Annonce
Ugeavisen Struer

Ugens ord: Kig op

Sognepræst Erik Bro Lavdal skriver i denne uges klumme om at kigge opad i stedet for indad.
- Midt i krisen finder vi ikke trøst ved at kigge indad og sætte vores lid til egne evner. Vi må kigge opad til ham, der er større end vores virkelighed. Vi må vende blikket mod Gud, skriver sognepræst Erik Bro Lavdal blandt andet i sin klumme.
Annonce

Struer: For omtrent 100 år siden vendte en verdensomspændende krise op og ned på hverdagen. Intet var længere helt, som det plejede at være.

Hverdagen blev underlagt strenge restriktioner, og livet blev på mange måder både besværligt og direkte skræmmende. Dengang var det ikke kampen mod en usynlig virus men den første verdensomspændende krig i menneskets historie.

Frem til første verdenskrig havde verden fokus på menneskets evner. Der var ikke noget, mennesket ikke kunne klare med en lille smule opfindsomhed og lidt videnskab. Men menneskets evner bragte ikke det Utopia, der var stillet i sigte.


Frem til første verdenskrig havde verden fokus på menneskets evner. Der var ikke noget, mennesket ikke kunne klare med en lille smule opfindsomhed og lidt videnskab. Men menneskets evner bragte ikke det Utopia, der var stillet i sigte.

Erik Bro Lavdal, sognepræst


Krisen ramte i form af krig, og tilliden til menneskeheden fik et velbegrundet knæk.

Annonce

Guds virkelighed

På et hospital i Birmingham, indlagt efter sin tid i skyttegravene, begyndte J.R.R. Tolkien på det værk, der senere skulle udvikle sig til et af de mest succesfulde litterære værker, nemlig "Ringenes Herre".

Det er et dybt religiøst og mytologisk værk. Et værk, der udspringer af fortvivlelse over menneskets evne til ondskab og ødelæggelse. Det er samtidig et dybt kristent værk. Og det banede vejen for en helt litterær genre - fantasy - der beskæftiger sig med det overnaturlige.

Men for Tolkien var det ikke overnaturligt, det var guddommeligt. Hans værk er en spejling af Bibelen på mange måder.

Han ønsker at sætte ord på den virkelighed, der er større, end vi kan fatte - Guds virkelighed - og han gør det med et mytologisk sprog, som verden havde overset eller glemt.

Annonce

Vi styrer ikke verdens gang

Under første verdenskrig vendte Tolkien blikket opad i stedet for indad. I stedet for at gøre mennesket til centrum satte han mennesket på sin rette plads. Han placerede det i relation til Gud i en virkelighed, der ikke kan beskrives med videnskabelige ord - men med mytologiske.

En virkelighed, der ikke er naturlig – forstået sådan, at den er begrænset af naturlovene og så videre. Den er over det naturlige, den er større.

Vi befinder os midt i en verdensomspændende krise. Endnu et tegn på, at vi mennesker ikke styrer verdens gang, vi kæmper for blot at navigere i verdensstrømmen. Men vi er ikke fortabt, for virkeligheden er større end som så. Der er noget, videnskaben ikke kan beskrive, for den er større end videnskabens ordforråd.

Midt i krisen finder vi ikke trøst ved at kigge indad og sætte vores lid til egne evner. Vi må kigge opad til ham, der er større end vores virkelighed. Vi må vende blikket mod Gud.

Det garanterer ikke en vaccine i morgen, men det giver os et holdepunkt, der ikke vakler, det giver os en sikker havn, det giver os et trygt og sikkert sted at komme med alle vore bekymringer. Og vores himmelske far står klar til at tage imod.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce