Annonce
Ugeavisen Struer

Sådan får du dit barn til at læse

Læselyst-projektet slutter til november, men i Langhøj har de besluttet for at køre videre med projektet på egen hånd. Foto: Morten Stricker
I SFO'en på Langhøj Skole har de i samarbejde med Struer Bibliotek haft succes med at stimulere børnenes læselyst ved at forbinde læsning med noget positivt og sjovt.

Asp/Struer: Det er frikvarter midt på dagen på Langhøj Skole. Den del af dagen, hvor madpakken er spist, og nogle måske godt kunne begynde at trippe lidt for at få skoledagen overstået, er godt i gang, men inde i SFO'ens bibliotek er der bomstille.

Selvom der er børn. Syv til otte SFO-børn sidder i bibliotekets læsehjørne, som børnene selv har været med til at indrette med bløde sæder og en hule, man kan gemme sig i med en bog. Hver især sidder de enten med deres egen bog, koncentreret over sætningerne, eller lytter til pædagog Kirsten Kiel, der læser op.

Der var ingen sure miner over, at frikvarteret blev kappet lidt af, så Ugeavisens fotograf kunne få lov at tage billeder af børn, der læste. Den var de helt med på. Og nu sidder de der så - stille og roligt fordybet i bøgernes verden. Ikke en iPad eller en telefon er i syne.

Annonce

- Vi kan konkludere, at man sagtens kan have lyst til at læse, selvom man er træt efter en lang skoledag, siger Marie Harpøth Poulsen, kulturformidler på Struer Bibliotek og projektleder på Læselyst.

Læsning øger livsværdi

Det er nemt at forholde sig til, hvor godt et skolebarn kan læse. Det kan måles med diverse test, og måske endda bare ved at høre barnet læse op.

Men lysten til at læse er noget helt andet, og den er ifølge Langhøj SFO og Struer Bibliotek mindst ligeså vigtig.

Derfor har de i halvandet års tid arbejdet sammen om at udvikle læselysten hos SFO-børnene på Langhøj Skole som led i et projekt om læselyst fra Kulturministeriet, der har afsat 6,9 millioner kroner til at få flere børn landet over til at elske at læse.

Og det er vigtigt med en god læselyst, hvis man spørger projektlederne i Struer.

- Der er undersøgelser, der viser, at man bliver et bedre menneske af at læse. Ens livsværdi bliver øget, og det fordrer ens fantasi og empati. Man har nemmere ved at sætte sig i et andet menneskes sted, hvis man har læst bøger, hvor man netop får indsigt i, hvordan et andet menneske kan tænke, siger Marie Harpøth Poulsen.

Børnene har læst om naturen, Harry Potter, heste og meget mere. Foto: Morten Stricker

Hendes kollega, Berit Olesen Vang, der er børnebibliotekar i Struer, giver hende ret.

- At kunne sætte sig ned med en bog og fordybe sig i den, uanset hvor lang eller kort tid det er, giver også børnene en ro, der kan være svær at finde ret mange andre steder, sådan som vores samfund er i dag. Hvis man ser en film, så får man billederne serveret, men når man læser så skal man selv skabe den verden, man skal forsvinde ind i, siger hun.

Annonce

Ikke en pligt

Mens målet med projektet var at øge læselysten hos børn i SFO-alderen, så var midlerne til at nå det mål mere åbne. I Langhøjskolens SFO forsøgte de sig frem med interessebaseret læsning, hvor det var børnene, der viste vejen.

- Eksempelvis havde vi en gruppe af piger, der var meget glade for heste, forklarer Marie Harpøth Poulsen.

At kunne sætte sig ned med en bog og fordybe sig i den, uanset hvor lang eller kort tid det er, giver også børnene en ro, der kan være svær at finde ret mange andre steder.

Berit Olesen Vang, børnebibliotekar

Så kom pigerne ud og prøvede at ride, og sad bagefter og læste eller bladrede i hestebøger, som var indkøbt af biblioteket for nogle af pengene fra Kulturministeriet.

- Og nogle forsvandt helt ind i deres egen verden, mens andre sad et par minutter med en bog, hvorefter de gik hen og klappede hestene. Begge dele er helt fint, siger Kirsten Kiel.

Hun er pædagog i Langhøj SFO og har været bindeleddet mellem biblioteket og SFO'en. Det var nemlig vigtigt, at projektet ikke blev en del af skoledagen.

- Det må ikke blive noget, de "skal". I stedet har vi fokuseret på at gøre det at læse til en del af børnenes fritidsliv, siger Marie Harpøth Nielsen.

