Annonce
Ugeavisen Struer

Tv-vært: Det er en livskvalitet at spise ordentlig mad

Så er der serveret, og maden er klar til at blive øst op på mormors og morfars gamle, musselmalede tallerkener.  Foto: Morten Stricker
Hjemme hos Louise Deruginsky, der er journalist og nyhedsvært på TV MidtVest, serveres der god, hjemmelavet mad i de uger, hvor børnene bor hos hende. I ugerne uden børn arbejder hun meget og derfor sker det, at hun nøjes med rugbrødsmad, når hun kommer hjem.

Holstebro: - Jeg elsker mad, konstaterer Louise Deruginsky, da journalist og fotograf træder ind i hendes køkken i murermestervillaen på Østerbrogade midt i Holstebro.

Hvis du synes, du har set hende før, er det sikkert ikke helt forkert. Louise er nemlig et kendt ansigt, der kommer hjem i midt- og vestjydernes stuer via tv-skærmen, når hun er på arbejde som journalist og nyhedsvært på TV MidtVest.

Den 38-årige tv-vært har sagt ja til at invitere avisen med i køkkenet en sen mandag eftermiddag, hvor hun er klar til at gå i gang med at lave aftensmad sammen med sine to børn, Selma på 14 år og Milton på 12 år.

Annonce

Eller rettere, det er kun Selma, der har taget køkkenkniven i hånden og er gået i gang med at snitte løg. Milton slapper af på værelset foran computeren efter en lang dag i skolen, og han kommer først ned i køkkenet, da saucen skal smages til. Milton er nemlig familiens super-tilsmager.

Mandagens menu står på en god, gammel klassiker, nemlig grydestegt kylling med nye kartofler og grønt.

Chorizopølse på ønskeseddel

Børnene bor hos Louise hver anden uge - og den anden uge hos deres far, der også bor i byen. Louise forsøger at få lagt sin vagtplan, så hun arbejder mest muligt i de uger, hvor børnene er hos deres far, og mindst muligt når hun selv har børnene.

Louise kan godt lide at lave mad, og hun tror, at hun har fået interessen fra sin mor. Hun vil gerne servere god, hjemmelavet mad for sin familie, og hun vil gerne lære sine børn at smage på al mad og sætte pris på den.

- Det er en livskvalitet at spise ordentlig mad, mener journalisten, der propper de løg, Selma har skåret ud, op i kyllingen sammen med persille, mens datteren tørrer løgtårerne væk fra øjnene.

- Milton spørger tit allerede om morgenen om, hvad vi skal have at spise til aften, så han hele dagen kan gå og glæde sig til aftensmaden, siger Louise og fortæller, at sønnen altid har gået meget op i mad.

- Da han var fem år, ønskede han sig en chorizopølse i julegave. Han elsker mad, og det er en kæmpestor fornøjelse at lave mad til ham og Selma, fortæller hun med et stort smil.

Selma, der går i 7. klasse på Rolf Krake Skolen, hjælper ikke så tit til med maden, men hvis mor og lillebror for eksempel skal til fodbold, er det storesøster, der er køkkenchef. Foto: Morten Stricker

Selma går også op i god mad, men hun kan også pludselig få lyst til McDonald's.

- Nogle gange får man altså bare lyst til dårlig mad, siger teenageren og foreslår sin mor at bruge en hårnål til at lukke kyllingen, da hun ikke lige kan finde kødnålen.

Det forslag afviser moderen dog med en hovedrysten med smil på læben.

Annonce

Smør og piskefløde

Louise laver også mad til sig selv og kæresten i ugerne uden børn, men det sker også, at det bare bliver til en rugbrødsmad på travle dage.


Jeg er ikke fanatisk med noget i mit liv. Heller ikke med økologi. Jeg køber økologiske varer, hvis prisen er i orden, men jeg betaler ikke 165 kroner for en kylling, bare fordi den er økologisk.

