Annonce
Ugeavisen Struer

Reddede sin far fra at blive knust under tonstung tyr - datter hædret for heltemod

Louise Nørskov Madsen, her fotograferet ved sin arbejdsplads nær Skave, er blevet hædret med Carnegiefondens hæder for heltemod. Foto: Steffan Skov
29-årig landmand fra Skave hædret af Carnegiefonden for sin indsats, da tyr løb hende og hendes far over ende på Jegindø i august i fjor
Annonce

Jegindø: 29-årige Louise Nørskov Madsen fra Skave er blevet belønnet for heltemod af Carnegies Belønningsfond.

Hun er dermed en af blot to danske helte, der i år modtager den fornemste hæder fonden uddeler: Hædersmedalje og 20.000 kroner.

Den gives til personer, der udfører en heltemodig handling, hvor de pådrager sig selv skade på helbred eller førlighed, eller omkommer for at redde menneskeliv eller i særlige tilfælde værdier.

Vi har stadig ingen idé om, hvorfor tyren gjorde, som den gjorde. Havde vi så endda bare haft det, så havde der været en forklaring. Men det vigtigste er, at vi begge overlevede.

Louise Nørskov Madsen, landmand og hædersprismodtager, Skave

Annonce

Overfaldt fader

Louise Nørskov Madsen er uddannet landmand og er blevet hædret for sit ekstraordinære heltemod søndag 18. august i fjor om eftermiddagen. Her var Louise og hendes far, Lars, ved at flytte en flok kreaturer over en markvej til en anden indhegning på Jegindø.

Lars gik bag ved flokken af køer for at få de sidste med over markvejen. Da Louise vendte sig om, så hun, at der lå en tyr oven på hendes far, og at den holdt ham nede. Louise skyndte sig derfor derhen og fik tyren væk fra Lars.

Samtidig med, at hun holdte tyren væk, fik hun Lars op at stå, men han havde meget store smerter og kunne næsten ikke gå. Louise holdt derfor tyren på afstand, imens hun støttede sin far cirka 25 meter ud ad folden.

Lars faldt igen tæt på hegnet og slæbte sig det sidste stykke ud af folden, imens Louise holdt tyren væk. Da hun konstaterede, at hendes far var i sikkerhed, forsøgte hun selv at komme væk fra tyren, men den nåede at vælte hende. Tyren slog herefter sit hoved ind i siden på Louise, da hun lå ned, og Lars begyndte at råbe efter tyren, da han ikke kunne komme hen og hjælpe Louise.

Det reagerede tyren heldigvis på, og det lykkedes til sidst Louise at komme væk og at få lukket leddet, så tyren ikke kunne komme ud.

Annonce

Voldsomme skader

- Jeg har arbejdet med kreaturer det meste af mit liv og gjort min passion til min levevej. Vi har sammen været til adskillige dyreskuer og kendte den østrigske kødkvægsrace godt. De er koldblodede, og vi har aldrig tidligere oplevet problemer med racen, siger Louise.

Hun kunne umiddelbart efter ulykken godt se at hendes far havde slået sig voldsomt.

- Vi var enige om, at vi nok begge to skulle en tur forbi skadestuen, siger Louise Nørskov Madsen.

Hendes mor, der var blevet alarmeret af hændelserne på marken, insisterede dog på, at der skulle ringes 112.

På sygehuset blev det efterfølgende konstateret, at Lars havde brækket sit bækken to steder og havde fået to brud på den nederste del af ryggen. Louise brækkede seks ribben.

Tyren, der vejede et sted mellem 1000 og 1100 kilo, blev efterfølgende skudt inde på marken.

Annonce

Slut med tyre

Louises far har fået varige mén og er stadig medtaget efter ulykken. Louise måtte sygemeldes i tre måneder og efterfølgende delvist sygemeldes frem til februar i år.

Ét er de brækkede ribben. Noget andet den psykiske pris efter ulykken.

- Vi har stadig ingen idé om, hvorfor tyren gjorde, som den gjorde. Havde vi så endda bare haft det, så havde der været en forklaring. Men det vigtigste er, at vi begge overlevede, siger Louise Nørskov Madsen.

Oplevelsen har ikke skræmt den heroiske landmand fra Jegindø væk fra kreaturerne. Hun arbejder således til daglig med kreaturer på sin arbejdsplads hos en mælkeproducent nær Skave.

Tyre er det til gengæld slut med. Både hjemme på fritidslandbruget hos far Lars på Jegindø og på arbejdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce