Annonce
Ugeavisen Struer

Risalamanden kan blive til kage: Sådan får du bugt med juleresterne

Restaurant Ved Fjordens kok, Kenneth Lagoni, har kastet sig ud i det asiatiske køkken for at komme af med ande-resterne. Foto: Restaurant Ved Fjorden
Julen er fyldt med traditioner, men desværre også en tradition for rigeligt madspild. Få to kokkes bud på, hvad du kan bruge resterne af julemaden til.

Struer: Hvis der er noget, der er synonymt med en klassisk, dansk jul, så må det være mad. Gerne i massevis. I juledagene mæsker vi os som regel gennem and, flæskesteg, risalamande, brune kartofler, sild og julebag i kilovis.

Men julens mad står også for en træls statistik - for julemaden er nemlig noget af det, der giver mest madspild. Ifølge Landbrug & Fødevarer smider danske husholdninger alene i december mad ud for 1,1 milliarder kroner, hvilket svarer til, at en gennemsnitsfamilie smider mad ud for cirka 700 kroner.  Normalt består madspildet af grøntsager, mejeriprodukter og brød - men i julemånederne ryger der også kød i skraldespanden.

For når juleaften først er overstået, så er sulten efter sprøde svær og lækker and formentlig forduftet, og så står man dér med resterne og lader dem gå i glemmebogen, indtil man smider dem ud.

Annonce

Det drejer sig udelukkende om, hvordan man krydrer sin mad.

Kenneth Lagoni Jensen, kok, Restaurant Ved Fjorden

Derfor har ugeavisen i denne uge allieret sig med to lokale kokke, der kommer med hver deres bud på, hvad man kan gøre med de lækre rester i juledagene , så man undgår madspild og får den fulde valuta for sine penge.

Asiatisk krydret and

Hos Restaurant ved Fjorden foreslår kok Kenneth Lagoni Jensen at give ande-resterne et nemt asistisk twist.

- Det drejer sig udelukkende om, hvordan man krydrer sin mad. Og jeg syntes, chili, hvidløg, soya og varme krydderier som kanel og stjerneanis passer fremragende til and, siger den 24-årige kok.

Glaseret and

2-3 personer:

200 gram rester af tilberedt andesteg

1 porre

Lidt olie

0,5 dl sød chilisauce

2 spsk. soyasauce

2 kogte eller smilende æg

1 fed knust hvidløg

0,5 tsk. stødt kanel

Salt og peber

Sesamfrø

Lidt grønt - eksempelvis karse, fintsnittet porretoppe eller purløg

1. Skær eller pluk andekødet i mindre stykker og skær porren i tynde ringe.

2. Sautér porreringene med hvidløg i lidt olie, tilsæt andekødet og skru op for varmen.

3. Drys kanel i retten og tilsæt soya- og chilisauce. Krydr med salt og peber.

4. Anret på et lille fad, pynt med halve æg, sesamfrø og grønt.

Lun perlebyg-salat

2-3 personer:

3 dl kogt perlebyg - eller spelt, ris, pasta, nudler eller kogte kartofler, hvis man hellere vil bruge det

1-2 gulerødder i små tern

10-12 svesker i kvarte

Et stort eller to små æbler i både

Lidt olie

Salt og peber

0,5 dl hvidvin eller æblejuice

To løg - halverede og bagt i ovnen evt. med en appelsin, stjerneanis og nelliker i cirka 30 minutter

En håndfuld saltede peanuts eller en rest julenødder

Til toppen: Persille, babyspinat, fintsnittet salat eller kål - eller en blanding af hvad du har

1. Sautér gulerodstern i lidt olie og tilsæt æbler og svesker

2. Tilsæt den kogte perlebyg sammen med hvidvin eller æblejuice, krydr med salt og peber.

3. Anret i en flad skål eller et fad og top med peanuts, løg og rigeligt grønt.

Annonce

Flæskestegsrester på to måder

Gitte Laursen, der er indehaver af cateringfirmaet Gittes Mad, foreslår en klassiker i hjemmelavet udgave til resterne af flæskestegen, nemlig en flæskestegssliders. En slider er en burger i miniature-udgave, og den er god til at få brugt ikke bare flæskestegen, men også diverse grønt man har i køleskabet. Der er dog også råd at hente hos Gitte, hvis man ikke er til burgere.

Gitte Laursen foreslår burgere/sliders eller biksemad til flæskestegs-resterne. Arkivfoto: Morten Stricker.

- Du kan også lave en hurtig biksemad med rester af stegen, kartofler, lidt tern af rodfrugter, salt, peber og worcestershire-sauce, foreslår hun.

