Annonce
Ugeavisen Struer

Lokaliteter fra Struer Kommune med i ny bog om luftfotoarkæologi

Luftfoto kan afsløre fortidsminder, for afgrøder vil vokse anderledes der, hvor der har været huse eller volde. PR-foto
Annonce

Ja du læste rigtig – arkæologi set fra luften. De fleste forbinder arkæologi med jord og graveskeer, men under de rigtige forhold er det også muligt at finde fortidens huse, grave og andre efterladenskaber ved brug af blandt andet droner og fly. Siden 2008 har man på Holstebro Museum haft gang i et stort forskningsprojekt omkring dansk luftfotoarkæologi; "Fortiden set fra himlen".

Kommuner over hele landet har været med i projektet og der er blevet taget tusindvis af billeder af bølgende korn- og græsmarker. Det er blevet gjort med droner, men også helt manuelt med kamera ud af vinduet på cessnafly.

Men hvad er det så man kan se på de billeder… Jo, afgrøder vokser forskelligt, alt efter hvilken jord de står i.

Der hvor der har stået stolper til huse eller hvor jorden har været vendt i forbindelse med anlæggelse af volde eller grave er jorden anderledes og mere frugtbar end det omkringliggende. Derfor gror korn eller græs bedre her og vokser sig højere. På marker, hvor der er afgrøder som majs, raps eller kartofler er det vanskeligt, hvis ikke umuligt at se forskel med det blotte øje. I tørre sommerperioder, som den sommer vi havde i 2018, står forskellene i jorden markant frem på marker med græs og korn og det kan være meget forskelligt fra år til år hvad man opdager.

I 2015 udgav "Fortiden set fra himlen" deres første bog om dansk luftfotoarkæologi. Her var Struer Kommune også repræsenteret med fund lige fra stenaldergrave til vikingetidshuse. Især de helt særlige systemgrave, der blev fundet ved Mølbjerg ved Ølby, er interessante. For det første er det sjældent man finder sådanne grave. For det andet er gravene og de aktiviteter der foregik i dem omgivet af meget mystik.

Gravene er blev anlagt samtidig med de kendte dysser og jættestuer i bondestenalderen – altså for 5000-6000 år siden, og man forestiller sig, at de har været brugt til dødsritualer, hvor dele af afdøde blev begravet for senere at blive genopgravet. Det er svært at sige, hvornår i forhistorisk tid de har været genopgravede, men det formodes at det også var i stenalderen.

"Luftfotoarkæologi 2 – Luftfotos, droner, laser og geofysik" er den nye bog, der blev udgivet i september i år. Her er der opdaget endnu flere spor fra fortiden, hvilket er et resultat af netop den tørre og varme sommer i 2018. Ret sensationelt blev blandt andet endnu en systemgrav fundet kun 250 meter fra den første. De er udlagt, så de afgrænser hvert deres næs i landskabet. Om de har været samtidige, er svært at afgøre, men der er ingen tvivl om, at netop Mølbjerg ved Ølby har været et helt specielt sted.

Med en flyvetur en tør sommerdag kan ny oldtidshistorie skrives om Danmark – også i Struer Kommune!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Børnefestival i Bulderby

Ugeavisen Struer

Grums i drikkevandet

Ugeavisen Struer

Det er ikke så ringe endda

Annonce