Annonce
Ugeavisen Struer

Ugens ord: Når jeg ser din himmel

Sognepræst Erik Bro Lavdal står bag ugens klumme. Privatfoto
- For disse syv søstre er hævet over forsamlingsforbud, maskeringspåbud og alt muligt andet. Bogstaveligt talt. For hvis du skal få øje på dem, skal du kigge opad, skriver sognepræst Erik Bro Lavdal blandt andet om stjernehoben, Syvstjernen, i sin klumme.
Annonce

Struer: Hvis du kigger godt efter i aften, kan du måske få øje på "De Syv Søstre".

Det er godt nok fem af dem, der er nemmest at få øje på, og så kunne man jo tænke sig, at de sidste to måske gemmer sig for ikke at blive sigtet for at overtræde forsamlingsforbuddet, men det er ikke tilfældet.

For disse syv søstre er hævet over forsamlingsforbud, maskeringspåbud og alt muligt andet. Bogstaveligt talt. For hvis du skal få øje på dem, skal du kigge opad.

Syvstjernen, der også er kaldet "Plejaderne" eller "De Syv Søstre", er en stjernehob, som består af over tusinde stjerner, hvoraf syv er særligt kraftige. Og i hvert fald fem af dem kan ses med det blotte øje.

Sådanne stjernehobe er - udover at være utroligt smukke - af enorm videnskabelig interesse. Noget af det, som videnskabsmænd og -kvinder verden over observerer ved Syvstjernen, er stjernernes svingninger.

Måske har du hørt, at lys på én og samme tid er en partikel og en bølge. Når forskerne observerer stjernernes svingninger, er det lyset som en bølge, de kigger på.

Men bølger er også lyd. Ved at se på lysets svingninger kan de så at sige "se" stjernens grundtone, der er cirka 25 oktaver dybere end kammertonen og alt for dyb til, at vi ville kunne høre den.

Annonce

Kærlighedssang til mennesket

Og hvad så? En stjerne, der er 444 lysår væk, brummer med en tone, vi alligevel ikke kan høre - hvad betyder det for mig?

Forfatterne, C.S. Lewis og J.R.R. Tolkien, giver i deres værker mytologiske bud på, hvordan det så ud ved skabelsens morgen, og hos begge synges skaberværket frem.

Der står intet i bibelen om, at Gud synger skaberværket frem, blot at hans ord skaber. Alligevel tillader jeg mig med Lewis og Tolkien at forestille mig, at der kunne have været melodi i det skabende ord.


Når jeg ser din himmel, dine fingres værk, månen og stjernerne, som du satte der, hvad er da et menneske, at du husker på det, et menneskebarn, at du tager dig af det?

Salmernes Bog, kapitel otte, Det Gamle Testamente


Store dele af bibelen er formuleret som poesi. Vi ved, at englene synger for mennesker, og at de synger Guds pris for hans trone.

Mennesker har siden skabelsen sunget sin pris og sin klage frem for Gud. Og selveste skaberværket brummer nærmest uhørligt sin hyldest af skaberen.

Fra de store stjerner flere hundrede lysår væk til de små fugle i haven synges skaberværket som pris til ham, der skabte det hele.

Og tænk sig at ham, der satte det hele i gang, stadig synger sin kærlighedssang til mennesker, at han hver eneste dag rækker hænderne ud til enhver, der vil tage imod, for at byde op til dans på den nye jord fra evighed til evighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce