Annonce
Ugeavisen Struer

Line går mod strømmen og åbner forretning: - Mit hjerte banker for gamle ting

Line har valgt at åbne sin virksomhed i Business Park Struer. - Her er et rigtigt godt miljø, mener hun. Foto: Morten Stricker
Der var færre, der havde modet til at blive selvstændige i første halvår af 2021 end året før. Men Line Skov Randrup tog springet og har åbnet sin egen modevirksomhed i Struer.

Struer: På afstand kan man ikke se det. Men når trøjen kommer lidt tættere på, bliver det tydeligt. At det farverige mønster oven på det hvide stof er broderet, formentlig i hånden, engang i en svunden tid.

Måske har en ung kvinde siddet med netop dette stykke stof i hænderne frem mod sit  kommende bryllup engang for mange år siden. Måske har lige netop denne dug haft sin faste plads oven på et bord i en spisestue, hvor der er blevet tilbragt mange timer med hygge. Måske har klædet efterfølgende ligget i en kasse på et loft i nogle år, før nogen afleverede det til genbrug, hvor det også bare lå, fordi det ikke er den slags duge, man bruger længere. Et stykke stof, der før havde masser af værdi, men som nu var glemt.

Men nu er det blevet til en trøje, sirligt syet i hånden af Line Skov Randrup. Gammelt liv bliver til nyt.

Annonce

Tiden var rigtig

Det er langt fra den første trøje, som 43-årige Line Skov Randrup har syet i sit liv.

- Jeg har syet i rigtigt mange år og altid været glad for det. Det er det med at skabe og arbejde med hænderne, som jeg godt kan lide, fortæller hun.

Det bliver med sikkerhed heller ikke den sidste. For i september rykkede Line ind i Business Park Struer, hvor hun åbnede virksomheden Elina.

Dermed skriver den nyslåede virksomhedsejer sig ind som undtagelsen i statistikken, der viser, at færre fandt modet til at oprette et cvr-nummer og starte som selvstændig i Struer.

Det viser tal fra CVR. Her kan man se, at der i Struer Kommune blev oprettet 38 enkeltmandsvirksomheder eller PMV'er i første halvår af 2021 - et fald på 14 procent sammenlignet med året før.

Der kan vist ikke herske nogen tvivl om, at det er corona-epidemien, der har gjort det mindre attraktivt at være iværksætter.

- Det var absolut ikke attraktivt at kaste sig ud i livet som selvstændig sidste år, hvor konsekvenserne af coronavirus gang på gang udfordrede erhvervslivet. I det lys er det positivt, at iværksætterlysten lever, lyder det fra Martin Thorborg, administerende direktør i Visma Dinero, ifølge en pressemeddelelse.

Men det tog altså ikke modet fra Line Skov Randrup. Hun oprettede sit cvr-nummer i maj og har nu taget hul på livet som selvstændig. Hun arbejder dog også to dage om ugen med kommunikation.

Skabelonerne til tøjet har Line selv udviklet. Foto: Morten Stricker

- Under corona fik man bare muligheden for at tænke over, hvad det er, der er vigtigt for en og ens familie. Man fik den der pause, der gjorde, at man for alvor kunne tænke over, hvad det egentlig var, man ville, og om man skulle prøve noget nyt, forklarer Line som årsag til, at hun tog springet.

Samtidig havde hendes mand fået nyt job som øjenlæge i Holstebro, så parret flyttede med deres børn til Holstebro fra Aarhus, hvor de har boet i mange år.

- Så tiden var bare rigtig. Så må vi se, om jeg kan gøre det til en bæredygtig forretning, konstaterer Line.

Corona eller ej.

Annonce

Smukt tekstil

Navnet Elina er et sammentræk mellem Lines eget navn og hendes datter, Ella.

- Det var min datter, der fandt på det, så det må hun hellere blive krediteret for, siger Line med et smil.

Elina handler om at producere det modsatte af den etablerede modeindustri, der beskæftiger sig med såkaldt fast fashion, altså tøj, som man bruger få gange og så smider væk, ofte af billig og knap så holdbar kvalitet. Line genbruger nemlig - præcis som med trøjen - gamle stoffer til at sy nyt tøj og muleposer. Hun udvælger selv tekstilerne i genbrugsbutikker, og hun går målrettet efter hør og bomuld.

Der findes så meget smukt tekstil i den her verden, så der er ikke brug for, at vi laver nyt.

Line Skov Randrup

Det var en gammel kærlighed til genbrugsvarer, og interessen for at finde muligheder i gamle ting, der skabte Elina.

Vores tøjforbrug belaster klimaet

- Tøj og tekstiler udgør den fjerdestørste miljøbelastning i Europa, kun overgået af bolig, transport og fødevarer.

