Annonce
Ugeavisen Struer

Peder på 96 år spiller billard tre gange om ugen - og han kører selv derhen

Det sker, at der spilles om penge i pensionistklubben, men ikke de store beløb: Hver spiller lægger en fem'er, og så går der gang i spillet, Begærlig. - Det er skjøn at spille, mener Peder Daasbjerg, der her koncentrerer sig om et stød. Foto: Morten Stricker
Peder Daasbjerg er alderspræsidenten i Billardklubben Old Boys. Spillet og samværet i klubben holder ham i gang. Det samme gør harmonika-spillet på musikskolen.

Holstebro/Vejrum: - Ja, det er jo ikke ligefrem en drengeklub!

Sådan lyder en kommentar i kælderen under Idrætscenter Vest, hvor en lille billardklub for  pensionister holder til.

Medlemmer af Billardklubben Old Boys mødes denne onsdag formiddag som sædvanlig til et spil keglebillard. De to yngste spillere omkring det grønne bord er henholdsvis 70 og 71 år, og de to ældste er 83 og 96 år.

Annonce

Peder Daasbjerg er klubbens alderspræsident, og han kunne for seks år siden fejre sit 25 års jubilæum med billard. Trods sine 96 år kommer han troligt og spiller billard tre gange om ugen - plus de turneringer, klubben deltager i.

- Det holder mig i gang. Ellers sad jeg jo bare derhjemme og gloede, siger Peder, der har lagt køen til side og har sat sig ved et af bordene i kælderlokalet med en cola i hånden for at tage en snak med journalisten.

- Jeg skal altså også tilbage til at drikke øl, men det går ikke, så længe jeg får penicillin, konstaterer old boys-spilleren, der lige for tiden døjer med blærebetændelse.

Men det afholder ham ikke fra at starte bilen hjemme fra huset ved Ausumgaard, hvor han bor i et hus ved herregården, og køre ind til Idrætscenter Vest for at mødes med de andre i pensionistklubben.

- Ja, jeg har stadig kørekort - det har jeg frem til 2033, men det kan jo nemt lige pludselig få ende, siger Peder.

Han har besluttet, at han er nødt til at flytte ind til byen den dag, han ikke længere kan køre i egen bil. Men det er ude på landet, han føler sig hjemme, selv om han er helt på det rene med, at han kan blive nødt til at flytte inden for byskiltet.

- Jeg har sagt til mine børn, at jeg hellere vil dø end at skulle på plejehjem, men det er jo ikke altid noget, man selv bestemmer, siger han og tager en slurk af plastflasken.

Jeg har sagt til mine børn, at jeg hellere vil dø end at skulle på plejehjem, men det er jo ikke altid noget, man selv bestemmer.

Peder Daasbjerg, 96 år
Det kniber lidt med synet for Peter Daasbjerg, der dog ikke opgiver sin billard-hobby af den grund. Foto: Morten Stricker

48 år på gården

Peder blev født på en gård ved Vinderup, og landbruget blev hans livsopgave. Han begyndte med en lille ejendom ved Ryde, og senere drev han gennem 48 år gården i Hjerm.

Der fik han og konen fire børn, og familien er i dag vokset med svigerbørn, otte børnebørn og 13 oldebørn.

- Min kone kom aldrig ud at arbejde, og jeg passede marken og dyrene - 50 tønder land med roer og korn og 25 køer - røde og jerseykøer, fortæller Peder.

Peder var 69 år, da parret solgte gården og flyttede til det lille hus ved Ausumgaard, hvor han havde tjansen med at passe parken gennem mere end 20 år.

- Det er nok fire år siden, jeg holdt op med det arbejde, siger Peder, der stadig har sin gang på gården, hvor han følger med i arbejdet. Dengang han var ansat, spiste han med på gården. Det har han en stående invitation til fortsat at gøre.

- Men de skal ikke være afhængige af mig, konstaterer Peder, der af og til spørger husjomfruen, som han kalder hende, om hun giver middagsmad. Og det gør hun gerne.

Peders kone blev dement, måtte på plejehjem i Struer og for fem år siden døde hun. Siden har han boet alene i huset.

