Annonce
Ugeavisen Struer

Pia er dagplejer for sit eget barn: - Det er et kæmpe privilegie

Pia Thinggaard Klint arbejder som dagplejer, og hun har i samme ombæring passet først sin datter og nu barn nummer to hjemme samtidig med. Foto: Morten Stricker
30-årige Pia Thinggaard Klint fra Struer har de sidste fire år arbejdet som kommunal dagplejer, og begge hendes børn er blevet passet af hende selv sammen med andre børn. Alligevel holder hun på, at det er godt for børn at blive passet udenfor hjemmet.

Struer: Der er stille i hjemmet, hvor 30-årige Pia Thinggaard Klint bor med sin mand og to børn. Den mindste, Emilia, er blot fire måneder gammel. Hun ligger på en madras på gulvet og kigger op på sin mor med store, opmærksomme øjne. Den blide lyd af baggrundsradio overdøves fra tid til anden af mor Pias legelyde. Du ved, den slags babylyde, der er akkompagneret af sjove ansigtsudtryk og overdrevne smil.

Emilia smiler. Hun er tryg og glad, hjemme ved mor. Var Pia Thinggaard Klint i en normal barselssituation, ville hun sandsynligvis allerede nu have skrevet sit barn op til dagpleje eller vuggestue og måske få lidt ondt i maven, som de fleste mødre nu gør ved tanken om, at om blot fem måneder skulle Pia tilbage på arbejde, og Emilia hver dag afleveres i institution.

Men sådan bliver det ikke.

Annonce

Emilia skal gå hjemme ved mor, indtil hun bliver gammel nok til at komme i børnehave.

- Det er et kæmpe privilegie, at jeg har mulighed for det, siger Pia Thinggaard Klint.

Praktiske goder

For nok skal Pia Thinggaard Klint tilbage på arbejde, når barselsperioden er slut. Men Emilia kommer med mor på arbejde, for Pia arbejder som kommunal dagplejer i Struer. Bag familiens køkken fører en dør ud til en ekstra indgang med garderobe, et badeværelse med skifteplads og et lillebitte toilet og en legestue i glade farver. Der passer Pia fire børn i dagpleje, og når Emilia bliver gammel nok, skal hun være et af de børn.

Det er fire år siden, at Pia tog skiftet fra vuggestuepædagog til privat dagplejer i eget hjem.

- Jeg har fundet mit kald. Det føler jeg virkelig. Som dagplejer føler jeg, at der er mere plads og ro til at give det enkelte barn, hvad det har brug for, siger Pia med et smil.

- Det kan godt være svært for et så lille barn pludselig at skulle dele mor, når man træder ind i rollen som dagplejemor. Man skal lige finde balancen mellem at være mor og dagplejer, for jeg er jo stadig hendes mor, når vi er i dagplejen, forklarer Pia. Foto: Morten Stricker

Hendes ældste datter, Lucia, gik også hjemme ved mor som dagplejebarn, indtil hun skulle i børnehave, og det samme gjorde Pia selv, dengang hun var lille. Hendes mor var nemlig også dagplejer.

- Der er ligeså meget omsorg for børnene i en vuggestue som i en dagpleje, men det er på en anden måde. I en dagpleje har man mulighed for at være mere nærværende og selv skabe det hjerterum, som børnene skal være i, forklarer hun.

Hun kunne godt have afleveret Lucia i enten en vuggestue eller i en anden dagpleje, dengang hun og hendes mand skulle finde ud af, hvordan de skulle konstruere deres hverdag som småbørnsfamilie. For Pia gav det bare mening, at Lucia var hjemme hos hende, og nu også Emilia.

- Det har også nogle praktiske goder. Eksempelvis er der ingen stressende morgener for Emilia, hvor hun skal op, i tøjet og afsted. Vi kan tage det stille og roligt i hendes tempo, siger Pia.

Men havde Pia ikke et job, hvor hun havde mulighed for at have børnene hjemme i længere tid end en traditionel barselsperiode, så ville hun ikke blive hjemmegående husmor. Mest af alt tror hun nemlig på, at børn har godt af at være ude blandt andre børn.

Annonce

Hjemme eller ude?

En ny græsrodsbevægelse er ved at rejse sig blandt børnefamilierne i Danmark: Hjemmepasserne. Dengang i 1960'erne og 1970'erne, hvor kvinderne for alvor kom ud på arbejdsmarkedet, blev børnene sendt i daginstitutioner, mens mor og far begge tjente penge til hjemmet. Sådan har det været i mange år. Men langsomt begynder hjemmepasningsordninger at vinde indpas. I nabokommunen Holstebro har man kunnet modtage tilskud til hjemmepasning siden 2008, og dengang var tallet 18. 18 familier, der tilsammen hjemmepassede 22 børn. I dag hedder tallet i kommunen 37 familier og 50 børn.

Filosofien går på, at forældre ikke længere ønsker, at deres små poder skal have lange dage i institutionen, men hylder i stedet det nære og mere simple liv, med mindre arbejde og mere tid til hinanden.

Pia Thinggaard Klint synes både som mor og fagperson, at man skal gøre det, der passer bedst til ens barn og ens familie, men:

- Der er forskel på, hvor godt børn trives ude, og jeg kan godt følge hjemmepassernes argumentation for at gøre det på de fleste punkter. Men hvis skyld er det for? Det, tror jeg, er vigtigt at spørge sig selv om. For det skal selvfølgelig mest af alt være for barnets skyld, at man vælger at holde det hjemme, siger Pia.

