Annonce
Ugeavisen Struer

Musik bag tremmer

Kirsten Saurus Mehlsen var i syv år ansat ved det topsikre fængsel Enner Mark ved Horsens. I dag freelancer hun som højskolelærer, rejser med et forefrag om musik i fængslet. Foto: Johan Gadegaard
Det er overskriften for et arrangement på fredag den 1. november i Kulturhuset i Hvidbjerg
Annonce

HVIDBJERG: Jens Glob Samvirket på Thyholm afholder i samarbejde med Sparekassen Thy foredraget "Musik bag tremmer" fredag den 1. november kl 19 i Kulturhuset på Skolegade 2 i Hvidbjerg.

Koret i Østjyllands fængsel er i en årrække blevet ledt af Kirsten Saurus Mehlsen, som tidligere boede på Thyholm fra 1990-96. Kirsten var et kendt ansigt i lokalsamfundet, hvor hun i en periode drev Caféen i Bredgade, og hun har været kapelmester i Thyholm-revyen. Kirsten Saurus var lærer på Thyholm musikskole og derefter på musikskolen i Holstebro.

Skiftet til Østjyllands fængsel har bragt Kirsten helt tæt på nogle af landets mest hårdkogte fanger, og til foredraget medbringer hun en tidligere indsat, som vil medvirke til fortællingen om, hvad musik og fællesskab gør ved selv nogle af de mest hårdkogte kriminelle.

Kan musikken nå ind bag murene og de barske facader hos de indsatte i det lukkede, topsikre fængsel, Enner Mark, ved Horsens?

- Det kan den, mener Kirsten Saurus Mehlsen og Søren Rønnehøj, som begge har været i fængsel. Rønnehøj som indsat, Mehlsen som musikmedarbejder.

De fortæller i foredraget om, hvad musik kan betyde, når man sidder i fængsel. Kirsten Saurus Mehlsen har i syv år arbejdet som musikmedarbejder på fængslet. Hun fortæller om at være sammen med fanger, som afsoner straffe fra et par år til livstid og forvaring. Hvordan det er at manøvrere på en arbejdsplads med maksimal sikkerhed, hvor fangerne er inddelt i grupperinger, der ikke må være sammen med hinanden. Om at dirigere tre forskellige fangekor, at få bandekriminelle til at sidde stille i fængslets kirke og lytte til musik, at styre bands, hvor de fleste, som udgangspunkt, ikke kan spille.

Mehlsen er uddannet musikpædagog og musikterapeut og har før sit fængselsarbejde undervist på musik-, efter-, fri- og højskoler, haft eget firma, været musikterapeut i socialpsykiatrien.

Rønnehøj har haft flere små domme, som for det meste er afsonet i åbne fængsler. Med den sidste dom, som blev afsonet i Enner Mark fængsel, har Rønnehøj tilbragt i alt syv år bag tremmer. Han blev løsladt i september 2014. Han fortæller om værdien af at have mulighed for at deltage i kor og musik, mens man afsoner. At være frihedsberøvet, om dagligdagen blandt alle typer mennesker, indsatte såvel som ansatte. Rønnehøj er uddannet maskinarbejder og har arbejdet som sådan før, imellem og efter sine fængselsophold.

Foredraget varer to timer incl. pause og ledsages af billeder og musiklydklip. Mehlsen vil spille, og Rønnehøj synge for til fællessange undervejs. Sangene er udvalgt blandt favoritterne i fængslets fangekor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Børnefestival i Bulderby

Ugeavisen Struer

Grums i drikkevandet

Ugeavisen Struer

Det er ikke så ringe endda

Annonce