Annonce
Ugeavisen Svendborg

Senior Erhverv Svendborg 25 år: Succesrig jobformidling til seniorer

Bent Olsen er lokalformand i den jubilerende Senior Erhverv Svendborg, som har kontor på Ryttervej. Foto: Michael Thorbjørnsen
Hjælp til selvhjælp netværk for ledige over 50 år opstod i Svendborg i 1995 og bredte sig til hele landet.
Annonce

Svendborg: Det frivillige jobsøgnings netværk, Senior Erhverv Svendborg, som har hjemme på Ryttervej 6, har i nu 25 år målrettet gjort en stor forskel for flere tusinde mennesker, der i en sen alder har mistet fodfæste på arbejdsmarkedet.

- Det sker ud fra devisen hjælp til selvhjælp, hvor medlemmerne støtter hinanden med job-søgningen, forklarer lokalformand Bent Olsen og kalder det er en win-win situation, at Senior Erhverv Svendborg har både arbejdstagere og arbejdsgivere i medlemsskaren og i databasen.

Annonce

Ledige seniorer tager ansvar

Senior Erhverv Svendborg er en succeshistorie, hvor ledige seniorer selv tager ansvar.

- Netværket er et godt supplement til jobcentrene, fagforeningerne og a-kasserne, og man bliver godt modtaget i netværket, så man skal bare se at komme af sted. At være medlem af netværket giver meget på alle fronter, men det kræver noget af en selv. Man skal være åben og have lyst, fortæller næstformand Carsten Mochau.

Tendensen med positiv jobformidling giver pote, de seneste to år har netværket således hjulpet 160 medlemmer tilbage på arbejdsmarkedet.

- Lad mig sige det på den måde, at 2018/2019 har været de bedste år nogensinde, hvor vi - blandt andet via vores eksterne aktiviteter - har fået mange nye medlemmer og hjulpet endnu flere til at komme tilbage i job, siger Bent Olsen i en pressemeddelelse.

- Her i 2020 forventer vi at hjælpe 40-50 medlemmer videre i job, og der er planlagt 60 virksomhedsbesøg. Covid-19 har dog forsinket tingene, men Senior Erhverv Svendborg giver ikke op.

- Vi skal holde fast, og vi vil til stadighed udfordre politikerne og spørge: Hvordan kommer ledige over 50 år videre på arbejdsmarkedet efter coronatiden, siger Bent Olsen.

Annonce

Fordomme

Ifølge Bent Olsen er den vigtigste opgave for Senior Erhverv Svendborg ”i princippet” at få medlemmerne i arbejde og gøre netværket overflødigt.

- Men intet tyder på, at det kommer til at ske foreløbigt, konstaterer formanden.

- Det skyldes primært, at et stort problem i samfundet er, at det private erhvervsliv og det offentlige generelt har store fordomme overfor at ansætte ledige +50. Ingen vil naturligvis indrømme det officielt, men i praksis er det desværre meget udbredt. Det viser undersøgelser, hvor ledere svarer anonymt.

Carsten Mochau, næstformand i Senior Erhverv Svendborg. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Så Senior Erhverv Svendborg har en vigtig opgave med at komme disse fordomme til livs, og samtidig motivere og inspirere medlemmerne til at komme videre i deres arbejdsliv, påpeger Bent Olsen.

Annonce

Opbakning i Folketinget

Senior Erhverv Svendborg bliver stiftet i 1995, da et par svendborgensere, der var blevet ledige i en moden alder, beslutter at tage sagen i egen hånd. De savner fællesskabet fra arbejdspladsen, de har mistet deres forsørgelsesgrundlag, og de mangler et netværk for ledige over 50 år.


Det private erhvervsliv og det offentlige har generelt store fordomme overfor at ansætte ledige +50. Ingen vil naturligvis indrømme det officielt, men i praksis er det desværre meget udbredt.

Bent Olsen


De kontakter daværende folketingsmedlem Erik Larsen (V), valgt i Svendborg-Langelandskredsen, for at få politisk opbakning fra Christiansborg. Han er positiv og samler handsken op, og han formidler kontakt til Socialministeriet.

- Jeg var på det tidspunkt socialordfører for Venstre i Folketinget, og da jeg bragte forslaget om at støtte Senior Erhverv op i forhandlingerne om fordeling af satspuljemidlerne, mødte jeg stor opbakning hos de andre partier, og ikke mindst hos daværende socialminister Karen Jespersen (S), forklarer Erik Larsen i pressemeddelelsen.

Året efter, i 1996, kommer der for alvor skred i tingene, da Senior Erhverv Svendborg får støtte fra en virksomhedspulje i Socialministeriet.

Historien

1995: Senior Erhverv Svendborg stiftes med lokaler i det Katolske klosters nedlagte hospital. Svendborg Kommune støtter projektet.
1996: Initiativet støttes med tilskud fra en virksomhedspulje under Socialministeriet.
2000: Seks netværk etablerer Senior Erhverv Danmark efter Svendborg konceptet.
2001: Senior Erhverv Svendborg flytter til nye lokaler i Gerritsgade 24.
2004: Senior Erhverv Danmark er nu et landsdækkende netværk med 26 lokale afdelinger. Der er tilknyttet to landskoordinatorer, én i Viborg og én i Svendborg.
2005: Der flyttes til større lokaler på Ryttervej 6.
2008: Senior Erhverv præsenteres landet rundt i en original London-dobbeltdækkerbus.
2018: Senior Erhverv Danmark består nu af 22 netværk. 2018/2019 er de år hvor Senior Erhverv Svendborg har hjulpet flest medlemmer tilbage i job. Ca. 80 pr år
2020: Man forventer at hjælpe 40-50 medlemmer i job. Der er planlagt 60 virksomhedsbesøg.

Ifølge Erik Larsen er der blandt de øvrige partier i Folketinget ”et stærkt ønske” om, at initiativet skulle bredes ud til hele landet.

Annonce

22 netværk i Danmark

Der er kun få år fra tanke til handling. I 2000 stifter seks regionale jobsøgnings netværk Senior Erhverv Danmark med et godt øje til Svendborg-konceptet. Det er kun begyndelsen.

- I dag har Senior Erhverv Danmark 22 netværk med et par tusinde aktive medlemmer, oplyser Carsten Mochau.

Senior Erhverv Danmark refererer til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der hører under Beskæftigelsesministeriet og årligt bevilger 250.000 kroner pr. netværksforening.

- Når man melder sig ind i Senior Erhverv Svendborg, bliver man en del af et fællesskab, hvor vi alle er lige, uanset tidligere jobfunktion, alle får titlen ”aktiv jobsøgende”. Fællesskabet i netværket er for mange en god erstatning for det fællesskab, der er mistet sammen med jobbet, det prøver vi at understøtte i dagligdagen og ved flere arrangementer henover året.

- Selv i de senere år med højkonjunktur har det vist sig, at der er et stort behov for Senior Erhvervs indsats. Vi håber, selv om vort arbejde burde gøre netværket overflødigt, at vi i årene fremover kan fortsætte indsatsen for de seniorer, der bliver ledige, siger Bent Olsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ny bykunst i gaderne

Ugeavisen Svendborg

Dorf på Strandlyst

Annonce