Annonce
Ugeavisen Struer

Maja strikker kyser for Red Barnet, men det handler om noget helt andet

Det bliver ikke kun til kyser. Her er Maja Sandfeld i gang med en dåbskjole efter eget design. Foto: Johan Gadegaard
"Kyser der redder børn" hedder Maja Sandfelds indsamling hos Red Barnet, der indtil videre har indbragt næsten 6000 kroner. For Maja var det en smart måde stadig at hjælpe andre på, selvom hun ikke har mange penge at give til velgørenhed

Struer: 25-årige Maja Sandfelds hjem i centrum af Struer vidner om, at hun er typen, der godt kan lide at have projekter.

Bollerne på spisebordet er hjemme- og nybagte, i køkkenet står der friske æg fra familiens otte høns, i stuen er et lille hulrum blevet malet med drager, borg og prinsesser, så børnene Lillie på 3 og Elias på 2 kan bruge det som legerum, og på reolen i stuen står en kæmpe kurv fyldt til randen, og lidt over, med garn.

Det bruger Maja Sandfeld til at strikke med - mest børnetøj- og kyser.

Annonce

- Der er faktisk meget mere garn end bare det der. Møblet inde i spisestuen er også fyldt med det, og jeg har mere ovenpå, siger Maja, næsten pinligt berørt over mængden af garn.

Noget at blive dygtig til

Hvorfor der er så meget garn i Maja Sandfelds hjem i Struer, vender vi lige tilbage til. Først er der noget andet, du er nødt til at vide om Maja.

- Jeg har det, min mor kalder blødende hjerte, siger hun.

Det betyder heldigvis ikke, at der er noget galt med hverken hende eller hendes hjerte. Men det betyder, at hun gerne vil hjælpe dem, der lider og er i nød. Greenpeace og Dyrenes Beskyttelse modtager hver måned donationer fra Maja Sandfeld, mens flere andre organisationer modtager en gang i mellem. Men Maja er på SU, og der kan ikke være til dem alle, hvis der også skal være lidt til børnene, huslånet og så videre.

- Det kan virkelig godt gøre ondt på mig, hvis jeg ikke føler, at jeg har mulighed for at hjælpe, fortæller Maja.

Men hvem siger, at man kun kan hjælpe folk i nød med penge?

Og så tilbage til garnet.

Maja har, kort sagt, altid været kreativ. Derfor var det heller ikke unormalt, at hun for fem år siden begyndte at strikke tøj og tæpper til de børn, som hende og hendes mand påtænkte, at de snart skulle have sammen. Hun kan godt lide at lære nye færdigheder, få ny viden og blive dygtig til noget hun ikke kendte til før.

Maja Sandfeld er i gang med uddannelsen som sygeplejerske. På sigt vil hun gerne videreuddanne sig til sundhedsplejerske. Foto: Johan Gadegaard

- Og så greb det vist lidt om sig, siger Maja Sandfeld.

Hun oprettede en Instagram-profil, hvor hun lagde sine kreationer ud. Folk begyndte at spørge, om hun ikke ville strikke en lille jakke til deres barn, eller en kyse - og de ville gerne betale for det.

- Det kunne jeg ikke helt forholde mig til. Det føltes forkert at tage penge for det, siger hun.

Men Maja ville jo gerne hjælpe alle dem, der havde brug for hjælp. Og hos Red Barnet kunne man starte sin egen indsamling. Så for et års tid siden startede Maja Sandfeld derfor indsamlingen "Kyser, der redder børn" via Red Barnet. Hun tog 75 kroner pr. kyse, der alle gik til indsamlingen, og strikkede kyserne på bestilling. Til at starte med satte hun målet for indsamlingen til 1000 kroner.


Jeg havde ikke råd til at give den økonomiske støtte jeg gerne ville, så jeg gør det her i stedet for. Man kan støtte på mange måder.

Maja Sandfeld


- Jeg tænkte, at 1000 kroner var virkelig mange penge, siger hun med et lille grin.

Pt. har hun indsamlet næsten 6000 kroner, og hun har en liste af folk, der venter på at kunne bestille kyser.

Men faktisk handler alt det her ikke om hverken Maja eller kyserne.

Annonce

Positiv indstilling

- Der er nogle ting vi bør løfte som samfund, mener Maja Sandfeld.

Eksempelvis det, at alle børn skal have en god og tryg opvækst. Og det er for nemt at trække på skuldrene og sige, at man ikke lige har nogle penge, man kan undvære hver måned til et godt formål, for der er andre måder at hjælpe på, understreger Maja. Dog uden at løfte pegefingeren.

- Jeg havde ikke råd til at give den økonomiske støtte, jeg gerne ville, så jeg gør det her i stedet for. Man kan støtte på mange måder, hvis det er noget man gerne vil, siger hun.

For hende handler det om at bidrage med noget positivt til verden. Også når det kommer til hendes uddannelse som sygeplejerske.

