Annonce
Ugeavisen Svendborg

2500 borgere bliver spurgt om deres sundhed

En ny undersøgelse skal kortlægge danskernes sundhedstilstand. Arkivfoto
Rygning, smerter og ondt i livet. 2500 tilfældigt udvalgte borgere over 16 år i Svendnorg kommune bliver spurgt om, hvordan de har det. Det sker for at kunne sætte ind med målrettet forebyggelse og bedre behandling af sygdomme.

Svendborg: Hvordan har du det?

Det spørgsmål bliver 2500 borgere i Svendborg Kommune nu inviteret til at svare på i Danmarks største undersøgelse af borgernes sundhed og trivsel.

Det er fjerde gang, at undersøgelsen gennemføres, og resultaterne bruges til at forbedre forebyggelse af sygdomme og styrke danskernes sundhed og trivsel - både på tværs af landet og i de enkelte regioner og kommuner.

Undersøgelsen er den største af sin art - I Region Syddanmark er det 66.000 og på landsplan lidt over 300.000 personer, der bliver bedt om at svare på spørgsmål.

Annonce

Et godt redskab

Formanden for Social- og Sundhedsudvalget Hanne Klit ser frem til undersøgelsen:

- Jeg tror på, at vi kan bruge sundhedsprofil-undersøgelsen som et godt redskab til de prioriteringer, vi skal have på sundhedsområdet de kommende år, siger hun i en pressemeddelelse.

Resultatet fra den seneste undersøgelse i 2017 viste, at det haltede med danskernes sundhed på flere områder. Svarene viste blandt andet, at over halvdelen af alle voksne danskere var overvægtige, at flere unge var blevet rygere og trivedes dårligt mentalt.

-  Jeg tror på, at vi kan bruge sundhedsprofil-undersøgelsen som et godt redskab til de prioriteringer, vi skal have på sundhedsområdet de kommende år, sige Hanne Klit. Arkivfoto: David Bernicken

Sundhedsprofilen har tidligere vist, at mange unge døjer med dårligt mentalt helbred. Ifølge Hanne Klit har dette har været medvirkende til, at man i Svendborg Kommune har etableret koordinationsgruppen Fælles om unge i Svendborg Kommune.

- Med koordinationsgruppen vil vi skabe sammenhæng i indsatserne på det brede ungeområde og sikre et forum, hvor vi kan koordinere de relevante initiativer inden for ungeområdet i og mellem fagudvalgene, siger Hanne Klit.

Undersøgelsen har dog også vist, at det på visse områder går den rigtige vej for sundheden i Svendborg Kommune. Der er sket et fald i andelen af daglige rygere og en positiv ændring i andelen af borgere, som ikke overskrider sundhedsstyrelsens risikogrænser for alkoholindtagelse

Annonce

Hvert svar er vigtigt

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) opfordrer derfor alle de syddanskere, der får et spørgeskema i deres digitale eller fysiske postkassen, til at besvare det:

- For at få de mest brugbare resultater, er det vigtigt, at så mange som muligt udfylder spørgeskemaet. Med andre ord giver hvert eneste svar os en uvurderlig viden. Den viden kan vi bruge i arbejdet med at udvikle sundhedsvæsenet bedst muligt i de kommende år, og den giver os samtidig en god fornemmelse af, hvad der skal til for at øge livskvaliteten hos syddanskerne.

Resultatet fra den seneste undersøgelse i 2017 viste, at det haltede med danskernes sundhed på flere områder. For eksempel havde over halvdelen af syddanskerne tit ondt i ryggen, og hver tredje unge kvinde følte sig ofte nervøs eller stresset. Undersøgelsen viste også, at 3 ud af 4 storrygere ønskede at holde op med at ryge.

- For at få de mest brugbare resultater, er det vigtigt, at så mange som muligt udfylder spørgeskemaet, siger regionsrådsformand Stephanie Lose. Foto: Christian Juul Mikkelsen/Region Syddanmark

På baggrund af undersøgelsens resultater er der de seneste år sat flere nye initiativer i gang både i Region Syddanmark og i de 22 syddanske kommuner, og Bo Libergren (V), formand for udvalget for det nære sundhedsvæsen, ser stor værdi i svarene fra syddanskerne:

- Undersøgelsen giver os en vigtig viden, og resultaterne har i høj grad været afsæt for den ambitiøse sundhedsaftale, som vi indgik sammen med de 22 kommuner i 2019. En aftale, hvor vi blandt andet samarbejder med kommunerne om at reducere antallet af unge, der ryger, og om at styrke den mentale trivsel hos de unge. De seneste undersøgelser viste jo desværre, at det går den forkerte vej med de unges trivsel, og det skal vi for alt i verden forsøge at rette op på.

Om undersøgelsen

De danskere, der er udtrukket til at være med i undersøgelsen, har fået spørgeskemaet ”Hvordan har du det?” i deres digitale postkasse eller som fysisk brev, hvis ikke de har en digital postkasse.

 Spørgeskemaet vil enten komme fra Region Syddanmark eller fra Statens Institut for Folkesundhed.

Alle, som udfylder spørgeskemaet, deltager i lodtrækningen om en række fine præmier.

Resultaterne fra undersøgelsen bliver samlet på hjemmesiden danskernessundhed.dk, hvor det også er muligt at læse resultaterne fra tidligere undersøgelser. Resultatet af sundhedsprofilundersøgelsen 2021 offentliggøres i marts 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Genåbning fejret med kage

Annonce