Annonce
Ugeavisen Struer

Skole-størrelsen og tæt kontakt til lærerne fik familien til at vælge friskolen

De seneste 11 år har familien boet i huset på Sarpsborgvej, som de har renoveret fra kælder til kvist. Hjemmet ligger tæt på Kilen, hvor den sammenbragte familie her er ude at gå en tur. Fra venstre er det Danna, Mette, Mikkel, Mads og Martin. Foto: Johan Gadegaard
Forældrene til tvillingerne, Mads og Mikkel på otte år, har helt bevidst valgt en friskole til deres drenge.

Struer: - Jeg ser ikke mig selv som en pylret far, men det er jeg nok blevet lidt med drengene: Jeg kunne slet ikke se de to små, forsigtige drenge i en stor skole. Hvad nu hvis skolen for eksempel sagde, at tvillingerne ikke skulle gå i klasse sammen? - vi kunne slet ikke overskue, at de skulle skilles ad, lyder det fra 48-årige Martin Halkjær Jensen, der er far til tvillingedrengene, Mads og Mikkel på otte år.

- I friskolen er det mere på deres præmisser, tilføjer drengenes mor, Mette Klemmensen på 40 år.

I Struer Kommune gik 6,6 procent af børnene i 2020 på fri- eller privatskole.

Annonce

Mads og Mikkel er altså to af dem.

Avisen er taget på besøg hos den sammenbragte familie, der bor på Sarpsborgvej med udsigt ud over Kilen, for at høre mere om baggrunden for deres valg af en friskole.

Familien består foruden de to fælles sønner af Mettes datter, Danna på 15 år, der glæder sig til et år på efterskole. Martins to børn, Emma på 18 år og Tobias på 14, der bor halvdelen af tiden hos deres far og hans nye familie - og den anden halvdel af tiden hos deres mor.

Valget med at vælge folkeskolen fra og friskolen til har været helt bevidst fra forældrenes side.

Fra første skoledag i 0. klasse har Mads og Mikkel gået i Struer Friskole, og de to drenge havde glædet sig til skolestarten i 2. klasse.

- Det var dejligt at se vennerne igen, fortæller Mads.

- Jeg havde savnet vennerne, tilføjer hans enæggede tvillingebror.

Sammenlæste grupper

Begge drenge er iført cykeltøj. Det er nemlig tirsdag, og de er på vej til træning i cykelklubben, hvor de lige er blevet gamle nok til at køre på mountainbike. Inden træningen kan de lige nå at sætte sig op til spisebordet i familiens køkken-alrum og fortælle lidt om friskolen.

De cykler hver dag sammen i skole og går i samme klasse. Friskolen har omkring 86 elever og kører med sammenlæste grupper. Det betyder, at flere årgange er tilknyttet samme gruppe.

- Drengene går sammen med børnene i 3. klasse. På den både kan de jo både læse op og ned - altså tage fra det klassetrin, der passer bedst, og undervisningen kan tilpasses det enkelte barn, forklarer Mette, der arbejder som ergoterapeut i Holstebro.

Hvis beslutningen om at vælge friskole skal koges ned, handler det for familien om skolens størrelse - at det er en lille og rolig skole - og om den tætte kontakt til lærerne.

- Jeg kan jo skrive til klasselæreren en søndag aften og få svar med det samme. Jeg har aldrig oplevet, at en lærer ikke vender tilbage på en henvendelse, fortæller moderen.

- Man skal nok være lidt speciel for at være lærer på en friskole: De brænder i hvert fald 110 procent for det, mener Martin, der driver et bilsyn i Struer.


Jeg kan jo skrive til klasselæreren en søndag aften og få svar med det samme. Jeg har aldrig oplevet, at en lærer ikke vender tilbage på en henvendelse.

Mette Klemmesen, mor


Annonce

Ordblind datter

Det var faktisk storesøster Danna, der satte skub i familiens tanker om at vælge friskolen til. Da hun gik i 4. klasse på Parkskolen, følte hendes mor og bonusfar nemlig ikke, at skolen tog godt nok hånd om at finde ud af, hvorfor hun haltede bagud med at læse og stave.

Det vidste sig, at hun er ordblind, og hendes mor føler, at datteren blev svigtet. Derfor blev Danna flyttet til friskolen i Struer.

- Hun voksede enormt meget fra den lille mus, hun var, da hun begyndte i 5. klasse på friskolen, til hun i slutningen af skoleåret kunne står foran hele klassen og fremlægge, fortæller moderen.

Skoledagen er slut og farmand er ved at læsse cyklerne på bilen, inden tirsdagens cykeltræning. Foto: Johan Gadegaard

Når man spørger Danna, hvad der var bedre for hende og hendes ordblindhed på friskolen, svarer hun, at det var ekstra tid til at læse teksterne igennem og mere hensyn.