- Produktionen af tekstiler kræver stort forbrug af energi, vand, kemikalier og sprøjtemidler.

- Produktionen af ét kg tekstil udleder omkring 15 kg CO2 og kræver ét kg kemikalier.

- Danskerne køber i gennemsnit 13-16 kg tøj og tekstiler om året, svarende til 75.000 tons samlet.

- Mere end halvdelen af alt tøj og tekstiler bliver ikke genbrugt eller genanvendt.

- Tøjspild koster ca. 100 millioner kroner årligt i tabt genbrugs- og genanvendelsesværdi.

- Der findes så meget smukt tekstil i den her verden, så der er ikke brug for, at vi laver nyt, forklarer hun.

Samtidig kan Line godt lide udfordringen med at skabe inden for en ramme. Alle stofferne til både tøj og tasker skal være genbrug, og det gælder også eksempelvis knapperne.

- Det handler om at se mulighederne i gamle ting, siger Line.

Man kan finde hendes kreationer på hendes Instagram-profil, @Elinashopdk, og snart også på den hjemmeside, som hun satser på kommer op og køre inden udgangen af 2020. Det er meningen, at salg skal foregå via hjemmesiden og på Instagram, og altså ikke i fysiske butikker.

- Men på længere sigt håber jeg da at finde fysiske forhandlere, der vil føre mit tøj, lyder det.

I Aarhus arbejdede hun med kommunikation og markedsføring, og har også en cand.mag i medievidenskab.

Men før det blev hun uddannet designteknolog fra Teko, hvilket gav hende mulighed for at arbejde inden for modebranchen.

- Det var bare ikke lige det, jeg skulle på det tidspunkt. Tøjbranchen, som den er i dag, er så ødelæggende for vores klima. Det er faktisk den fjerdestørste miljøbelastende branche i EU. Jeg vil hellere arbejde med ansvarlig mode, forklarer Line om årsagen til ikke at gå ind i den klassiske modebranche mod at starte selv.

Annonce

Mangler stoffer

Det er Lines mor, der lærte hende at sy, dengang hun var barn. Det største hun har prøvet at sy hidtil, var hendes svigerindes brudekjole.

Line har altid selv gået meget i genbrug, og både møbler og meget af hendes tøj derhjemme er fra genbrug. Den blå trøje hun har på her, har hun selv syet af en af hendes mands skjorter. Foto: Morten Stricker

- Det med at tænke bæredygtigt er kommet senere, men mit hjerte har altid banket for gamle ting, siger Line, der altid gerne går ind i en genbrugsforretning, hvis hun lige kommer forbi.

Hun vasker og pletrenser selv de indkøbte stoffer og har lavet skabeloner til trøjer, bukser, muleposer samt en jakke. Det kan dog være en udfordring at finde duge, der er i god nok kvalitet og uden pletter, der ikke kan renses væk, som samtidig er store nok til at kunne blive forvandlet til tøj.

Derfor tager hun gerne imod, hvis nogen skulle have noget liggende på loftet - eller syr tøj på bestilling, hvis nogen nu skulle have oldemors gamle dug liggende, som de ikke kan nænne at skaffe sig af med.

Hun håber på længere sigt at kunne leve af forretningen, og så betyder det ikke så meget, at hun har åbnet midt i en global pandemi.

- Jeg har altid haft drømmen om at have min egen butik, og som selvstændig er ens liv noget mere fleksibelt. Jeg tror, man bare skal springe ud i det, siger Line.

Sådan mindsker du dit tøjspild

1. Brug dit tøj til det ikke kan mere, før du køber nyt.

2. Køb mindre tøj, men i bedre kvalitet, så det holder længere.

3. Reparér eller genanvend i stedet for at smide ud.

4. Donér eller sælg dit brugte tøj.

5. Køb brugt tøj eller byt dig til det.

6. Vask tøjet korrekt, så det holder længere.

Annonce
Ugeavisen Struer

Hanne og Bent er imponerede over den opbakning, de har fået

Annonce
Holstebro Onsdag

Tag cyklen med i bussen

Annonce
Ugeavisen Struer

Bliver du også misundelig?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Jens havde en hård start med elbil - men han fortryder ikke

Ugeavisen Struer

I Struer mangler byrådet noget helt essentielt: - Det er meget ærgerligt

Ugeavisen Struer

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Ugeavisen Struer

Hvornår må vi komme på arbejde igen?

Ugeavisen Struer

Er der et godt, nyt år i vente?

Ugeavisen Struer

- Jeg gider ikke blive sat i bås - kun som 'hende SF'eren'

Annonce