Louise Deruginsky, journalist og mor


Kyllingen, Louise har købt til aftensmaden, var ikke økologisk - og den var faktisk slet ikke dansk, men fransk, fandt hun ud af, da hun kom hjem med den.

- Jeg er ikke fanatisk med noget i mit liv. Heller ikke med økologi. Jeg køber økologiske varer, hvis prisen er i orden, men jeg betaler ikke 165 kroner for en kylling, bare fordi den er økologisk. Jeg bliver faktisk lidt irriteret over så helt vildt dyrt, det kan være, men når jeg kan købe økologisk, gør jeg det, siger Louise og dumper kyllingen ned i gryden med rigeligt smeltet smør.

- Om vi lever sundt? Altså vi har både smør og piskefløde i køleskabet, og vi tæller ikke kalorier, mens spiser meget varieret, siger hun, mens Selma er blevet færdig med at lave tomatsalat og går i gang med at dække bord.

Familiens kat hedder Bertram, og han er også glad for mad. Når familiemedlemmerne fløjter kendingsmelodien til Indiana Jones, kommer han strygende - for det er lyden, der fortæller, at der er mad. Foto: Morten Stricker

Servietterne finder hun i en skuffe. Rodeskuffen, som fotografen absolut ikke skal tage billeder af, konstaterer mor, smækker skuffen i og sender datter og fotograf et grin.

- Jeg er vildt rodet, fastslår Louise, der lagde madplan, da børnene var små, men nu har opgivet det.

- Det er meget lystbetonet, hvad vi vælger til aftensmad, siger hun og ryster på hovedet, da hun bliver spurgt om, hun har et husholdningsbudget.

- Det burde jeg nok have, medgiver Louise, der bruger mellem 4000 og 5000 kroner om måneden på mad.

- Det er nok lige i overkanten, men vi gå også en del ud at spise, siger hun, og datteren kommer hende til undsætning:

- Vi snacker også meget, siger den 14-årige og propper en cherrytomat i munden som en lille smagsprøve.

Opskrift: Grydestegt kylling

Du skal bruge:

En hel, fersk kylling.

Persille

Et løg:

Sådan gør du:

Fyld kyllingen med persille og løget, der er skåret i kvarte.

Krydr den med salt og peber.

Brun kyllingen i en gryde med  - i rigeligt med smør.

Hæld cirka tre deciliter vand i gryden og lad den koge i tre kvarter til en time. Brug skyen til sovs. Tilsæt fløde og lidt kulør. Smag til med lidt hvidvinseddike, salt og peber. Tilføj eventuelt lidt hønseboullion.

Tilbehør:

Nye, danske kartofler, tomatsalat med løg og feta og en olie-eddikedressing, salat med mormordressing, hjemmelavet rabarberkompot og agurkesalat.

Mormordressing: Fløde, citron rystes sammen med sukker, salt og peber og et par dråber hvidvinseddike.

Annonce

Kendte intet til Holstebro

Louise Deruginsky er vokset op i Hillerød, hvor hendes forældre stadig bor. Hun gik på journalisthøjskole i Aarhus, hvor hun var i praktik på Århus Stiftstidende.

- Jeg har altid vidst, at jeg gerne ville lave tv, siger Louise, der havde to små børn i studietiden.

Efter hun var færdiguddannet, arbejdede hun i en kort periode på TV2 Fyn for at snuse til tv-mediet under sin jobsøgning.

- Min chef sagde til mig, at hvis Ivar Brændgaard ringede til mig, skulle jeg bare sige ja, fortæller Louise, der ikke anede, hvem han var.

Det fandt hun ud af, da hun kom til jobsamtale hos den daværende direktør for TV MidtVest.

- Jeg havde intet forhold til Holstebro, og jeg havde aldrig været der, siger Louise, der fik jobbet og begyndte som journalist og reporter på tv-stationen i februar 2014. I marts 2019 blev hun nyhedsvært.

- Det er verdens bedste sovs, mener Louise Derginsky, der her får hjælp til tilsmagningen af sovsen fra sønnen, Milton. Foto: Morten Stricker

Familien flyttede til byen, og hun trives i sit job, hvor hun også løser andre opgaver end at stå for nyhedsafviklingen i studiet.