Flæskestegssliders med syltede rødløg og salsa

1 person:

Burgerbolle/sliders

Flæskestegsrester

Salat

Syltede rødløg

Aioli

Salsa

Skær eller pluk kødet i fine strimler, og saml din burger eller sliders med dressing på hver sin side af bollen, flæskesteg, salat, syltede rødløg, aioli og salsa.

Alle ingredienserne kan købes færdige, men Gitte kommer her med et par opskrifter, hvis man vil lave nogle af tingene fra bunden.

Salsa:

En dåse flåede tomater

Et løg

Tre fed hvidløg

En stor, rød peberfrugt

En frisk, rød, mild chili

En tsk. salt

To spsk. sukker

En tsk. rødvinseddike

En spsk. ketchup

Lidt olie

1. Hak løg, chili og peberfrugt, og finhak hvidløgene

Kom olie i en gryde, og steg løg, hvidløg, chili og peberfrugt, indtil peberfrugten og løget begynder at blive bløde.

Tilsæt flåede tomater, salt, sukker, ketchup og rødvinseddike.

Lad det hele simre i 20 minutter, og smag til med salt.

Lad salsaen køle ned, så den er klar til servering.

Salsaen kan holde sig tre til fire dage i en lufttæt beholder på køl.

Fordelen ved sliders er, at de er mindre, så man bliver knap så mæt som med større burgere. Foto: Gitte Laursen

Syltede rødløg:

Et mellemstort rødløg, skrællet og skåret i let tynde skiver

En dl. kogende vand

En dl. eddike, evt. lagereddike

Salt og peber

1. Kom kogende vand i en gryde sammen med sukker. Rør, så sukkeret opløses.

2. Kom eddike i sukkervandet, og krydr med salt og peber.

3. Kom rødløgene i blandingen og vend det rundt. Put låg på gryden, og lad det stå i en times tid og trække, hvorefter de er klar til brug.

De hurtigsyltede rødløg kan snildt holde sig i et par uger i køleskabet.

Kan man fryse risalamande?

Juleaftens-desserten plejer at være noget af det, der må lade livet efter den første julefrokost. Hvis det da når så langt. Risalamande kan heller ikke holde sig mere end en til to dage i køleskabet, da der er flødeskum i.

Til gengæld holder det sig fint i fryseren i nogle måneder. Hvis man da ikke bruger resterne til at lave Cheesecake á la risalamande:

Til en kage:

Resterne af risalamanden samt kirsebærsauce

100 gram smør

350 gram grofthakkede, smuttede mandler

100 gram Digestive-kiks, fuldkorn

Lagkageplast

Otte blade husblas

200 gram flødeost

1. Lad 25 gram smør bliver gyldent i en pande, og rist mandlerne ved kraftig varme under omrøring i tre minutter. Læg dem efterfølgende på fedtsugende papir.

2. Knus kiksene groft og bland dem med 100 gram af de ristede mandler samt 75 gram smør.

3. Spænd et stykke bagepapir fast mellem ringen og bunden af to springforme, cirka 22 cm i diameter. Beklæd formen med lagkageplast, og tryk kikseblandingen ud i bunden af springformen i et jævnt lag. Sæt den i køleskabet, til den er kold.

4. Læg husblassen i blød i koldt vand i cirka fem minutter. Træk husblassen op af vandet med det vand, der hænger ved. Smelt den over vandbad.

5. Rør flødeosten blød med lidt af risalamanden, og vend den bløde flødeost i resten af risalamanden.

6. Afkøl husblassen, og vend den forsigtigt med 200 gram ristede mandler i risalamanden med flødeost.

7. Fordel risalamandeblandingen på den afkølede bund i et jævnt lag.

8. Stil kagen tildækket i køleskabet i mindst tre timer, og gerne længere. Drys kagen med ristede mandler når den skal spises, og server den med lun kirsebærsauce.

Annonce
Ugeavisen Struer

Hanne og Bent er imponerede over den opbakning, de har fået

Annonce
Holstebro Onsdag

Tag cyklen med i bussen

Annonce
Ugeavisen Struer

Bliver du også misundelig?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Jens havde en hård start med elbil - men han fortryder ikke

Ugeavisen Struer

I Struer mangler byrådet noget helt essentielt: - Det er meget ærgerligt

Ugeavisen Struer

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Ugeavisen Struer

Hvornår må vi komme på arbejde igen?

Ugeavisen Struer

Er der et godt, nyt år i vente?

Ugeavisen Struer

- Jeg gider ikke blive sat i bås - kun som 'hende SF'eren'

Annonce