Bøgerne er indkøbt af Struer Bibliotek, og i SFO'en har de fået indrettet et læsehjørne. Foto: Morten Stricker

Og det har de altså forsøgt sig med ved at gøre læsningen interessebåret og oplevelsesbaseret samt ved at forbinde læsningen med noget, som er positivt og hyggeligt. Udover hesteturen har andre børn været på jernbanemuseet i Struer, hvor de fik læst højt af Harry Potter, der selv kørte med Hogwarts-ekspressen, naturbøger, mens de har ristet skumfiduser på bål og gyserhistorier nede i en mørk kælder.

- Det skal være så hyggeligt som muligt og noget, som vi kan koble op på noget andet for at pirke til deres interesse, siger Kirsten Kiel.

Og indtil videre har projektet været en succes.

- Børnene har fået et mere naturligt forhold til det at læse, konkluderer Marie Harpøth Poulsen.

- Vi kan konkludere, at når børnene har muligheden for at komme til bøger, så vælger de dem faktisk ofte. Her i SFO'en er vi også begyndt at læse højt, mens vi spiser eftermiddagsmad, siger Kirsten Kiel.

Projektet slutter officielt til november, men i Struer har de besluttet sig for at køre videre med det og dele deres erfaringer med andre SFO'er i kommunen.

- Både vi og børnene har simpelthen fået så meget ud af det, siger Kirsten Kiel.

Sådan skaber du læselyst hos dit barn

Hvis du har fået lyst til at få dit barn til at læse mere, så kommer Marie Harpøth Nielsen, Kirsten Kiel og Berit Olesen Vang her med deres bedste råd, baseret på deres erfaringer fra projekt Læselyst:

1 . Lad barnet selv vælge, hvad det vil læse. Måske skal det have hjælp til at vælge, så de ikke ender med en bog, der er alt for voksen til dem, men de skal kunne vælge ud fra, hvad der interesserer dem.

2. Hvis dit barn ikke er stærk i læsning, så kan lydbøger være et godt alternativ.

3. Det er ikke vigtigt, om det er fagbøger, litteratur eller tegneserier, de læser - bare det giver læselyst.

4. Gør det så hyggeligt som muligt. Indret evt. et lille hjørne på barnets værelse med bløde puder, hvor de kan sidde godt.

5. Læs sammen. Man er aldrig for gammel til at få læst højt!

6. Gør bøger tilgængelige. Sørg for, at dit barn har adgang til spændende bøger hele tiden - også derhjemme. og vi snakker ikke de bøger, der står i reolen. De skal ligge fremme, så de er til at få øje på og interesse i.

7. Tving ikke dit barn til at læse. Hvis det ikke har lyst lige nu eller ikke kan holde koncentrationen i særlig lang tid, så er det ok. Det må ikke blive noget, barnet "skal", det skal være drevet af lyst.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Simmi dyrker blå kartofler og lilla bønner - nu har hun brug for din hjælp

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Lokal julegaveordning presser priserne i bund for butikkerne

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Ugeavisen Struer

Hent aftensmaden i skoven: Sådan sanker du bær

Ugeavisen Struer

Læg dine feriedage strategisk og få størst gavn af dem

Ugeavisen Struer

Jo, far skal tvinges på barsel for ligestillingen

Ugeavisen Struer

Annette ville gå 100 kilometer på 20 timer, men undervejs måtte hun ringe til lægen

Ugeavisen Struer

Brug sensommeren på at frostsikre huset

Ugeavisen Struer

Giftig plante spreder sig: Sådan får du bugt med den

Ugeavisen Struer

Bliv klogere på sukker og sundhed

Ugeavisen Struer

Hvordan er det at være barn af en psykopat?

Ugeavisen Struer

Endnu en organisation er på jagt efter flere indsamlere

Ugeavisen Struer

Pia er dagplejer for sit eget barn: - Det er et kæmpe privilegie

Ugeavisen Struer

Nederst på listen: Ivan stiller op for fjerde gang, men han vil slet ikke ind

Ugeavisen Struer

Folkemusik møder jazz på Venø

Holstebro Onsdag

Symfoniorkester spiller musik fra kendte film

Ugeavisen Struer

Din gamle cykel kan blive både dyr og livsfarlig

Ugeavisen Struer

Dansk-irsk sanger giver akustisk koncert

Ugeavisen Struer

En hævn uden udløbsdato

Ugeavisen Struer

Jeg kan godt - jeg vil bare ikke

Ugeavisen Struer

Ejendomsmæglerkæde åbner butik i gågaden

Ugeavisen Struer

700 kom til deres fester - nu råber forening på hjælp

Ugeavisen Struer

Et nyt motionstilbud til børn og unge

Annonce