhuggere har lært mig, at den sikreste form for identifikation på de enkelte individer i flokke af hvaler er deres rygfinne. Finnen er unik for det enkelte individ.

Lars Mikkelsen, naturfotograf, Hjerm


Lars Mikkelsen tager både billeder over og under vandet, blandt andet i Tromsø i det allernordligste Norge, hvor han de seneste år har været guide og dykker, når store flokke af spækhuggere boltrer sig i farvandet deroppe. Arbejdet har givet ham et netværk blandt havbiologer og andre eksperter.

- Mit arbejde med blandt andet spækhuggere har lært mig, at den sikreste form for identifikation på de enkelte individer i flokke af hvaler er deres rygfinne. Finnen er unik for det enkelte individ, fortæller Lars Mikkelsen.

Annonce

Genkendt af forsker

Sidst i oktober var han ved Thyborøn Kanal med sit kamera, da flokken af delfiner pludselig dukkede op.

- De var i fuld sving med at gøre kål på en stime fisk, og det gav mig mulighed for at tage en serie af billeder, hvor blandt andet rygfinnerne tydeligt kunne ses. Efter at have taget billederne tog jeg kontakt til en skotte i mit netværk, der måske kunne bruge informationerne, siger Lars Mikkelsen.

- Min kontakt genkendte med det samme den ene af delfinerne og satte mig i kontakt med den forsker ved universitetet, der har fulgt flokken mest intenst. Han vendte nærmest tilbage med det samme, han havde fået billederne. Og han kunne genkende alle de tre delfiner, siger Lars Mikkelsen.

Annonce

Uvurderlig hjælp

De skotske forskere har tidligere fulgt flokken tæt, og Lars Mikkelsen fortæller, at der er stor opmærksomhed og interesse for at følge delfinerne i Skotland. Således vakte det også glæde, at de tre delfiner nu var i god behold i Limfjorden.

Delfinerne forsvandt nemlig fra skotsk farvand for et par år siden, og forskerne havde en teori om, at de formentlig var døde. Lederen af den skotske forskergruppe, Barbara Cheney, tvivler ikke, når hun skal sammenfatte Lars Mikkelsens rolle i arbejdet med identifikationen af delfinerne. Hans billeder kalder hun således "uvurderlige" for arbejdet.

Lars Mikkelsen siger, at han er meget glad for, at hans fotos har kunnet hjælpe med at identificere delfinerne.

Annonce

En han, to hunner

Hvem er de så, Limfjordens delfiner?

Flokken består af Mischief, der er en han på mellem 40 og 50 år, mens de to øvrige delfiner - Chewbacca og Tall Finn - begge er hunner.

Øresvin kan være fra to til fire meter lange og veje fra 150 kilo til 650 kilo. De lever af små fisk, blæksprutter og krebsdyr og jager både i fællesskab og alene. Delfinarten findes i de store have i store flokke og i mindre flokke i mere kystnære farvande.

Øresvin kommunikerer med lyde, og hvert dyr menes at have sig egen unikke lyd. Et øresvin kan blive mere end 50 år gammelt, og arten betegnes ikke som truet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce