Annonce
Ugeavisen Struer

Mads vandt valget, så nu skal han holde løftet til sin søn

Der er i alt fire guitarer at finde i hjemmet i Fousing hos Mads Jakobsen - Struers kommende borgmester. Foto: Morten Stricker
Mads Jakobsen (V) kan for anden gang sætte sig i borgmesterstolen fra den 1. januar. Og så skal han have repareret et specielt stykke elektronik.

Fousing: Siden 1989 har Mads Jakobsen og hans kone, Marie, boet på gården i Fousing, der kan dateres tilbage i Mads' familie til 1789.

I løbet af årene har de dyrket landbrug, primært malkekøer, og da det stod på sit højeste, havde Mads Jakobsen 2,5 ansatte. Men efter valget i 2017, som Mads Jakobsen (V) tabte til Niels Viggo Lynghøj (S), blev han enig med sin kone om, at tiden måske var til at afvikle lidt af det.

- Det er et stort arbejde at have malkekøer. De skal malkes hver dag, tre gange om dagen, 365 dage om året. Vi ville gerne have muligheden for lidt mere frihed, fortæller han.

Annonce

Og i dag står der ingen køer i staldene, som Mads ejer. Kun nogle køer, som en landmand har lejet plads i den gamle stald til. Selv har Mads nu blot 150 hektar økologisk planteavl, og det kan han klare nogenlunde selv.

- Så nu er der lidt bedre tid, og jeg brænder ikke mit lys i begge ender, som min kone advarede mig mod, lyder det fra Mads Jakobsen.

Og så selvfølgelig også lidt bedre tid til det nye gamle job, som Struers borgmester, som han starter i den 1. januar 2022.

Blomster for tid

Det er efterhånden mange år siden, at den garvede Venstre-politiker trådte ind i politik. Helt tilbage i gymnasiet meldte han sig ind i VU, selvom det dengang i skoletiden var mere populært at være SFer, og han var blandt andet med til at starte VUs afdeling i Struer op.

- Jeg har altid været politisk interesseret. At det blev Venstre, der blev mit parti, kommer fra de rødder, jeg har. Jeg er rundet af foreningskulturen omkring andelsbevægelsen, og jeg tror på frie mennesker i forpligtende fællesskaber, siger Mads Jakobsen.

Efter at være blevet valgt ind i byrådet første gang i 2001, lykkedes det ham i 2013 at vinde borgmesterposten - blot for at se den gå til Niels Viggo Lynghøj i 2017.

- Det var da super ærgerligt, og det var jeg rigtig ærgerlig over. Især fordi jeg jo havde fået en del personlige stemmer. Men jeg var afklaret med det, siger han.

Det var sønnens pilfingre som dreng, der gjorde, at den gamle Beogram 8000 gik i udu. - Men nu skal den fikses, siger Mads. Foto: Morten Stricker

Oprindeligt ville Venstre-borgmesteren faktisk have været journalist. Men et arbejdsophold i Arizona, da han var ung, hvor han arbejdede på en stor gård, der blandt andet producerede bomuld, overbevist ham om, at han skulle gå landbrugets vej.

- Og det var så praktisk, at jeg faktisk kunne starte ugen efter, jeg var kommet hjem til Danmark, lyder det fra Mads Jakobsen.

Men nu gælder det politikken - igen.

- Vi fik gennemført mange gode ting, sidst jeg sad i stolen, synes jeg, og det glæder jeg mig til at vende tilbage til.

Men nu var landbruget jo lige blev afviklet for at frigive mere tid for ægteparret - så hvad så med det? En borgmester har jo ikke nogen øvre arbejdstid og kan næppe forvente at komme og gå fra kontoret hver dag klokken 16. Det er også derfor, at der, da ugeavisen var forbi gården i Fousing, stod en buket blomster i den lyse stue med udsigt til haven. Den fik Marie af sin mand dagen efter valget.

- For det kræver meget arbejde at føre valgkampagne, og jeg har nok ikke været helt så meget tilstede det seneste stykke tid. Men jeg har jo aldrig haft et job med en øvre arbejdstid, så det er hun også vant til, siger Mads om hustruen, der arbejder som sygeplejerske i Holstebro.

Annonce

Fri bar

Noget andet, man finder i hjemmet, er ikke en, men fire guitarer. To akustiske og to elektriske. De to akustiske hænger ganske praktisk lige bag den kommende borgmesters skrivebord, så de er lige til at hive frem, hvis man skulle få lyst til at spille.

Det er dog noget tid siden guitarerne for alvor har fået noget motion.

Jeg blev aldrig rigtig god til det med guitar, selvom jeg nyder det.

- Jeg blev aldrig rigtig god til det med guitar, selvom jeg nyder det. Jeg startede først som 14-15-årig og holdt en lang pause senere i livet, da jeg blev far, lyder det.

Dog spiller guitar Mads Jakobsen i bandet Fri Bar, der spiller covernumre af blandt andre Metallica og Rammstein. Selv er han mere til Beatles.

- Jeg lyttede faktisk alle deres albums igennem her under valgkampen. Det er fantastisk musik. Men jeg har ikke rigtig haft tid til guitaren på det seneste, og på grund af corona har vi ikke kunnet mødes og øve hveranden søndag, som vi plejede. Jeg tror næsten, mine fingre er blevet helt bløde igen, siger han om fingerspidserne, der hos en rigtig guitarspiller er fyldt med hård hud, så man ikke mærker strengene.

- Men det er et skønt frikvarter, når vi kan. Det er en god måde at rense hovedet på, siger Mads Jakobsen.

Og nu hvor valget er overstået, skal der også findes tid til et helt privat valgløfte:

- Jeg aftalte med min søn, at hvis jeg vandt, så ville jeg reparere min gamle Beogram 8000, så vi kan høre vinyl igen. Så skal jeg bare finde en god plads til den, så vi kan køre den over højttalerne, lyder det fra Venstre-manden, der rent privat er lidt af en lydnørd.

Blå bog: Mads Jakobsen

Alder: 58 år.

Gift med: Marie Nedergaard Jakobsen, med hvem han har fire børn i alderen 23-29.

Beskæftigelse: Kommende borgmester i Struer Kommune (V)

Yndlingsfilm: Forrest Gump.

Livret: En god bøf med tilbehør og et glas rødvin.

Yndlingsband: Grundlæggende er det Beatles, men det skifter lidt. For tiden er det Mastodon, som udgav et fremragende album for nyligt. Spiller selv covermusik i bandet Fri Bar, hvor blandt andre Thorbjørn Jacobsen (LA) fra Struer også er med.

Drømmeferie: Peru og Argentina. Der skulle Marie og jeg have været i en måned i 2020, men det kunne ikke lade sig gøre på grund af corona. Forhåbentlig kommer vi afsted en anden gang.

Annonce
Ugeavisen Struer

Hanne og Bent er imponerede over den opbakning, de har fået

Annonce
Holstebro Onsdag

Tag cyklen med i bussen

Annonce
Ugeavisen Struer

Bliver du også misundelig?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Jens havde en hård start med elbil - men han fortryder ikke

Ugeavisen Struer

I Struer mangler byrådet noget helt essentielt: - Det er meget ærgerligt

Ugeavisen Struer

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Ugeavisen Struer

Hvornår må vi komme på arbejde igen?

Ugeavisen Struer

Er der et godt, nyt år i vente?

Ugeavisen Struer

- Jeg gider ikke blive sat i bås - kun som 'hende SF'eren'

Annonce