Annonce
Ugeavisen Struer

Ole valgte at gå på deltid: - Det skal jo ikke kun handle om arbejde

Ole Primdahl er gået ned i tid, hvilket giver plads til andre ting i hverdagen end arbejde - blandt andet naturen, som Ole og hans kone begge nyder meget. Foto: Johan Gadegaard.
De seneste seks år har Ole Primdahl fra Vinderup arbejdet på deltid - helt frivilligt. Det har givet ham mulighed for at fokusere på andre ting i livet

Vinderup/Struer: De fleste af os har en arbejdsuge, der lyder på 37 timer, ofte et sted mellem klokken otte om morgenen og fem om eftermiddagen. Men 58-årige Ole Primdahl fra Vinderup har de seneste seks år nøjedes med at tage 30 timer om ugen. Først ved et job i Holstebro og nu hos Struer Kommune, hvor han arbejder som visitator.

Et helt frivilligt valg. Det begyndte, da han for seks år siden arbejdede på hospitalet i Holstebro, dels som udskrivningskonsulent og dels som fysioterapeut.

- Det kunne godt være en udfordring både for mig og mine kolleger at vide, hvilken kasket jeg skulle have på, når jeg gik ind til patienterne. Var jeg udskrivningskonsulent eller fysioterapeut? Derfor snakkede jeg med ledelsen om, hvorvidt vi kunne skære den ene rolle fra, så jeg nemmere kunne være i jobbet, forklarer Ole Primdahl.

Annonce

Det resulterede i en ugentlig nedgang i arbejdet på syv timer - fordelt over fem dage. Det gjorde arbejdsdagen nemmere og bedre for Ole Primdahl, der hele tiden havde været glad for jobbet i Holstebro. For lidt over et år siden søgte han dog stillingen som visitator i Struer Kommune, som var slået op som en deltidsstilling på 30 timer.

- Og jeg ville gerne fortsætte med 30 timer, så det var perfekt, siger Ole Primdahl.

Værdsætter fritid

Dermed skriver Ole Primdahl sig direkte ind i en stigende tendens, som en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening sætter mere konkrete tal på:

I 2019 arbejdede hver fjerde lønmodtager i Danmark på deltid. Samtidig viser tal, at op imod hver sjette dansker ønsker at arbejde færre timer.

For Ole Primdahl har nedgangen da også kun haft positive effekter.

- Jeg er meget foreningsaktiv, blandt andet i Danmarks Naturfredningsforening, hvor jeg er lokalformand, og det tager meget af ens tid. Ved kun at arbejde 30 timer er der bedre plads til, at jeg ikke bare arbejder og laver frivilligt arbejde. Jeg værdsætter min fritid, forklarer Ole Primdahl.


Mit job er ikke mit liv, for der er mange andre ting i mit liv.

Ole Primdahl


I dag arbejder han som regel mandag til fredag - seks timer hver dag, og ifølge Ole Primdahl har det ikke haft omkostninger af betydning i forhold til hans og hans kone, Dorthes, økonomi.

- Det er klart, at man får lidt mindre i løn, når man ikke arbejder fuldtid. Men min kone og jeg snakkede naturligvis om det, inden jeg gjorde det, og vi har en dygtig bankrådgiver, der har vejledt os i forhold til fremtidssikring og pension, siger Ole Primdahl.

Parret er - med hans ord - nogle "livsnydere", der hellere vil bruge penge på kulturelle oplevelser og god mad end nye ting til hjemmet, og dermed er der styr på prioriteringen i forbruget.

- Men overvejer man at gå ned i tid, så vil jeg klart anbefale, at man taler med nogen om det økonomiske, for det er klart, at det koster på lønbudgettet og ens pension, og det skal man være opmærksom på, siger Ole Primdahl.

Annonce

Bedre livskvalitet

For Ole Primdahl skal arbejdsugen lyde på 30 timer resten af hans arbejdsliv, hvis det står til ham. For ham er der ikke nogen ulemper. Men det betyder ikke, at han ikke går op i sit job.

- Jeg er ekstremt glad for mit job og mine kolleger. Og når jeg er på arbejde, så arbejder jeg igennem. Men det skal jo ikke kun handle om arbejde det hele. Mit job er ikke mit liv, for der er mange andre ting i mit liv, siger Ole Primdahl.

Blandt andet to børnebørn foruden det aktive foreningsliv. At arbejde mindre har ifølge Ole Primdahl givet ham bedre livskvalitet.

- Det er det bedste, jeg har gjort i lang tid. Det er vigtigt at passe på sig selv hele livet og at arbejde færre timer har hjulpet mig til at bremse op og sørge for, at jeg lever livet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

De forsvundne kulturhuse

Annonce