Annonce
Ugeavisen Struer

Pigen med guldstemmen - et liv med sang

Jenny Melchiorsen var initiativtager til Gimsing Sognehøjskole, og har gennem sit liv været med til at opstarte flere kor i Struer. Foto: Stine Kjærside
88-årige Jenny Melchiorsen har haft sang og musik tæt på sig det meste af livet. Hun kigger tilbage på et langt liv med sang, efter at man må synge til folkekirkens gudstjenester igen.

Struer: Det kræver lidt overtalelse at få Jenny Melchiorsen til at sætte sig ved klaveret.

- Det trænger til at blive stemt!, konstaterer hun, inden hun slår tonen an.

"Nu titte til hinanden

Annonce

De favre blomster små

De muntre fugle kalder på hverandre"

Klaveret trænger måske til en kærlig hånd, men 88-årige Jenny Melchiorsens stemme slår klart igennem. Sopranstemmen, der med årenes gang nu er blevet en oktav lavere.

- "Jenny, du synger for højt!" har jeg tit fået at vide til korsang. Men sådan er min stemme altså. Jeg kan også bedst lide at synge altstemmen. Det er bare sjovere, siger Jenny Melchiorsen.

Guldstemmen

Jenny Melchiorsen fra Struer kan godt lide at synge, og en stor del af hendes liv har handlet og handler om sang. Faktisk er et af hendes tidligste minder et fra en sommeraften i 1936, hvor en løftede den dengang fire år gamle Jenny op på en trækvogn, hvor hun sang af fuld hals.

- Jeg kan ikke huske, hvad jeg sang. Men jeg elskede at synge allerede dengang, fortæller hun i dag.

Hun er født i Lemvig, hvorefter familien flyttede til Thisted, og dernæst - i 1942 - til Struer.

Jenny Melchiorsen er glad for musik, selvom det er svært at sætte ord på.

- Sådan en glæde kan man ikke definere, som hun siger.


Det giver en fællesskabsfølelse, det at synge sammen.

Jenny Melchiorsen


Hun har sunget i flere kor - blandt andet 25 år som kirkesanger i Struer Kirke, og hun har selv været med til at starte flere kor, eksempelvis Beokoret hos B&O, hvor hun arbejdede i omstillingen. Struerkoret var hun også en af hovedkræfterne bag, samt "Kom og syng" og Gimsing Sognehøjskole. Faktisk var hun på et tidspunkt involveret i fem kor på én og samme tid.

Hos B&O blev hun i øvrigt kaldt "Pigen med guldstemmen", og hun blev ofte bedt om at være den, der kaldte over anlægget til medarbejderne på fabrikken.

- Jeg har mange gode erindringer med sang, siger Jenny Melchiorsen.

- Får du sangenglen i baggrunden med? Den må du gerne få med, den kan jeg godt lide, siger Jenny Melchiorsen. Foto: Stine Kjærside

Sang var i mange år en del af Jennys hverdag. Derfor var det en tung tid, da der i 2020 blev lukket og slukket for sang i kirken på grund af corona, og en stor glæde for Jenny, da det i april 2021 blev muligt igen at synge salmer sammen med andre til gudstjenesterne.

- Jeg har savnet at synge sammen med andre. Det er ikke det samme at gøre det selv, så det gør jeg sjældent. Det giver en fællesskabsfølelse, det at synge sammen, mener Jenny Melchiorsen.

Annonce

Vigtig kulturarv

Det er nemt nok at snakke om glæden ved at synge, men straks lidt sværere at snakke om vigtigheden af klassiske salmer og musik.

- Jamen det er da vigtigt, siger Jenny, måske en smule forbløffet, da journalisten formaster sig til at spørge, hvorfor det er vigtigt, at vi i Danmark holder fast i de gamle salmer.

- Salmerne er en del af vores kulturarv. Der er ingen andre, der både har en salmebog og en højskolesangbog, som vi har det i Danmark, siger Jenny Melchiorsen.

Det er med salmerne i kirken, at vi følger naturens og kirkeårets skiften, fra "Velkommen igen, Guds engle små" ved juletid, til "Som forårssolen morgenrød stod Jesus op af jordens skød" til påske., understreger Jenny Melchiorsen.

- Hvordan kan man andet end nyde, at man kan være med til sådan noget, spørger hun retorisk.

Jenny Melchiorsen er glad for, at det nu igen er muligt at samle sig om salmerne i kirken. Foto: Stine Kjærside

Der har ikke været meget sang i Jenny Melchiorsens liv siden marts 2020 på grund af corona. Men nu må man synge i kirken igen. Og Struerkoret er så småt startet op igen. Selvom Jenny Melchiorsens stemme er blevet en oktav lavere, og klaveret skal stemmes, så elsker hun stadig sang og musik.

- Jeg takker hver dag mine forældre og min mand for, at de opfordrede mig til at bruge og udvikle min sangstemme. Det har altid fyldt meget i mit liv at kunne synge, siger hun.

Sådan er det, når man er en pige med en guldstemme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Det perfekte sabbatår

Annonce