- Nej, jeg får ingen hjælp fra det offentlige. Der kommer en dame og gør rent. Hende betaler jeg selv. Jeg får medicintilskud og lidt hjælp til at få mine ligtorne repareret af en foddame, siger Peder, der aldrig havde lavet mad, før hans kone måtte flytte på plejehjem.

Efter den tid måtte han selv i gang i køkkenet.

- Jeg laver selv mad og køber noget af det færdiglavet, siger han og fortæller, at han selv har kartofler, gulerødder og porrer, som han koger, og dertil køber han for eksempel frikadeller på frost.

- Jeg har da overlevet i 96 år, konstaterer den ældre herre og sender et smil afsted.

Annonce

Aktiv på musikskole

Peder er ikke typen, der ligger hjemme på sofaen. Hver torsdag starter han bilen og kører i den modsatte retning, end når han skal til billard i Holstebro, nemlig til Struer, hvor han på musikskolen mødes med 13 andre harmonikaspillere.

Musikinteressen tog han hul på, da han solgte gården og en bekendt foreslog ham, at han skulle begynde at spille harmonika. Han tilbød ham også at købe en harmonika for en billig penge.

Siden købte Peder en anden og bedre harmonika. Den var også dyrere.

- Jeg gav 65.000 kroner for den, men i dag bliver jeg ikke engang budt 35.000 for den. Der er ingen, der vil købe den - den har fantastiske toner, men den er for tung, indrømmer Peder, der heldigvis også har et mindre instrument.

Han har lært at læse noder og øver hver dag. I en årrække tog han ud og spillede til fester sammen med tre andre. Lige indtil orkesteret fik et job i Hammel og måtte tage hjemmefra midt på dagen og først var hjemme ud på morgenen.

- Vi har ikke spillet siden, konstaterer Peder, der dog kan lokkes til at give et nummer, når familien samles.

- Det er synd, at de unge ikke vil spille på harmonika i dag, mener Peder, der hjemme på computeren hører unge, udenlandske musikere.

- For dælen, hvor kan de spille harmonika!, fastslår han imponeret.

Annonce

Giv Ellemann en chance!

Når gutterne mødes i billardklubben, diskuteres der af og til politik. For Peder er der ingen slinger i valsen, når det gælder hans politiske tilhørsforhold.

- Jeg har været medlem af Venstre i 80 år, fortæller landmanden, der på det seneste landsmøde blev hyldet som æresmedlem, og han går ikke af vejen for en lille, rask diskussion om Venstre-lederne.

- Lars Løkke kan ikke være bekendt at behandle Venstre på den måde. Hvis han havde været et mandfolk, havde han sagt, at der var fejl på begge sider, og så var han blevet i partiet, lyder den 96-åriges politiske analyse.

Og til den nye Venstre-leder har han dette skudsmål.

- Lad da Jakob Ellemann få en chance - så kan vi skælde ham ud bagefter. Jeg kan ikke li', at de træder på manden!

Pausen i billardspillet er ved at være slut, men Peder kan lige nå at svare på spørgsmålet om, han er god til at spille billard.

- Nej, jeg har været god til det, men det kniber lidt med synet, siger Peder, der skal have sit venstre øje under kniven for tredje gang.

- De to første gang blev det ikke bedre, men nu giver jeg det en sidste chance, siger han om øjenoperationen.

I den seneste turnering, han er i gang med, har han spillet otte ud af de ti kampe.

- Jeg har vundet de fem og tabt tre, så må vi se, hvordan det går med de to sidste kampe, siger Peder Daasbjerg og tilføjer:

- Det er et par af de skrappe, jeg skal op imod, men det er jo samværet, der betyder noget.

Annonce
Ugeavisen Struer

Hanne og Bent er imponerede over den opbakning, de har fået

Annonce
Holstebro Onsdag

Tag cyklen med i bussen

Annonce
Ugeavisen Struer

Bliver du også misundelig?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Jens havde en hård start med elbil - men han fortryder ikke

Ugeavisen Struer

I Struer mangler byrådet noget helt essentielt: - Det er meget ærgerligt

Ugeavisen Struer

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Ugeavisen Struer

Hvornår må vi komme på arbejde igen?

Ugeavisen Struer

Er der et godt, nyt år i vente?

Ugeavisen Struer

- Jeg gider ikke blive sat i bås - kun som 'hende SF'eren'

Annonce