Martins søn, Tobias, går i folkeskole - på Parkskolen - og trives med det.

- Han passer fint ind i den skole, siger hans far og understreger, at friskole-valget ikke har noget at gøre med et konsekvent fravalg af folkeskolen.

- Det kan være, at der kommer et tidspunkt, hvor drengene har lyst til at prøve noget andet, siger Martin.

Tal om skoler

I 40 kommuner går mindst 20 procent af børnene i 1. klasse på privatskole. For 13 år siden gjaldt det kun for ti kommuner.

Struer Kommune skiller sig ud fra den opgørelse - her er antallet af børn, der går i fri- eller privatskole nemlig faldet: I 2007 var det 8,4 procent af børnene, der gik i friskole. I 2020 var tallet faldet til 6,6 procent - altså et fald på 1,8 procentpoint.

Udviklingen med flere fri- og privatskoleelever på landsplan er sket samtidig med, at der er lukket mange folkeskoler i Danmark. Siden 2007 er antallet af folkeskoler faldet med cirka 330 skoler, hvilket svarer til cirka 20 procent. Samtidig er antallet af fri- og privatskoler vokset med cirka 11 procent - fra cirka 500 til cirka 550.

Lukningerne af folkeskoler er primært sket i provins- og landområderne, det vil sige i kommunerne uden for de store byer. Mange af disse områder har samtidig oplevet, at der er kommet flere fri- og privatskoler.

- Det kan rokke ved sammenhængskraften i samfundet, når flere og flere børn går i fri- og privatskoler, fordi børnene i mindre grad mødes på tværs af sociale lag, vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

At skoleopgaven i stigende grad er flyttet fra folkeskolen til fri- og privatskolerne, kan også få konsekvenser for, hvor godt danske skolebørn klarer sig, viser studier. Ressourcesvage børn klarer sig bedre, når de går i skole med børn, der kommer fra ressourcestærke hjem, mener erhvervsrådet.

Annonce

Lidt flere børn, tak

Valget af friskolen lå lige til højrebenet, da drengene tog hul på skolelivet.

- De er begge - og især Mikkel - forsigtige drenge, der har brug for trygge rammer, forklarer deres mor.

På familiens budgetkonto er der afsat 30.000 kroner til friskolen. Og de penge er givet godt ud, mener forældrene.

- Glade børn lærer bedst, og så må vi jo bare prioritere økonomien efter det - og måske droppe skiferien, siger Mette med et skuldertræk.

Hvis familien kunne få opfyldt et ønske på friskolen, var det at, skolen var bare lidt større.

- Bare 20 børn mere ville være godt, så der var lidt flere kammerater at vælge imellem, lyder det fra Mette.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Simmi dyrker blå kartofler og lilla bønner - nu har hun brug for din hjælp

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Lokal julegaveordning presser priserne i bund for butikkerne

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Ugeavisen Struer

Hent aftensmaden i skoven: Sådan sanker du bær

Ugeavisen Struer

Læg dine feriedage strategisk og få størst gavn af dem

Ugeavisen Struer

Jo, far skal tvinges på barsel for ligestillingen

Ugeavisen Struer

Annette ville gå 100 kilometer på 20 timer, men undervejs måtte hun ringe til lægen

Ugeavisen Struer

Brug sensommeren på at frostsikre huset

Ugeavisen Struer

Giftig plante spreder sig: Sådan får du bugt med den

Ugeavisen Struer

Bliv klogere på sukker og sundhed

Ugeavisen Struer

Hvordan er det at være barn af en psykopat?

Ugeavisen Struer

Endnu en organisation er på jagt efter flere indsamlere

Ugeavisen Struer

Pia er dagplejer for sit eget barn: - Det er et kæmpe privilegie

Ugeavisen Struer

Nederst på listen: Ivan stiller op for fjerde gang, men han vil slet ikke ind

Ugeavisen Struer

Folkemusik møder jazz på Venø

Holstebro Onsdag

Symfoniorkester spiller musik fra kendte film

Ugeavisen Struer

Din gamle cykel kan blive både dyr og livsfarlig

Ugeavisen Struer

Dansk-irsk sanger giver akustisk koncert

Ugeavisen Struer

En hævn uden udløbsdato

Ugeavisen Struer

Jeg kan godt - jeg vil bare ikke

Ugeavisen Struer

Ejendomsmæglerkæde åbner butik i gågaden

Ugeavisen Struer

700 kom til deres fester - nu råber forening på hjælp

Ugeavisen Struer

Et nyt motionstilbud til børn og unge

Annonce