Annonce
Ugeavisen Struer

Rotternes højsæson er over os - læs hvad du skal gøre, hvis du får rotter

Rotter kan bære på sygdomme, der kan være farlige for mennesker. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Rotter er skadedyr, der kan bære på farlige sygdomme, og som er svære at slippe af med, hvis de først er kommet ind. Læs her, hvordan du kan undgå uvelkomment rottebesøg.

Struer: Når vinteren starter udenfor, så vil rotterne gerne indenfor. Derfor er højsæsonen for uvelkomne rottebesøg i de danske hjem derfor nu i gang.

Hvert år får 170.000 danskere besøg af rotter, oplyser skadedyrsbekæmpelses-firmaet Rentokil i en pressemeddelelse.

- På samme måde som vi søger indendørs, når det rusker udenfor, gør rotterne det. De er både tørstige, sultne og desperate efter at finde varme skjulesteder væk fra frosten, men også fra katte og andre rovdyr, siger Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer og teknisk chef i skadedyrsbekæmperen Rentokil, ifølge pressemeddelelsen.

Annonce

De pelsede gnavere er ganske adrætte dyr, og en voksen rotte kan sagtens få adgang til dit hjem via en sprække, der ikke er mere end på størrelse med en to-krone.

Typisk finder rotterne ind gennem kloakrister og afløbsrør, og skrald i gårdmiljøer er det rene slik for dem. Selv hvis man bor i lejlighed på femte sal, er man altså ikke sikret mod de ubudne gæster.

- Vi modtager i øjeblikket vildt mange henvendelser om rotter. De er faktisk i stand til at kravle flere etager op gennem en bygnings faldstamme, og en rotte på 300-400 gram kan løfte tre gange sin egen vægt, så en løs gulvrist er intet problem for den, siger Claus Schultz i pressemeddelelsen.

Rotter er uønskede skadedyr, da de primært lever i kloaksystemer, og dermed potentielt bærer på skadelige sygdomme. En rotte kan bære på op til 40 forskellige sygdomme blandt andet salmonella og Weils Syge, der kan være dødelig for mennesker.

Derudover er rotter gode til at gemme sig og til ikke at efterlade synlige spor - og mestre i at være stille, når vi er i nærheden, så vi ikke lægger mærke til dem.

Sådan bekæmper du rotter

Kig på huset udefra med en rottes øjne. Hvor ville den forsøge at komme ind?

Gå rundt om huset med en tommestok og se efter huller. Et hul på størrelse med en tokrone (eller en tommestoks bredde) er nok, til at en rotte kan mase sig igennem.

Tjek om udluftningsriste sidder løst.

Fjern nedfaldsfrugt fra haven, og hvis du har et skur, hvor du opbevarer madvarer eller foder, så brug spande med låg frem for flamingokasser.

Ryd op i haven. Udtjente havemøbler, haveaffald og brænde lokker rotter til.

Bygger du badeværelse om, så vær opmærksom: En åben kloak kan let give rotter adgang.

Hold låget på toilettet lukket.

Har du mistanke om rottebesøg, så kontakt din kommune. Det er gratis at få en rottefænger ud.

Tegn på rotter

Støj
Støj på loftet eller under gulvet kan i nogle tilfælde skyldes husmår, men hvis der er tale om gnavelyde, hvin og skrig, er der helt sikkert tale om rotter. Rottestøj kan også komme fra vægge eller hulmure.

Lugt
Rottelugten er skarp og ubehagelig, som en blanding af kloak og grisestald. Lugten er især stærk i nærheden af reden.

Rotte-ekskrementer
Rotter efterlader deres ekskrementer på særlige steder og sjældent spredt tilfældigt rundt omkring. Fra voksne rotter er de typisk ca. 17 mm lange og 6 mm tykke.

Løbespor
Hvor rotten færdes, afsætter den en fedtet, brunlig belægning, som består af en blanding af kirtelsekret og urin. Sporene afsættes på rottens faste ruter, på bjælker, langs vægge og på rør og kabler.

Huller udendørs
Dukker der umotiverede huller op, uden at der ligger opskrabet jord omkring dem, eller synker jorden over kloakledninger, kan det være tegn på gange gravet af rotter. Gravearbejdet kan også underminere underlaget under fliser og belægninger.

Huller indendørs
Rotterne kan gnave sig igennem de fleste materialer i paneler, vægge og gulve. Små, runde huller er tegn på rotter. Hold især øje med friske afgnavede træspåner og andre materialerester.

Rottereder
Rederne består som nævnt af stumper af forhåndenværende materialer, og de vil være at finde på uforstyrrede steder i hulrum under gulvene eller andre steder, men kan også være skjult i affaldsdynger eller blandt materialer, som ikke har været rørt længe.

Hvis du ser en rotte

Du har pligt til at renholde og sikre din ejendom, så der er dårligst mulige vilkår for rotter.

Ser du alligevel rotter - eller spor efter rotter - har du pligt til at underrette kommunen.

Det kan gøres på kommunens hjemmeside. Du kan også ringe til borgerservice eller kontakte kommunen via app'en BorgerTip.

I din anmeldelse skal du oplyse, hvilken dato du ønsker besøg af rottebekæmperen.

Sender du anmeldelsen inden klokken 15, kan du få besøg dagen efter.

Annonce
Ugeavisen Struer

Hanne og Bent er imponerede over den opbakning, de har fået

Annonce
Holstebro Onsdag

Tag cyklen med i bussen

Annonce
Ugeavisen Struer

Bliver du også misundelig?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Jens havde en hård start med elbil - men han fortryder ikke

Ugeavisen Struer

I Struer mangler byrådet noget helt essentielt: - Det er meget ærgerligt

Ugeavisen Struer

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Ugeavisen Struer

Hvornår må vi komme på arbejde igen?

Ugeavisen Struer

Er der et godt, nyt år i vente?

Ugeavisen Struer

- Jeg gider ikke blive sat i bås - kun som 'hende SF'eren'

Annonce