Annonce
Ugeavisen Struer

Tid til en timeout!

Ugens klummeskribent er Kristian Hedegaard, centerleder i Midtpunktet på Thyholm. Foto: Morten Stricker.

Sommeren er over os og de danske familier er i stor stil draget ud i ferielandet. Det er tid til en timeout fra hverdagens strabadser og travlhed. Måske er det også tid til en timeout fra de sociale medier. Man kan da håbe. For de sociale medier, såsom Facebook, Instagram, Twitter og TikTok, fylder utroligt meget i hverdagen på godt og ondt. Til tider mest ondt, vil jeg næsten mene. For sproget og måden hvorpå vi skriver til hinanden på Facebook er løbet helt af sporet.

Når ungerne derhjemme ikke opfører sig ordentligt eller taler grimt, så kan det jo sagtens være de lige får en timeout på værelset, men denne timeout er desværre lidt sværere at give til voksne, ja, sommetider granvoksne mennesker, der skriver grimt og nedladende om og til andre på Facebook. Hvor ville det da være fedt, hvis man havde muligheden for at give dem en timeout. Faktisk oplever jeg ikke, at det er de yngste på Facebook, der har en grim tone i debatten. Nej, det er faktisk i højere grad midaldrende, og de burde jo i den grad vide bedre.

Hvorfor er tonen blevet så uudholdelig på Facebook? Den negative tone kender jeg godt til fra mine mange år i foreningslivet, hvor man jo ofte hører om alle de dårlige ting, der gøres, og kun undtagelsesvist får tak for alt det hårde arbejde man lægger. Men heldigvis er det sjældent at personer bliver "up front" og direkte ondskabsfulde. Online er virkeligheden dog en helt anden. Gode og arbejdsomme folk svines til bare fordi de har en anden holdning end antasteren. Det er ikke okay!

Annonce


Hvor ville det da være fedt, hvis man havde muligheden for at give dem en timeout.


Samtidig kan vi nu se i medierne, at denne uhensigtsmæssige adfærd på Facebook kan være en bombe under vores demokrati. Der er kommunalvalg til november, og mange lokalpolitikere i landet genopstiller åbenbart ikke grundet den ekstremt hårde tone på de sociale medier. Jeg frygter virkelig hvordan det bliver til valget i november, og ikke mindst frygter jeg hvorledes tonen på de sociale medier bliver til næste folketingsvalg. Det bliver sikkert ikke kønt, for polariseringen i det danske samfund er bestemt heller ikke blevet mindre i de seneste par år.

”Husk på, at jo mere uenig du er med nogen, jo pænere skal du tale til vedkommende.” Sådan starter DR-værten Clement Kjærsgaard altid programmet ”Debatten” på DR2. Han har jo ufatteligt ret, dog er det ikke altid at hans gæster eller han selv husker dette citat. En god diskussion skal gerne foregå i god og saglig form. Man vinder ikke mange diskussioner ved at råbe højest og tale mest aggressivt. Så er jeg hvert fald stået af. Samme præmis gør sig gældende på Facebook. Man vinder jo ikke en diskussion eller får sin pointe igennem ved at skrive grimt til andre. Vil man gerne have nogle til at tænke anderledes eller se tingene fra en anden side, så bør man starte med en god dialog uden nedladende bemærkninger og voldsomme mishagsytringer.

Jeg kommenter meget sjældent på debatter eller lignende på Facebook, og poster generelt sjældent noget. Jeg kommer også meget sent med på Facebookbølgen. Det blev lidt en principsag for mig ikke at være på Facebook, men måtte dog til sidst overgive mig. Men nu er Facebook virkelig blevet arnested for negative ytringer og hetz mod personer, og det er frygteligt at følge. Så enten er det tid til timeout for en hel masse mennesker, eller også skal vi lige genstarte Facebook. Så her er en lille ide: Hvis ikke du kan tage en timeout fra de sociale medier under din næste ferie, så lav en lille aftale med dig selv. I denne ferie må du kun poste positive opslag og kun kommentere positivt på andre opslag. Så bliver det måske igen tåleligt at åbne sin Facebook-app.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Giftig plante spreder sig: Sådan får du bugt med den

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Bliv klogere på sukker og sundhed

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Hvordan er det at være barn af en psykopat?

Ugeavisen Struer

Endnu en organisation er på jagt efter flere indsamlere

Ugeavisen Struer

Pia er dagplejer for sit eget barn: - Det er et kæmpe privilegie

Ugeavisen Struer

Nederst på listen: Ivan stiller op for fjerde gang, men han vil slet ikke ind

Ugeavisen Struer

Folkemusik møder jazz på Venø

Holstebro Onsdag

Symfoniorkester spiller musik fra kendte film

Ugeavisen Struer

Din gamle cykel kan blive både dyr og livsfarlig

Ugeavisen Struer

Dansk-irsk sanger giver akustisk koncert

Ugeavisen Struer

En hævn uden udløbsdato

Ugeavisen Struer

Jeg kan godt - jeg vil bare ikke

Ugeavisen Struer

Ejendomsmæglerkæde åbner butik i gågaden

Ugeavisen Struer

700 kom til deres fester - nu råber forening på hjælp

Ugeavisen Struer

Et nyt motionstilbud til børn og unge

Ugeavisen Struer

Fire måneder efter hun har født, skal Annette gå 100 kilometer - på 20 timer

Ugeavisen Struer

Se video: Da løbet endelig blev givet frit til dunkende rytmer

Holstebro Onsdag

Gratis naturoplevelser for hele familien

Ugeavisen Struer

Kommunen vil være den vildeste i landet

Ugeavisen Struer

- Jeg er helt blæst bagover: Charlottes butik skulle lukke, men så fik hun en god idé

Ugeavisen Struer

Sådan får du dit barn til at læse

Ugeavisen Struer

Få lige sagt tak til din lokale ildsjæl

Ugeavisen Struer

17-årige Anisiya vil i byrådet: - Jeg kan godt selv tage ansvar

Annonce