Pia blev uddannet pædagogisk assistent i 2013 og har siden arbejdet i både vuggestue og nu som dagplejer. Foto: Morten Stricker

Her tænker hun blandt andet på det sociale i, at man kommer i en institution og socialiserer med andre børn og voksne. At man, allerede fra man er helt lille, finder ud af, at verden er større end blot mor og far.

- Som dagplejer er det min fornemmeste opgave at kunne gøre et lille barn tryg og glad et fremmed sted, og det er der stor læring i for et barn. Og det er godt for børn at skabe relationer til andre end deres forældre og måske bedsteforældre, siger Pia.

De fleste forældre vil nok helst bare være sammen med deres børn hele tiden. Men ifølge Pia kan det være svært for et barn senere i livet, hvis det ikke har oplevet at være væk fra mor og far særlig meget, inden det begynder i skole eller børnehave.

- Børn skal kastes lidt ud i ting nogle gange. Jeg tror, det kan være lidt svært senere i livet, når det engang skal videre på egen hånd.

Som dagplejer er det min fornemmeste opgave at kunne gøre et lille barn tryg og glad et fremmed sted, og det er der stor læring i for et barn.

Pia Thinggaard, dagplejer

Det oplevede hun i hvert fald selv med Lucia, den ældste, da hun skulle i børnehave.

- Indkørselsperioden var ret lang med hende, og jeg tror, overgangen for hende havde været nemmere, hvis hun var kommet ud fra start, mener Pia.

Annonce

Nærvær og omsorg

Men det med at have sine børn hjemme, til de næsten er fyldt tre år, har sine fordele. Det anerkender Pia gerne.

- Man kan jo følge meget mere med i deres udvikling, og man ved, at de får nærvær og omsorg hele tiden. Det er jo det, man ønsker for sine børn, siger hun.

Struer Kommune tilbyder fra 1. oktober også tilskud til hjemmepasning for kommunens borgere, i første omgang i en prøveperiode på to år.

Men det er ikke noget, Pia vil søge.

- Der er stor læring for børn i at være hos andre end deres forældre, mener hun.

Og som dagplejer kan hun også se værdien i, at lade ens barn elske en anden voksen end en selv.

- Jeg tuder helt vildt, når jeg skal sige farvel til et barn. Man er med til at forme dem og gøre dem klar til resten af livet, og det bånd, man får bygget med dem, er mega værdifuldt, siger hun.

Tilskud til hjemmepasning

Der er stor forskel på, om, hvor meget og hvor længe forældre kan få et økonomisk tilskud for at passe deres egne børn. Holstebro og Struer kommuner yder tilskud helt ind til skolestart.

Holstebro yder et tilskud på 6.786 kroner pr. måned for de nul- til to-årige og 3.963 kr. pr. måned for de tre- til fem-årige. Der kan højest udbetales tilskud til tre børn pr. husstand.

Struer yder tilskud på 6.400 kr. pr. måned for børn i alderen 26 uger til to år og ti måneder, og for de ældre børn 4.215 kr. pr. måned. Der kan højst udbetales tilskud til tre børn pr. husstand. Ordningen er helt ny og træder i kraft den 1. oktober 2021 og løber foreløbigt i en to-årig prøveperiode.

Begge kommuner yder tilskuddet for en periode på maksimum ét år pr. barn, og det samlede tilskud pr. husstand må ikke overstige beløbet for maksimale dagpenge. Tilskuddet beskattes som A-indkomst, og der optjenes ikke feriepenge.

Forældre skal opfylde visse krav for at være berettiget til tilskud, blandt andet må du ikke samtidig modtage offentlig overførselsindkomst, herunder SU, eller have en arbejdsindtægt, herunder feriegodtgørelse. Du skal have opholdt dig i Danmark i syv ud af de seneste otte år og have tilstrækkelige danskkundskaber til at kunne udvikle barnets dansksproglige kompetencer.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Vær visionær og drop sognerådspolitikken

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Mads har vundet guld i noget, vi alle har gjort på et værtshus

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Ti år som borgmester: Familielivet har fungeret - takket være min kone

Ugeavisen Struer

Ausumgaard kunne melde udsolgt på en måned

Ugeavisen Struer

Taiyo skal være model, mens mor kæmper for et ordentligt liv for ham og hans venner

Ugeavisen Struer

Besked fra konen: Så plant da den æbleplantage

Ugeavisen Struer

Til Milles fødselsdag kommer sandheden frem

Ugeavisen Struer

Johanne droppede ud af gymnasiet og gik i butikslære: Nu har hun fået en pris

Ugeavisen Struer

Skytte vandt hele fem guldmedaljer ved én turnering

Ugeavisen Struer

Oplev nedtonede versioner af Peter Sommers sange

Ugeavisen Struer

Når ny udstilling åbner, bliver det med masser af indslag

Ugeavisen Struer

Hør om biologien bag sundhed og trivsel

Ugeavisen Struer

Nye embedsmænd i broderlogen

Ugeavisen Struer

Tv-dommer kommer til Thyholm

Ugeavisen Struer

Test og vaccination i samme ramme: Bliv stukket i gågaden

Ugeavisen Struer

Sogneaften om allehelgen og halloween

Ugeavisen Struer

En by med midterskilning

Ugeavisen Struer

Golf reddede Jeanettes liv: - På golfbanen er der ikke nogen der kan se, at du er skør i bolden

Ugeavisen Struer

Minister klipper den røde snor ved ny nærpolitistation

Ugeavisen Struer

Åbner selvbetjening: Køb blomster og gaver hver dag året rundt

Ugeavisen Struer

Hør kunstnere introducere deres egen kunst

Ugeavisen Struer

Forsangeren fra Carpark North giver solokoncert

Ugeavisen Struer

Se på fugle hos bilforhandleren

Annonce