- Det er alsidigheden i jobbet, jeg bedst kan lide, siger hun og skæver til uret.

- Jeg kan faktisk ikke huske, hvornår jeg satte kyllingen over, siger hun, og så viser det sig, at det faktisk er meget praktisk at have en fotograf med i køkkenet.

- Klokken 16.31, konstaterer han, da han på sit kamera kan se det nøjagtige tidspunkt for billedet af kyllingen i gryden.

Det mener tv-værten om ....

Take away:

Ja tak. Cirka en gang om ugen får familien take away.

- Under nedlukningen stak det jo fuldstændigt af med al den take away, vi bestilte - for at vise samfundssind og støtte vores lokale restauranter, konstaterer Louise.

Børnemad:

- Jeg har aldrig lavet børnemad og voksenmad. Børnene spiser også stærk mad, siger Louise, der glæder sig over, at hendes børn ikke er kræsne.

- Hvorfor bliver børn også altid tilbudt fiskefilet med pommes frites og andet skodmad, når de er med ude at spise på restaurant?, spørger hun.

Kongeligt porcelæn:

Hun har tre musselmalede tallerkener fra Royal Copenhagen, som hun har arvet fra sin mormor og morfar. Hun har kun de tre, der har et par skår. - Det er hyggeligt med skår, så ved man, at de er blevet brugt, mener Louise, der bruger de gamle tallerkener til hverdag.

Husregler:

Dem er der ikke så mange af, men børnene skal sidde ordentligt ved bordet, smage på al mad, sige tak for mad og lære at sætte pris på god mad.

Hjemmelavet:

Ja tak. Louise kunne for eksempel ikke drømme om at købe agurkesalat.

- Det er alt for sødt og mangler syre, mener hun.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Bente og Gustav bor på ti kvadratmeter halvdelen af året

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Tid til en timeout!

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Byen er fuld af lycra - en guide til dig, der heller ikke fatter det fede ved cykelløb

Kultur

Tak for blodet: For tredje gang er donorerne inviteret til fest

Ugeavisen Struer

Christophers talent supplerer SU'en - og nu skal han til verdensmesterskaberne

Ugeavisen Struer

Har du guld i gemmerne? Dine gamle ting kan give gysser

Ugeavisen Struer

Du er selv en dyr pige

Ugeavisen Struer

Har stået tomt i ti måneder: Hvem vil åbne en forretning i Struer?

Ugeavisen Struer

Et halvt år efter ny lov: I dag er vi næsten alle "posedamer"

Ugeavisen Struer

Bøger er ikke noget, man smider på bålet

Ugeavisen Struer

Han har allerede kompetencerne - nu bruger han dem bare på en anden måde

Ugeavisen Struer

Den store troubadour vender tilbage til Thyholm

Ugeavisen Struer

Malou vandt juniorbagedysten - nu kommer hun til Struer

Ugeavisen Struer

Nedslidt legeplads på Thyholm skiftes ud

Ugeavisen Struer

Hvem er det, der har bestemt, at det er federe at bo i København?

Ugeavisen Struer

Festival satser på at sælge 950 billetter

Ugeavisen Struer

Kennet var tæt på at drukne: - Jeg prøvede bare at bevare roen, men det var vildt ubehageligt

Ugeavisen Struer

I uge 29 kan man ikke komme i kontakt med borgerservice eller jobcentret: Kommunen ferielukker

Ugeavisen Struer

Kurs mod Struers kyster

Ugeavisen Struer

Hos Per har der ikke været kød på bordet i 25 år - til gengæld er han kendt som Kryddermanden

Ugeavisen Struer

Her holder Erik øje med indbrudstyvene

Holstebro Onsdag

Politiet står klar med hjælp, hvis du har været udsat for kriminalitet

Ugeavisen Struer

Engelsk fodboldstjerne indgår samarbejde med B&O

Annonce