Annonce
Ugeavisen Struer

Leif står for julehjælpen: - Jeg var nervøs for, om jeg kunne møde nogle af mine kunder

Leif Kristensen stod klar til at uddele julehjælp igen i år for Røde Kors. Foto: Johan Gadegaard
78-årige Leif Kristensen har været med i Røde Kors i Struer i 42 år, og han var med til at starte foreningens julehjælp i Struer. Og det er en oplevelse at uddele julehjælp, lyder det.

Struer: Den 20. december uddelte Røde Kors atter julehjælp i Frivilligcenter Struer.

Noget, som foreningen startede med for 10-11 år siden, fortæller Leif Kristensen. Han er sekretær i Røde Kors' lokalafdeling i Struer, og for to år siden fik han et hæderstegn efter at have været aktiv i foreningen i 40 år.

- Så jeg har noget erfaring i Røde Kors, som 78-årige Leif Kristensen konstaterer.

Annonce

Også julehjælpsuddelingen har han en del erfaring med. Det er nemlig Leif, der er ansvarlig for den hos Røde Kors i Struer.

Barndommens jul

I år 2020 uddelte Røde Kors i samarbejde med Struer Frivilligcenter julehjælp til i alt 130 familier. Året før det var det 122. Et tal, som de forventer vil blive lidt højere i år, og som løbende har været stigende, siden de startede initiativet.

- Medierne begyndte at skrive om, at der var fattige familier i Danmark, og så blev tendensen, at kirker og andre nødhjælpsorganisationer som os selv satte fokus på at starte julehjælp, forklarer Leif Kristensen.

Hos Røde Kors består julehjælpen enten af en julekurv eller et gavekort til et supermarked. Er der børn i familien, kan forældrene også få legetøj til dem. I 2020 gav organisationen julehjælp til en samlet værdi af omkring 150.000 kroner, og også det tal, forventer Leif Kristensen, vil stige en smule i år.

Røde Kors startede samarbejdet om julehjælpen med Struer Frivilligcenter for at kunne nå ud til endnu flere.

- Vi har heldigvis kunnet hjælpe stort set alle dem, der har ansøgt hos os. Nogle siger vi nej til, fordi de også har søgt andre steder. Men det kan man ikke bebrejde dem, synes jeg. De forsøger jo nok bare at højne deres chancer for at få noget hjælp, mener Leif Kristensen.

- De bliver simpelthen så glade. De siger bare tak, og tak og tak, selvom det slet ikke er nødvendigt, siger Leif Kristensen, der her i 2015 var godt i gang med uddelingen af julehjælpen. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Der kan være mange årsager til at man søger julehjælp, fortæller Leif. Nogle familier er ramt af sygdom, eller der kan være tale om akut arbejdsløshed eller andre situationer, der spiller ind i økonomien. For Røde Kors er årsagen til nødvendigheden ikke så stor.

- Man ansøger gennem et skema, og derfra vurderer vi så, hvem der har mest brug for hjælpen. Hellere hjælpe en familie for meget, end en for lidt, siger Leif.

Selv fejrer Leif jul hjemme i privaten med sin kone, Randi. Som sædvanligt kommer nogle af parrets tre voksne børn forbi med børnebørnene, og dem, der ikke er hjemme i barndomshjemmet juleaften, ser parret som regel i de efterfølgende juledage. Hos dem er julen traditionel med både and, flæskesteg, risalamande og mandelgave er der også til både de voksne og til børnene.

- Barndommens jul har man jo ikke mere. Den jul, jeg har, er at se glæden ved børnebørnene, som jo går vældigt op i det. Et barns juleglæde, det kan man ikke få nok af, konstaterer Leif.

Annonce

Tårer i øjnene

Andre menneskers juleglæde - og muligheden for at se den - er en af grundene til, at Leif Kristensen gerne bruger nogle timer et par dage før jul på at uddele julehjælp.

- Jeg var lidt nervøs de første år for hvordan nogle som var kunder fra min bank ville reagere, når jeg stod foran dem ved uddelingen, husker Leif.

Men det havde han ikke behøvet at være.

- Det er en oplevelse at være med til at uddele julehjælp og se familierne og især dem, der har børn med. Nogle gange har de tårer i øjnene, og de er så glade. Det er en meget personlig oplevelse at være med til, siger Leif.

Nogle steder, når jeg kom kørende, så behøvede jeg ikke at kigge efter husnummeret eller adressen. Jeg kørte bare efter det mest forfaldne hus. Det var i hvert fald ikke fråds, at de skulle have julehjælp, det er helt sikkert.

Leif Kristensen, Røde Kors Struer

Sidste år, da corona besværliggjorde juletiden for de fleste, kørte Røde Kors ud med julehjælpen til dem, der skulle have, i stedet for at uddele i aktivitetscentret, som de plejer. Leif Kristensen og de andre frivillige brugte nogle timer på at køre hele Struer og omegn tyndt for at uddele gavekort og julekurve.

- Danmark er en velfærdsstat, og der er ingen, der lider nød her. Det er det, politikerne siger. Men vores sikkerhedsnet samler ikke altid alle dem op, som har behov for hjælp, siger Leif.

Det var i hvert fald det, han kunne konstatere efter runden.

- Du drømmer ikke om, hvor kummerlige forhold folk kan bo under, fordi de er nødt til det. Det er rystende. Nogle steder, når jeg kom kørende, så behøvede jeg ikke at kigge efter husnummeret eller adressen. Jeg kørte bare efter det mest forfaldne hus. Det var i hvert fald ikke fråds, at de skulle have julehjælp, det er helt sikkert, siger Leif.

Nogle af dem takkede Leif og de andre frivillige i Røde Kors meget inderligt og blev helt overvældede over, hvor meget de fik, selvom det for andre kan virke som lidt eller som en ganske naturlig del af en god juleaften.

- Det bliver man lidt berørt af. Det gør man da, siger Leif.

Røde Kors har på landsplan købt et antal gavekort til brug i Coop, som lokalafdelingerne kan søge om at få del i. Lokalt har afdelingen derudover et samarbejde med blandt andet handelsstandsforeningen, Meny og private donationer.

Annonce
Ugeavisen Struer

Hanne og Bent er imponerede over den opbakning, de har fået

Annonce
Holstebro Onsdag

Tag cyklen med i bussen

Annonce
Ugeavisen Struer

Bliver du også misundelig?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Jens havde en hård start med elbil - men han fortryder ikke

Ugeavisen Struer

I Struer mangler byrådet noget helt essentielt: - Det er meget ærgerligt

Ugeavisen Struer

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Ugeavisen Struer

Hvornår må vi komme på arbejde igen?

Ugeavisen Struer

Er der et godt, nyt år i vente?

Ugeavisen Struer

- Jeg gider ikke blive sat i bås - kun som 'hende SF'eren'

Annonce