Annonce
Ugeavisen Struer

Ville det egentligt ikke være helt okay?

Kathrine Elmholdt har skrevet denne uges klumme.Foto: Johan Gadegaard.
- Er det okay at spise sine kaniner, nu hvor de er så søde, nuttede, har navne, og børnene holder af dem? Det spørgsmål stiller Kathrine Elmholdt sig selv i sin klumme.

Struer: Dér, lige foran mig i køkkenet, midt under omrøring i kødsovsen til aftensmaden står de pludselig med deres store, uimodståelige "puppy-eyes"og kigger på mig, imens de smiler sødt og tigger med deres hænder foldet sammen foran sig.

Jeg bliver blød i knæene, smiler og tænker: "Okay så, hvorfor ikke? Der er jo god læring og ansvar forbundet med at anskaffe sig et kæledyr".

Jeg ved med garanti, at der er mange forældre, der har stået i en lignende situation. Om det så er i forhold til en kanin, en hamster, en kattekilling eller et helt fjerde dyr.

Annonce

"Mor, alle de andre i klassen har én, kom nu mor - de er så søde".

Må ikke blive mors opgave

"Når du anskaffer dig et kæledyr, anskaffer du dig også en sorg".

Min venindes kloge ord fik mine børn også med på vejen, da vi tog den store snak omkring ansvaret ved at få et kæledyr, og jeg fortalte om min egne erfaringer med kanin.

- Det skal ikke blive mors opgave!, sagde jeg med overbevisning i stemmen.

- Der skal muges ud, fodres, kæles og plejes. Hvis ikke man passer sine dyr, må man enten sælge eller forære dem væk til nogle andre.

- Vi kan også vælge at slagte kaninerne og spise dem, hvis I ikke er ansvarlige nok til at passe og pleje dem, røg det ud af munden på mig.

Dette var i første omgang sagt lidt som et udtryk for et skrækscenarie, men ville det egentligt ikke være helt okay?


Alle, jeg har talt med omkring vores kommende kaninunger, har fortalt mig, at kanin smager vidunderligt. Jeg tror egentlig, at det har været sagt med humor, men mange mener det åbenbart.

Kathrine Elmholdt


To hermelin kaninunger blev det til, da sælgeren selvfølgelig gav begge børn en kaninunge i favnen, da vi skulle udvælge kaninen. Hold nu op, hvor var de nuttede og søde.

Vi skulle jo bare have én, men da min søn stod med tårer i øjnene, og fortalte, at han var så lykkelig, at han kunne græde, var der ingen vej tilbage. De to kaninunger er en han og en hun, og hunnen blev selvfølgelig drægtig.

Annonce

Kaninkød er sundt

Under kaninens drægtighed, havde jeg mange spekulationer. Hvad pokker gør man med et eventuelt stort kuld kaninunger?

Skal vi sælge dem, skal vi beholde dem, skal vi slagte og spise dem? I 1960’erne var det helt almindeligt, at kaninkød var på danskernes middagsborde, når der for eksempel blev serveret lækre simreretter - så hvorfor ikke prøve det her i 2021?

Alle, jeg har talt med omkring vores kommende kaninunger, har fortalt mig, at kanin smager vidunderligt. Jeg tror egentlig, at det har været sagt med humor, men mange mener det åbenbart.

Kaninkød er ligefremt sundt, fordi kødet er magert og indeholder omega-3 fedtsyrer, som de fleste af os får for lidt af.

Kødet er lyst som kyllingekød og sundere end det røde kød fra firbenene dyr. Kaninkød er endda klimavenligt i forhold til andre dyr, da de udelukkende kan leve af græs og andre planter. De kan endda spise affaldet fra køkkenhaven.

Men er det okay at spise sine kaniner, nu hvor de er så søde, nuttede, har navne, og børnene har holdt af dem?

Jeg overhørte engang en kammerat sige: "Man skal ikke anskaffe sig et kæledyr, man ikke vil slagte". Jeg synes, det var en hård udtalelse, men ved nærmere eftertanke er det vel ikke helt hen i skoven.

På den anden side er det både bæredygtig og en god måde at give sine børn en bedre forståelse for madkultur ved at lære dem om fødevarernes vej fra jord til bord. Mon du er enig?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

De forsvundne kulturhuse

Annonce