Annonce
Ugeavisen Struer

Skænker skulptur til Struer - miniudgaver støtter Broen Struer

Henrik Busk Andersen håber, at Vestjyden kan skabe glæde i Struer, og han er begejstret for, at de små udgaver af Vestjyden støtter arbejdet hos Broen Struer. Arkivfoto

Den nordjyske kunstner Henrik Busk Andersen har skænket skulpturen Vestjyden til Struer Kommune. Den skal stå på havnen i Struer, hvor den afsløres fredag den 22. februar. Samtidig laves der miniudgaver af skulpturen. De sælges hos Hjerm Kunstgalleri, og overskuddet går ubeskåret til Broen Struer.

Annonce

Struer: Holdningen hos den nordjyske kunstner Henrik Busk Andersen er ikke til at tage fejl af: Hvis man sagtens kan klare dagen og vejen, så bør man dele ud af sit overskud og glæde andre.

Denne livsfilosofi udmønter sig nu konkret i en skulptur til Struer Kommune. Henrik Busk Andersen har skabt bronzeskulpturen Vestjyden, som han har foræret til Struer Kommune.

Den 80 centimeter høje skulptur sættes på en én meter høj sokkel, og den bliver placeret, så den kan mærke vinden. Den kommer til at stå på havnen i Struer - i det område, hvor Bredgade løber ud i Godthåbsgade. Hvor byen møder havnen.

Skulpturen skal afsløres fredag den 22. februar, hvor kunstneren også vil være til stede. Indtil den dato er det hemmeligt, hvordan Vestjyden ser ud.

- Jeg betragter Struer Kommune som min hjemmebane. Jeg er altid blevet taget godt imod i Struer og kommunen generelt, og mine malerier sælger godt i området. Derfor vil jeg gerne give noget tilbage, siger Henrik Busk Andersen, der har været professionel kunstner siden 2002 og er blandt de bedst sælgende kunstnere i landet.

Han laver både malerier og skulpturer.

Skulpturen er lavet i respekt og ydmyghed for vestjyden.

- Vestjyden er en person, der har lært at manøvrere i den stærke blæst. Han flygter ikke fra vinden. Han står fast. Han har mandsmod og rygrad, og rygraden går ned i begge ben, der står solidt plantet i jorden, siger Henrik Busk Andersen om sin skulptur og ikke mindst dens symboler.

Han er glad for, at Struer Kommune vil tage imod gaven.

Vestjyden - i stor og lille udgave

Kunstneren Henrik Busk Andersen fra Aabybro i Nordjylland har skænket bronzeskulpturen Vestjyden til Struer Kommune. Den skal stå på havnen i Struer. Den skal placeres i området, hvor Bredgade løber ud i Godthåbsgade - ikke så langt fra skulpturen Sarpsborgpigen.

Afsløringen af kunstværket sker fredag den 22. februar kl. 15.30 på Promenadekajen i Struer, hvor alle interesserede er velkomne.

Henrik Busk Andersen er selv til stede ved arrangementet og præsenterer skulpturen for borgmester Niels Viggo Lynghøj og de øvrige fremmødte.

Der bliver desuden fremstillet miniature-udgaver af Vestjyden. Det er en fin lille patineret bronzeskulptur med en højde på 13 centimeter. Den koster 1500 kroner og sælges hos Hjerm Kunstgalleri. Overskuddet går ubeskåret til Broen Struers arbejde. Broen hjælper udsatte børn til et aktivt fritidsliv. Der er indtil videre fremstillet 68 eksemplarer af den lille skulptur.

Både den store og de små skulpturer er støbt hos Storm Sørensen i Støvring.

Det er Hjerm Kunstgalleri og indehaver Karen Trelborg, der sælger de små udgaver af Vestjyden. Hun er glad for, at kunst på den måde kan støtte humanitært arbejde. Foto: Allan Damgaard
Annonce

Kunst skal kunne noget

- Jeg håber, at både lokale og turister vil få glæde af den. Måske vil en lille dreng pege på skulpturen og spørge sin mor, hvad det er for noget, og så kan moderen forklare, hvad en vestjyde står for. Det kan være værdier, som drengen tager med sig i livet. Kunst skal kunne noget, og det mener jeg, at denne skulptur kan. Kunst må gerne stille spørgsmål, siger Henrik Busk Andersen.

Han er ikke meget for at snakke om, hvad det har kostet ham at lave skulpturen. Eller rent faktisk: Hvad det har kostet at lave de to skulpturer. Han har nemlig fået lavet en ekstra for nu at have en kopi, hvis der skulle ske noget med den første, der er sendt ud fra Galleri Busk Andersen i Aabybro.

- Jeg er ikke interesseret i penge, men jeg kan da godt oplyse - siden du spørger - at selve støbearbejdet har kostet 80.000 kroner. Så er der også brugt en del bronze. Den vejer 100 kilo, siger Henrik Busk Andersen.

Selve "kunstprojektet Vestjyden" består af to dele. Der er selve den stor skulptur, der sættes op på havnen i Struer. Men så er der også en anden del, der handler om velgørenhed.

Og her kommer Hjerm Kunstgalleri ind i billedet. Hjerm Kunstgalleri sælger i forvejen både malerier og små bronzeskulpturer af Henrik Busk Andersen. Indehaveren Karen Trelborg var i dialog med den nordjyske kunstner i forbindelse med donationen til Struer Kommune, og her faldt snakken på velgørenhed. Både Karen Trelborg og Henrik Busk Andersen havde nemlig lyst til at gøre noget for dem, der trænger.

- Det er fantastisk, at kunst på den måde kan være med til at støtte dem, der har behov. Der burde være meget mere af den slags i kunstens verden, siger Henrik Busk Andersen, der betegner sig selv som en råbende og skrigende møgunge i klassen i "kunst-Danmark".

Annonce

Ubeskåret til Broen Struer

Der bliver fremstillet små udgaver af Vestjyden - der også er støbt i bronze - og de kommer til at koste 1500 kroner stykket. De kan købes hos Hjerm Kunstgalleri, der ligger på Rubjerghøj 1 lige syd for Struer.

- Overskuddet går ubeskåret til Broen Struer, der gør et fantastisk stykke arbejde med at hjælpe udsatte børn til et aktivt fritidsliv. Der vil gå omkring 700 kroner for hver solgt miniskulptur til Broens arbejde, siger Karen Trelborg.

Hun er begejstret for projektet og håber på et godt salg i non-profit-projektet.

- Det er en sjov idé, at kunsten på den måde kan støtte humanitært arbejde, siger Karen Trelborg, der håber, at både firmaer og private vil være interesseret i skulpturen, der f.eks. kan bruges til at påskønne en stor arbejdsindsats, som vestjyden er kendt for at lægge for dagen.

Hun beskriver Henrik Busk Andersen som en kontroversiel kunstner, der ikke er bange for at gå til kanten.

- Samtidig har han noget på hjertet, og han har en fantastisk evne til at få tingene til at ske. Desuden er han en stor fortaler for de bløde værdier, siger Karen Trelborg.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Venø Færgen fylder 10 år

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Har du set Max?

Ugeavisen Struer

Dagcentrene åbner op igen

Annonce