Annonce
Ugeavisen Struer

Ny sognepræst med godt lokalkendskab

Liv Marit Tjelle Holm er ny sognepræst på Thyholm og flytter ind i præstegården på Jegindø. Foto: A.P. Christensen
57-årige Liv Marit Tjelle Holm tiltrådte i lørdags som ny sognepræst i Thyholm Pastorat, og søndag var der indsættelsesgudstjenester i Søndbjerg, Jeginød og Hvidbjerg kirker med efterfølgende reception i Hvidbjerg Kirkecenter.
Annonce

THYHOLM: Thyholm er ikke et helt ukendt område for den nye sognepræst, Liv Marit Tjelle Holm, og gemalen, Jørgen Tjelle Holm, der også er præsteuddannet. Gennem 22 år har familien haft sommerhus på Tappen på Jegindø og er jævnligt kommet i området på ferier - både om sommeren, og når det ellers har passet ind i planerne.

- Vi har altid nydt at komme til Jegindø og til gudstjenesterne i kirken, så på den måde er Thyholm det helt rigtige sted at være sognepræst for mig, siger Liv Marit Tjelle Holm, der i næste uge flytter ind i den renoverede præstegård.

Liv Marie Tjelle Holm er født i Telemarken i Norge, men flyttede som to-årig til en lille bygd i Vestlandet mellem Stavanger og Bergen, hvor hun voksede op.

- Jeg er vokset op med kristendommen og kirkelivet som en solid ballast i hverdagen. Allerede som ung overvejede jeg at gå teologiens vej, men beslutningen blev, at jeg tog en læreruddannelse med liniefag i kristendom og musik, fortæller den nye sognepræst, der hurtigt blev tilknyttet den lokale kirke som ungdomsmedarbejder, så det kirkelige liv blev en fast del af hverdagen for Liv Marit.

Sognepræst Liv Marit Tjelle Holm

57-årige Liv Marit er født i Telemarken i Norge, men flyttede som to-årig med familien til en lille bygd mellem Stavanger og Bergen i Vestlandet.

Hun er uddannet lærer med linjefag i kristendom og musik.

Liv Marit blev gift med præst Jørgen Tjelle Holm i 1995, og parret boede i mange år i henholdsvis Flensborg og Lech, hvor Jørgen var præst og Liv Marit underviste blandt andet på en skole for det danske mindretal, men også i tyske folkeskoler.

For syv år siden flyttede Liv Marit og Jørgen Tjelle Holm til Göteborg som præstepar ved den danske sømandskirke.

I 1997 gik turen så tilbage til Danmark - til domkirkebyen Viborg, hvor Liv Marit er uddannet præst efter den såkaldte paragraf 2-ordning.

Liv Marit og Jørgen Tjelle Holm har to børn - Niels Kristian på 23 år, der studerer på Aarhus Universitet, og Mette Marit på 18 år, der går på tredje år på IB på Viborg Katedralskole. Jørgen har datteren Ida Marie på 29 år fra et tidligere forhold. Hun bor sammen med sin familie i Aarhus.

Liv Marti Tjelle Holm er pr. 1. februar ansat som sognepræst i Thyholm Pastorat, og det nye præstepar skal bo i præstegården på Jegindø.

Søndag er der indsættelsesgudstjenester i Søndbjerg, Jegindø og Hvidbjerg kirker med efterfølgende reception kl. 15 i Kirkecentret i Hvidbjerg.

Annonce

Et særligt sommertræf

Netop tilknytningen til kirkelivet i Norge førte til et helt særligt sommertræf for efterhånden mange år siden.

- Som en del af det nordiske folkekirkelige samarbejde blev der afholdt en sommerlejr i Vejers ved den jyske vestkyst, og her mødte jeg Jørgen, der dengang var præst for det danske mindretal i Sydslesvig. Tingene udviklede sig efterfølgende, så jeg flyttede fra Norge til Flensborg, og vi blev gift i 1995, fortæller Liv Marit Tjelle Holm.

Med sin norske læreruddannelse i bagagen fik hun lov til at undervise på først danske skoler i Sydslesvig og senere også på de tyske folkeskoler.

- Vi boede først i Flensborg og senere i Lech, hvor vores to børn er opvokset, fortæller Liv Marit Tjelle Holm, der altid har været en aktiv del i kirkelivet, hvor Jørgen har været præst.

Sådan var det også, da familien for syv år siden valgte at søge nye udfordringer og blev ansat som præstpar ved den danske Sømandskirke i Göteborg.

For tre år siden valgte Liv Marit og Jørgen Tjelle Holm at vende tilbage til Danmark - og en bolig blev erhvervet i domkirkebyen Viborg.

- Vores datter Mette Marit skulle starte på en gymnasial uddannelse, og vi havde hørt meget godt om Viborg Katedralskole, men det var alligevel lidt tilfældigt, at vi købte hus i Viborg, husker Liv Marit Tjelle Holm.

Jørgen har haft forskellige vikariater på Viborg-kanten, mens Liv - ud over at være en aktiv del af et præstepar - har undervist på Overlund skole, inden hun blev opfordret til at tage præsteuddannelsen efter den såkaldte paragraf 2-ordning, hvor man får merit for tidligere uddannelser.

- Det betød for mig, at jeg gik et år på Aarhus Universitet og tog en Master-uddannelse i teologi samtidig med, at jeg fik undervisning på Viborg Stift. Det blev efterfulgt af uddannelse på Pastoralseminaret med fokus på en række praktiske forhold ved præstegerningen samt et praktikforløb ved Houlkjær Kirke, oplyser Liv Marit Tjelle Holm.

Hun blev i søndags ordineret som præst i Viborg Domkirke - med stor opbakning og mange deltagere fra Thyholm i kirken.

Annonce

Et lokalområde med nærhed

Den nye sognepræst skal virke ved kirkerne i Jegindø, Hvidbjerg og Lyngs i Thyholm Pastorat, og det er to helt enige menighedsråd, der står bag ansættelse.

- Jeg er betaget af Thyholm og Jegindø, og det er mit klare indtryk, at man i lokalområdet kender hinanden og tager hånd om hinanden. For mig er kirken en meget vigtig institution, og sognepræsten spiller derfor en væsentlig rolle i lokalsamfundet, og jeg vil efter bedste evne forsøge at udfylde denne rolle, lyder det fra Liv Marit Tjelle Holm.

Hun kender jo i forvejen mange af præstejobbets udfordringer fra de mange år som en del af et præstepar, og selv om rollerne nu på en måde er byttet om i familien, så er grundlaget stadig det samme.

- Det handler om medmenneskelighed og næstekærlighed, for uden hinanden er vi ikke noget. Det taler kristendommen rigtig meget om. Og Guds Ord kan godt tale til os, uden at vi skal have hele pakken i kirken med højmesse og nadver, så jeg er åben for også at lave anderledes gudstjenester. Men for kirkefolk er søndagen en kirkedag, hvor vi helt naturligt mødes i fællesskabet, siger Liv Marit Tjelle Holm.

Liv Marit og Jørgen Tjelle Holm har haft sommerhus i 22 år på Jegindø og har altid at komme i denne smukke kirke. Foto: A.P. Christensen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Venø Færgen fylder 10 år

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Har du set Max?

Ugeavisen Struer

Dagcentrene åbner op igen

Annonce