Annonce
Ugeavisen Svendborg

74-årig regnelærer giftede sig med pige på 22

En ny bog om Strandhuse-kvarteret i Svendborg fortæller bl.a. om den ældre regnelærer, der giftede sig med en 22-årig. Foto: Peterbaastrup.com
Bog om Strandhuse-kvarteret fortæller bl.a. historien om et usædvanligt ægteskab.
Annonce

Svendborg: Der er for nylig udgivet en bog om Strandhuse-kvarteret ved vandkanten i det vestlige Svendborg. Forfatteren er Knud Dejgaard, pensioneret ingeniør, der selv har boet i Strandhuse siden 1982.

- Jeg synes, at Strandhuse er et rigtig godt og dejligt kvarter med godt naboskab -og tæt på et menighedshus, hvor der er mange sociale aktiviteter for beboerne i området. Udsigten over Svendborgsund bliver man aldrig træt af, og netop vandet er ideelt til en tur i kajak eller jolle - og lige ved hånden til badning både sommer og vinter, fortæller Knud Dejgaard.

Det er Knud Dejgaard, der har samlet anekdoter og fortællinger om spændende personer og skæbner fra Strandhuse. Foto: Peterbaastrup.com
Annonce

Lokal kulturhistorie

I begyndelsen af 1900-tallet var der ikke mindre end tre købmandsforretninger og tre badeanstalter i Strandhuse, hvor der også var stor aktivitet med bygning af både på Mikkelsens og Madsens bådeværfter. I bogen er der over 150 fotos fra de gode, gamle dage, hvoraf mange ikke tidligere har været offentliggjort. Desuden har fotograf Peter Baastrup taget nye fotos af området.

- Der boede fiskere i næsten alle husene ved vandet i Øreodden, Lille Strandhuse og Strandhuse. Blandt andet var der mange kvaseskippere, der sejlede med torsk til Oslo og København.

- I anden række boede styrmændene, som blandt andet førte de store flotte 3-mastede bramsejlsskonnerter Dagny, Zenitha og Vera ud på havet og hjem til Svendborg igen, fortæller Knud Dejgaard, som i sin bog også beskriver to sommerpensioner i området som et stykke rendyrket kulturhistorie.

Annonce

Usædvanligt ægteskab

En længere fortælling handler om regnelæreren Christian Hansen, som i 1898 flyttede til Strandhuse, da han blev enkemand.

- Han købte Strandgaarden, hvor han havde tyende og en kusk, der kørte ham i et tohjulet hestekøretøj "charabanc", når han skulle på besøg. Da han var 74 år, blev han gift med Bernhardine, der var 22 år. Hvordan det ægteskab endte, kan man læse i bogen.

- Han var Danmarks mest læste forfatter, da han udgav alle former for regnebøger, som i flere generationer blev brugt på skolerne. Udtrykket "ifølge Christian Hansens regnebog" bruges stadig. Han var en meget farverig person, fortæller Knud Dejgaard, som i bogen også fortæller om andre skæbner samt sjove anekdoter fra Strandhuse.

Knud Dejgaard har til sin bog talt med mange ældre, der har boet eller haft deres gang i Strandhuse i deres barndom.

- Jeg har fået mange oplysninger og lånt fotos af Hans Peter Jespersen, Hans Christiansen, Mogens Toftmann, Lotte Grønlund Thomsen, Bernt Mikkelsen, Jens Andersen, Mogens Larsen, Bruno og Tom Andersen, Lone Nielsen, Johan Brydegaard og Mogens Christiansen. Sidstnævnte er den ældste - han kom i lære som bådebygger hos John Madsen i 1946, og han ser tilbage på lærertiden med stor glæde, selv om der var lang arbejdstid, og det kunne være koldt i en uopvarmet hal, fortæller Knud Dejgaard.

Bogen er ifølge Knud Dejgaard velegnet som julegave og mandelgave og kan bestilles på tlf. 25462726.

For- og bagside af bogen. Foto: Peterbaastrup.com
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Gudstjenester

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Gudstjenester

Annonce