Annonce
Ugeavisen Struer

Loppemarked i nedlagt butik skal sikre byfornyelse

Ulrik Wad (tv.) og Anders Graversen er ved at gøre klar til loppemarkedet i påsken. Det kræver masser af arbejde, inden endemålet om nedrivning af de forfaldne huse er en realitet.  Foto: Morten Stricker
I landsbyen Lyngs er der etableret en forening, der vil samle penge ind til at rive faldefærdige huse ned. Det kræver masser af arbejde og penge for at gøre idé til virkelighed.

Lyngs: Bornholmerure, en telefonboks, en bog om Sovjetunionen, erotiske film på smalfilm,  møbler, tæpperester og tapetruller.

Det er ingen overdrivelse, at der stort set findes alt på adressen Møllegade 12 i Lyngs.

Langfredag og påskelørdag bliver der holdt loppemarked i det, der engang hed Jensens Handelscenter, hvor der indtil for fem år siden var salg af stort set alt.

Annonce

Forvent på ingen måde at finde noget nyt og moderne.

Skulle du have lyst til et nyt ur, er der mange muligheder i Møllegade 12, hvor der holdes loppemakred i påsken. Foto: Morten Stricker

Støv og spindelvæv i lange baner. Utæthed over det meste. Regndråber fra loftet. At besøge Møllegade 12 er som at dykke ned i en tidslomme fra et godt stykke tid før årtusindeskiftet.

- Vi blev overraskede over, hvor meget der var i de tre huse, da vi overtog dem. Vi holdt allerede et loppemarked i oktober, hvor vi solgte ud af de mange forskellige ting. Nu gør vi det igen at få flere ting væk, siger Ulrik Wad Sørensen.

Han er en af fire lokale borgere i Lyngs, der sidste sommer dannede en lokal borgerforening og købte ejendommene med alt inklusive fra de seneste 40-50 år.

Meget arbejde

- Vi er helt klar over, at der er meget gammel skrammel, som vi kommer til at køre væk i sidste ende, men nu åbner vi for, at folk kan komme fobi i påsken og købe, hvis der er noget, de er interesseret i, siger Anders Graversen.

Der findes alt muligt i det gamle Jensens Handelscenter. Foto: Morten Stricker

I bund og grund handler det om byfornyelse. Loppemarkedet skal skaffe penge, så det er muligt at købe flere af de faldefærdige huse og rive husene ned, så de ikke skæmmer indbyggere og gæster i Lyngs.

- Vi valgte at gå sammen for at være med til at forskønne byen og fjerne og nedbryde de mest forladte og grimme huse i landsbyen. Disse huse pynter virkelig ikke på byen, siger Ulrik Wad Sørensen, der selv bor med familien længere henne ad Møllegade.

- Når man har købt hus i Lyngs, er man stavnsbundet til området, så i sidste ende er det op til os selv at sørge for, at det ser nogenlunde ordentlig ud i byen, siger Ulrik Wad Sørensen med et smil.

De øvrige borgere i Lyngs har hilst det nye initiativ velkommen. Og de hjælper gerne til.

- Vi har mødt meget stor opbakning fra folk i byen. Men det er klart, at der er meget arbejde  i det, men vi håber, at det ender med, at byen kommer til at se pænere ud, siger Anders Graversen.

Annonce

Åbning

Det, der satte gang i foreningen, var, da Ulrik Wad Sørensens mor hørte, at afdøde bestyrer Walther Jensens søstre, der begge er oppe i 70'erne, ikke kunne overskue, hvad de skulle med stedet.

Anders Graversen og Ulrik Wad erkender, at der har været mere arbejdet end forventet, efter at de dannede en forening for at skubbe på byudviklingen i Lyngs. Foto: Morten Stricker

Og de to arvinger var i høj grad til at tale med.

- Det var helt uoverskueligt for dem at gøre noget ved stedet og al inventaret, og vi nåede heldigvis at få talt med dem, inden de fraskrev sig arv og gæld. Søstrene havde meget stor forståelse for vores idé med at ville forskønne byen. Det var helt afgørende for, at vi kom videre. Vi gav heller ikke noget for husene. Det kostede os kun 20.000 kroner for papirarbejdet, siger Ulrik Wad Sørensen, der i første omgang har kig på tre-fire huse, som senere kan købes af foreningen og nedrives.


Vi valgte at gå sammen for at være med til at forskønne byen og fjerne og nedbryde de mest forladte og grimme huse i landsbyen. Disse huse pynter virkelig ikke på byen

Ulrik Wad, medlem af byfornyelsesgruppe

Det første loppemarked i efteråret indbragte 80.000 kroner. Nu håber foreningen på, at der igen kan hentes penge, når der er åbent i fredag og lørdag i påsken.

Der er også samlet penge ind fra enkelte andre initiativer.

Hvis idéen om byfornyelse skal blive en realitet, er det imidlertid afgørende, at Struer Kommune vil støtte initiativet og nedrivningen af husene.

- Vi kan ikke gøre det uden hjælp fra Struer Kommune. Men jeg syntes, at vi selv har vist vejen. Der er mere arbejde i det, men vi har heldigvis mødt stor opbakning, så det giver lyst til at fortsætte, siger Ulrik Wad Sørensen.

Annonce
Ugeavisen Struer

Sæt pris på hverdagene - dem er der nemlig flest af

Annonce
Ugeavisen Struer

Borgmester om byudvikling: Boliger alene skaber ikke liv på havnen i Struer

Annonce
Ugeavisen Struer

Velbesøgt fernisering på Mississippi - med kunstnere fra hele landet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Struer Havekreds fejrer 100-års jubilæum med åbne haver

Ugeavisen Struer

Tidligere medlem af Etisk Råd på Struer Højskole: - Det er ikke et spørgsmål om smag og behag

Ugeavisen Struer

Mesterens højre hånd fundet

Ugeavisen Struer

To sejre gav perfekt start på for mestre

Ugeavisen Struer

Pop op-restaurant i en Oddesund-bunker: Tag med på Madmødet og smag på lokalområdet

Ugeavisen Struer

Struer Y's Mens Club har uddelt støtte: - Men det kan være en af de sidste gange

Annonce