Annonce
Ugeavisen Struer

Tør du mene noget og stå fast?

Denne uges klummeskribent er psykoterapeut Kirstine Ørts Thingstrup. Foto: Morten Stricker

Modet mangler, ingen tør tænke selv, og ingen tør tænke på andre end sig selv.

Ahh …. står det nu også så skidt til?, tænkte jeg, da jeg læste ovenstående sætning i bogen "Se frem" af Tor Nørretranders.

Nu er alt det, vi læser, jo ikke direkte lig med sandheden. En sund skepsis og evne til selv at vurdere er stadig en god strategi i livet.

Annonce

Balancen mellem at være godtroende og være tilpas skeptisk kan være svær at holde. Jeg er naiv. Dog mindre nu end i mine unge år. Det har ændret sig ved at høste livserfaringer, og det gør lidt ondt at se verden mere klart - også med de mørke sider af ondskab og udnyttelse.

Jeg er blevet snydt af sælgere, der har lovet guld og grønne skove. Eller mere konkret lovet for eksempel gode telefon og internetforbindelse eller webdesigns. Jeg faldt i så sent som for et halvt år siden. Jeg blev igen afprøvet på min godtroenhed.

Den venlige mand lød så oprigtig, men jeg var jo tidligere blevet lokket ud på dybt vand, så det lykkedes mig med at sige "nej" og "nej tak" og "nej, ikke lige nu". Indtil jeg sagde "ja".

Den tilsyneladende rare sælger havde fået mig i nettet, og det tog flere måneder at komme ud af nettet igen. For det viste sig jo, at det slet ikke var en ekstra god mobil- og internetdækning. Jeg måtte stå uden for huset for at kunne snakke i min telefon. Nu er jeg kommet fri og er lettet i hvert fald på det område. Og har mistet endnu en bid af min tilbageværende naivitet.

Jeg tror faktisk grundlæggende på, at mennesker vil det bedste og gør deres bedste. Og det vil jeg gerne blive ved med, men må indrømme, at det ind imellem er en dyr og besværlig indstilling.

Jeg tror faktisk grundlæggende på, at mennesker vil det bedste og gør deres bedste. Og det vil jeg gerne blive ved med, men må indrømme, at det ind imellem er en dyr og besværlig indstilling.

Jeg hader at bliver snydt, fordi det får mig til at føle mig dum og lille.

Når det som for nyligt er blevet vist i medierne, at nogle mennesker er blevet franarret mange penge ved at videregive kontooplysninger og så videre, tænker jeg: "Det kunne have været mig for nogle år siden". Stakkels dem. Og ja, det er meget nemt at dømme og sige, at det burde de da have gennemskuet, men de psykologiske tricks, de er blevet udsat for, af manipulerende mennesker, er svære at opdage.

Efterhånden tør jeg stå mere fast på mine meninger, men udtrykket: "Af skade bliver man klog, men sjældent rig", passer meget godt på min erfaringspulje.

Men fra nu af, når en sælger ringer, kan jeg uden at blinke sige: Nej! "Jamen vil du ikke have en gratis, ny telefon". NEJ. "Jamen, det er en iPhone .. et eller andet vældig noget." NEJ, tak. "Jamen…" NEJ. "En helt ny hjemmeside uden betaling". NEJ…. Jeg ved, at inde bagved den "gratis" hjemmeside ligger et alt for dyrt abonnement eller pasningsordning.

Helt ærligt, jeg tør aldrig mere sig ja til en telefonsælger. Tilliden er fuldstændig væk. Og jeg er lige ved at kunne nyde at sige nej. Højt, klart og tydeligt. Det hjælper på ens selvrespekt at kunne sige nej og ja på de rette tidspunkter.

Jeg er fan af de lokale muligheder. Det lokale bilværksted, jeg tillidsfuldt overgiver min gamle bil til. De lokale butikker, hvor man får venlig hjælp og kan bytte uden problemer. Den lokale webmaster og så videre. Den personlige betjening, og den genside tillid holder stadigvæk.

Og faktisk er det sjældent dyrere. Længe leve tilliden i lokalsamfundet, hvor moralen holdes oppe af, at vi har gensidig respekt, og vi har brug for hinanden. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvordan vi behandler hinanden.


Denne klumme er udtryk for skribentens egen mening - og afspejler ikke nødvendigvis avisens holdning.


Annonce
Ugeavisen Struer

Sæt pris på hverdagene - dem er der nemlig flest af

Annonce
Ugeavisen Struer

Borgmester om byudvikling: Boliger alene skaber ikke liv på havnen i Struer

Annonce
Ugeavisen Struer

Velbesøgt fernisering på Mississippi - med kunstnere fra hele landet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Struer Havekreds fejrer 100-års jubilæum med åbne haver

Ugeavisen Struer

Tidligere medlem af Etisk Råd på Struer Højskole: - Det er ikke et spørgsmål om smag og behag

Ugeavisen Struer

Mesterens højre hånd fundet

Ugeavisen Struer

To sejre gav perfekt start på for mestre

Ugeavisen Struer

Pop op-restaurant i en Oddesund-bunker: Tag med på Madmødet og smag på lokalområdet

Ugeavisen Struer

Struer Y's Mens Club har uddelt støtte: - Men det kan være en af de sidste gange

Annonce