- Jeg vil helst have, at det er sådan, at når jeg forlader en stue, så skal humøret hos dem, jeg har været sammen med, være bedre, end da jeg kom.

Den samme indstilling tager hun med ind i indsamlingen til Red Barnet.

- Der er så mange måder, man kan gøre noget godt for andre på, hvis det er noget du har lyst til, og det behøver ikke at handle om penge. Du kan bage en kage til fremmede for den sags skyld. Selv små ting gør en stor forskel. Jeg hører tit den med, at det, man selv gør, jo kun er en dråbe i vandet, men hvis nu alle, der gerne vil, bidrager med hver sin dråbe..., siger Maja.

Vil du lære at strikke?

Maja Sandfeld samarbejder med forskellige designere og butikker, der bruger hendes egne strikkeopskrifter. Derfor kan hun ikke sætte en af dem i avisen. Til gengæld afholder hun Strikkeskole på sin Instagramprofil Majacreated hver onsdag. Her gennemgår hun bestemte teknikker, og svarer på spørgsmål fra sine følgere.

For hende gav det mening at beskæftige sig med kyser til Red Barnet, da børn er en mærkesag for hende.

- De er jo børn. Det er vores allerhelligste. Det er noget af det vigtigste, vi har i verden, at sørge for at børn har en god og tryg barndom, siger hun.

Annonce

Giver noget tilbage

Og så skal det alligevel lige handle lidt om strikketøjet igen. Måske for at understrege, at hvis man virkelig gerne vil gøre en forskel for andre, så er det ok at starte helt fra bunden. For da Maja begyndte at strikke for omkring fem år siden, var der ingen, der havde lært hende at gøre det. Det er der heller ikke nogen, der har gjort siden.

- Det faldt mig egentlig meget naturligt. Så har jeg googlet mig til betegnelser og begreber, eller frekventeret garnbutikker for at spørge om hjælp, siger hun.

I skrivende stund har Maja indsamlet 5820 kroner til Red Barnet med sine kyser. Det svarer til, at hun har strikket omkring 77 kyser og sendt dem afsted. Foto: Johan Gadegaard

Og man behøver heller ikke at gøre noget for andre så intensivt, som Maja gør det. For selvom en lille kyse efterhånden ikke tager hende mere end en dag eller to med pauser, så er der stort set altid en liste af folk, der venter på at få lavet en kyse.

- Til at starte med var det kun meningen, at indsamlingen skulle køre indtil der var indsamlet 1000 kroner, men jeg har besluttet mig for at køre den videre, siger Maja.

For bare fordi man gør noget med den intention, at det skal komme andre tilgode, så udelukker det ikke, at det ikke kan føre noget godt tilbage til en selv.

- Jeg kan godt lide at strikke, så det giver mening for mig at bruge tid på det. Måske det giver mening for andre at bruge tid på noget andet, men for mig er det at strikke afstressende, siger Maja Sandfeld.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Midt- og vestjyder pendler længere end nogensinde før

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Aktiv Onsdag bevarede sin gnist under coronaen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Forfatter til debutroman: Der er en identitet i at være fra Struer

Ugeavisen Struer

Linse Kessler valgte Lars' campingvogn: - Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi regnet med, at det ville komme så vidt

Ugeavisen Struer

Passagertal i bund: Vil sende busrute i garage

Ugeavisen Struer

Den udhulede by

Ugeavisen Struer

Medlemmerne har nu valgt ny ledelse

Ugeavisen Struer

Musik i kirke ved solnedgang

Ugeavisen Struer

Ane Kathrine slår et slag for urterne - og du må gerne besøge hendes mojitohave

Ugeavisen Struer

Per Odgaard stopper som musikskoleleder i Struer

Ugeavisen Struer

Holder ovnen varm: Bagerkæde fra Viborg har overtaget butik på Ølbyvej

Ugeavisen Struer

Hus på kæmpegrund ved fjorden kan blive til seks nye boliger

Ugeavisen Struer

Midtpunktet sparker ferien i gang

Ugeavisen Struer

Udvalg: - Intet tilskud til kystsikring til sommerhusejere på Thyholm

Ugeavisen Struer

Kulturkaravane kommer til Struer

Ugeavisen Struer

Hop du bare i havnen: Struer får nu et havnebad

Ugeavisen Struer

Manglende vind og tordenbrag udfordrede sejlere under kapsejlads

Ugeavisen Struer

Nadja boksede sin debutkamp for landsholdet

Ugeavisen Struer

Efter yogatræningen kan man se på kunst

Ugeavisen Struer

Bjarne har genåbnet lukket butik i Struer

Ugeavisen Struer

Ny budrunde: Kommunen forsøger igen at sælge nedlagt plejehjem

Ugeavisen Struer

En Google-søgning på ordene 'lyd' og 'investor' førte til Struer: Dorte opdagede en verden langt fra sure mediechefer i København

Ugeavisen Struer

Endelig kunne ældre spise sammen

Annonce