Annonce
Ugeavisen Struer

Struer Kommune i stort bosætningsprojekt: Må vi låne jeres bolig?

Nyt eksperiment skal undersøge, om det er muligt at lokke flere børnefamilier til at flytte til Struer, hvis de får lov at prøve at bo kortvarigt i byen først. Arkivfoto: Morten Stricker
Struer Kommune søger lokale børnefamilier, der vil være med på et eksperiment: Lån jeres bolig ud til en fremmed børnefamilie fra en storby en weekend, få selv et ophold i sommerhus, og se, om det kan være med til at få flere til at flytte til byen
Annonce

Struer: Kan et udvekslingsophold hos en børnefamilie i Struer lokke flere børnefamilier fra storbyen til at bosætte sig i Struer?

Måske, måske ikke, men det er i hvert fald et eksperiment, som Struer Kommune er klar til at kaste sig over for at finde svaret på. En kampagne på de sociale medier tilbyder lige nu børnefamilier fra storbyen et weekendophold i Struer, hvor de kan opleve, hvad byen har at byde på. Håbet er, at de kan lokke ti børnefamilier fra større byer til Struer.

- Det er som en slags udvekslingsophold, kan man vel godt kalde det, siger Sidsel Munkebo Hansen, der er bosætningskonsulent i Struer Kommune.

Eksperimentet går ud på, at storby-børnefamilierne skal bo i et hus, hvor der allerede bor en lokal børnefamilie. I løbet af weekenden skal de så opleve, hvordan det er at bo i Struer for en weekend med forskellige aktiviteter planlagt af Sidsel Munkebo Hansen. Imens får den lokale børnefamilie en tur i sommerhus som tak for lån af deres hus.

- Vi kunne godt have lejet et hotelværelse eller et sommerhus til dem, men vi vil hellere indlogere dem hos de lokale. Det bliver også en lokal børnefamilie, der tager imod dem, og på den måde kan de se livet som en vestjysk børnefamilie, forklarer Sidsel Munkebo Hansen.

Annonce

Ikke en gratis weekend

Meningen er, at de to børnefamilier fra hver sin landsdel, skal mødes hjemme hos den vestjyske børnefamilie. Her vil den vestjyske børnefamilie tage godt imod storby-gæsterne og udveksle tips og tricks til en god weekend i Struer, inden de selv tager videre til deres sommerhusophold for weekenden.

Herefter skal storby-familien igennem en weekend med et mere eller mindre skræddersyet program, som blandt andet kan byde på en rundtur i det lokale boligmarked med en boligmægler, besøg hos den lokale håndboldklub, visit hos diverse skoler eller erhvervsinstitutioner, alt efter hvad deres anke med at flytte til en mindre by nu kan være.

Selvom den lille getaway til Struer er med logi for storby-børnefamilien, så er der ikke tale om en gratis weekend. Alle familier, der har lyst til at deltage i eksperimentet, bliver screenet  og skal skrive en ansøgning samt beskrive deres motivationer for at have lyst til at flytte til provinsen.

- Der er også et fællesprogram, de alle skal igennem, men vi skræddersyr lidt af det også alt efter, hvad det er, de spekulerer i, så vi virkelig kan vise dem, at man også kan leve et godt liv i Struer, siger Sidsel Munkebo Hansen.

Annonce

God respons

Alt i alt skal weekenden i Struer vise udefrakommende, at man som børnefamilie egentlig ikke lever så anderledes, end man ville gøre i en storby. Og så ligger der en anden bagtanke bag kommunens eksperiment.


I starten tænkte vi, om nogen overhovedet ville melde sig. Det var jo ikke lige sikkert, folk synes, det vil være sjovt at låne deres hus ud. Men vi har fået sindssygt god respons fra dem, vi har snakket med

Sidsel Munkebo Hansen, bosætningskonsulent


- Undersøgelser viser, at det relationelle betyder rigtig meget, når du flytter. En følelse af fællesskab og det sociale er meget vigtigt, og det er også en af de hyppigste årsager til, at man flytter igen, at man ikke kommer i noget socialt fællesskab. Ved eksperimentet her håber vi, at der måske kan knyttes nogle bånd mellem værtsfamilierne og storby-familierne, som måske kan føre til, at nogle af dem får lyst til at flytte herover, siger Sidsel Munkebo Hansen.

Det er blot få uger siden, de startede kampagnen på de sociale medier, der både skulle skaffe værtsfamilier og børnefamilier fra andre byer.

- I starten tænkte vi om, nogen overhovedet ville melde sig. Det var jo ikke lige sikkert, folk synes det vil være sjovt at låne deres hus ud. Men vi har fået sindssygt god respons fra dem vi har snakket med, siger Sidsel Munkebo Hansen.

De første ansøgninger fra storbyfamilier er allerede tikket ind, og flere lokale børnefamilier har meldt sig på banen som værtsfamilier. Projektet kunne dog godt bruge nogle flere lokale børnefamilier, der kunne have lyst til at låne deres hus ud til måske fremtidige naboer en weekend. Som tak får man en weekend i sommerhus betalt af kommunen, mens ens hus bliver lånt ud.

- Vi søger børnefamilier, der er åbne og nysgerrige på dem, der kommer og besøger dem, siger Sidsel Munkebo Hansen.

Hun regner med, at eksperimentet vil løbe af stablen over en eller to weekender i september måned.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce