Annonce
Ugeavisen Struer

Ugens ord: Den gode fred!

Jan Bjerglund, sognepræst i Humlum sogn, har skrevet denne Ugens Ord. Pressebillede
- Ja, man kommer ligefrem til at mangle de krav, som andre mennesker stiller til os. Man kan mærke en vis tomhed, ensomhed - ja, måske ligefrem meningsløshed. Måske er denne drøm om den stille fred ikke så god endda, skriver sognepræst Jan Bjerglund i ugens klumme.
Annonce

Struer: Sommetider har vi sikkert tænkt, at det kunne være godt at kunne trække sig lidt tilbage fra det hele. Især hvis vi har en travl hverdag.

Vi har måske drømt om at få tid til at læse de bøger, vi har stående på hylden, få tid til hobbies og interesser og komme mere ud i naturen. Alt det, der ikke rigtigt er tid til i hverdagen.

At kunne leve et liv i fred. Stille og uberørt af verdens larm, af dens besvær og ikke mindst af de krav, der hele tiden stilles til os.

Normalt er det er det en urealistisk drøm for de fleste, men nu i dette corona-år har det jo lige pludseligt været muligt for mange. Der har været tid, og der har ikke været mange aktivitetsmuligheder.

Vi er jo så nok kommet mere ud i naturen, for det er det eneste sted, hvor der har været åbent. Vi har måske også fået læst nogle bøger.

For mit eget vedkommende må jeg dog sige, at det er blevet til meget mindre, end jeg troede. For der mangler jo noget.

For det stille liv kan også hurtigt blive et stillestående liv, hvor man netop kommer til at mangle at være involveret. Det at være en del af noget og nogen.

Ja, man kommer ligefrem til at mangle de krav, som andre mennesker stiller til os. Man kan mærke en vis tomhed, ensomhed - ja måske ligefrem meningsløshed. Måske er denne drøm om den stille fred ikke så god endda.

Annonce

En ond fred

I en af de nyere salmer i Salmebogen, "Vi kommer, Herre til dig ind" (nr. 413), skriver Lisbeth Smedegaard Andersen:

"Du nægter os den onde fred, vi modløst higer efter, en kredsende urørlighed, der lammer vore kræfter".

Jeg har undret mig over, hvad hun mener med "den onde fred". Hvordan kan fred være ond?

Men jeg tror, at den stille fred uden vore egne og andre menneskers problemer og besvær, som man sommetider kan drømme om, ikke altid er den gode fred.

Fordi det betyder, at vi ikke involverer os, og at vi holder os for os selv - sådan, som vi jo har været nødt til det i den sidste tid.

Annonce

Fred giver mod

Det er snart fastelavn, fastetid og påske, og i denne tid lærer Jesus os om en anden fred, den gode fred. Som Guds søn involverede han sig i den grad i livet - også i de svære tider. Han levede, han led, og han døde.

Det gjorde han for, at Gud kan komme ind i vores liv - lige dér, hvor vi er. Han giver os den fred, vi kun kan få, når vi tror, at han er med os midt i det hele. Han giver os håbet om, at vi snart kan åbne os mod livet og lade det spire og gro på ny.

Jeg finder lige nu vintergækker, der er på vej op på trods af kulde og mørke, i min have. De giver udtryk for en styrke og en vilje, der vil opad og udad.


Guds fred er den fred, der åbner os mod livet. Det er den gode fred, der giver os kræfter og mod til at holde ud og til at klare tilværelsens små og store udfordringer.

Jan Bjerglund, sognepræst


I salmen udtrykkes det sådan: "Du bryder trygheds velbehag og åbner sindets spirelag med dine strenge hænder".

Guds fred er den fred, der åbner os mod livet. Det er den gode fred, der giver os kræfter og mod til at holde ud og til at klare tilværelsens små og store udfordringer. Hans fred giver os mod til at tage fat på livet igen. Også når vi er blevet slået tilbage.

For nu bliver det snart forår, og nu er livet på vej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce