Annonce
Ugeavisen Struer

Se de små søde påskelam fra Venø

Nørskov på Venø har fået lam. Foto: Johan Gadegaard.
Fårets Dag blev igen i år aflyst på grund af corona, så ugeavisen tog på besøg hos Nørskov på Venø, hvor de små lam i disse dage kommer til verden

Venø: Hvert år til påske sætter forretninger, gallerier, restaurationer og foreninger på Venø vind i sejlene og inviterer turister over til Åben Ø, hvor færgeoverfarten er gjort gratis, og øen lukker op for sæsonen.

Det falder som regel sammen med Fårets Dag, hvor mange fåreavlere landet over inviterer nysgerrige ind i staldene, hvor man kan møde søde, små lam og lære mere om fåreavl. Gården Nørskov på Venø er ingen undtagelse, og de har deltaget i Fårets Dag i flere år. Men i år er der ingen besøgende, for corona har aflyst Fårets Dag.

- Det er da lidt ærgerligt, for vi vil jo gerne vise vores lam frem, og vi plejer at have mange besøgende, siger Inger Thoustrup, der normalt går under navnet "Pip".

Annonce
Cirka 148 lam forventes at komme til på gården, der ligger på Venø. Foto: Johan Gadegaard.

Hun ejer de omkring 100 moderfår, der er på Nørskov, og det er hendes søn, Mads, der står for driften af gården.

- Der er da også flere, der har ringet for at høre, om vi ikke holder åbent i år. Men det kan altså ikke lade sig gøre, tilføjer Pip.

Derfor tog en journalist og fotograf færgen til Venø for at møde de nye lam og høre mere om, hvordan tingene foregår med sådan nogle små størrelser.

Hver fjerde time

30 lam var blevet født, da ugeavisen var forbi, ud af omkring 148 forventede. Moderfårene bliver scannet, inden de skal læmme, så man ved, hvor mange lam de vil få.

- Det er vigtigt at vide for, at vi kan give dem den rigtige mængde foder, forklarer Pip.

Fårehunden Raffie servicerer de trætte moderfår på bedste vis. Foto: Johan Gadegaard.

- Der er forskel på, hvor meget og hvilket slags foder et moderfår skal have, alt efter om det skal have et, to eller tre lam, og de risikerer at komme i underskud af vigtige næringsstoffer, og det kan blive kritisk for dem.

De første lam på Nørskov kom til verden i midten af marts, og de sidste vil være kommet, når denne artikel kommer i avisen. Perioden, hvor moderfårene læmmer, varer altså fire uger, og det er ikke kun anstrengende tid for dyrene. Pip og de andre på Nørskov ser til dyrene hver fjerde time hele døgnet - også om natten - for at kunne assistere moderfårene ved læmningerne, hvis det skulle blive nødvendigt. Derfor har Pips datter, Johanne, også taget fri fra sit arbejde for at komme hjem og hjælpe til i stalden.


De andre havde hunde, katte eller marsvin med, men jeg tog altså et lam med.

Johanne Bendix


- Og der kommer flere andre og hjælper. Vi er godt bakket op, forsikrer Pip.

Der plejer at komme omkring 300-400 gæster til Nørskov, når der er Fårets Dag. Foto: Johan Gadegaard.

Johanne er i gang med at give et lille, nyfødt lam supplerende mælk med flaske, da ugeavisen kigger forbi. Hun er vant til fårene, som har været en del af hendes opvækst og hun har endda haft et kælelam.

- Jeg havde det med i skole en dag, hvor vi skulle fremvise vores kæledyr. De andre havde hunde, katte eller marsvin med, men jeg tog altså et lam med. Det var et værre cirkus, griner Johanne.

Fårets Dag ville have været 2. april, men i år må Venøs gæster nøjes med disse billeder. Foto: Johan Gadegaard.

Når græsvæksten er godt i gang, kommer får og lam på græs og går sammen indtil august, hvorefter de sorteres i dem, der skal slagtes, og dem, der skal være avlsdyr. Familien spiser naturligvis selv meget lammekød.

- Det er rart at vide præcist, hvad det er, man putter i munden, og vi ved, at de har haft et godt liv. Det er også vigtigt for mig, når jeg køber kød i supermarkederne, siger Johanne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

De forsvundne kulturhuse

Annonce